ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,95% η ύφεση το 2011, για την ελληνική οικονομία - iefimerida.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,95% η ύφεση το 2011, για την ελληνική οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι και το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση τουλάχιστον 4,4%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιοποίησε τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία.Η Στατιστική προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5%, έναντι μείωσης 7%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά, επίσης, ότι σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε το δ΄ τρίμηνο μείωση 7,9% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 7%. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%.

Μείωση 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μόνον μερικώς την πτώση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, μείωση 6,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 10,7% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 1,3%). Επίσης, μείωση 14,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 13,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 16,4%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ