Αύριο η απολογία Λαυρεντιάδη για ξέπλυμα και σύσταση συμμορίας - iefimerida.gr

Αύριο η απολογία Λαυρεντιάδη για ξέπλυμα και σύσταση συμμορίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύριο είναι μια κρίσιμη ημέρα για τον πολυσχιδή επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς ο μάγος του επιχειρείν, των εξαγορών και του χρηματιστηρίου καλείται να δώσει εξηγήσεις για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Δραγάτσης τον περιμένει στο γραφείο του προκειμένου να του θέσει κρίσιμα, για την ελευθερία του επιχειρηματία, ερωτήματα για τα κακουργήματα της απάτης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συγκρότησης συμμορίας για τη δανειοδότηση με 701 εκατομμύρια ευρώ των πωλήσεων εταιρειών του σε τρίτα πρόσωπα μέσω της τράπεζας Proton Bank.

Ο κ. Λαυρεντιάδης ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του έχει δηλώσει «εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» και έχει επισημάνει ότι «η επιχειρηματική του δραστηριότητα κινήθηκε με απόλυτη νομιμότητα» βρίσκεται ήδη με δεσμευμένους προσωπικούς του λογαριασμούς αλλά και το περιεχόμενο θυρίδων που διατηρούσε στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το πλέγμα όλων των δραστηριοτήτων του κ. Λαυρεντιάδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών ενώ το σύνολο των εταιρειών του στην Ελλάδα δοκιμάζεται στα όρια της χρεοκοπίας.

Η μητέρα όλων των εταιρειών του η Νεοχημική έχει ήδη πουληθεί, όπως και πολλές από τις θυγατρικές της Alapis (Γερολυμάτος Cosmetics, Beauty Works κ.λπ.) επίσης. Ολα αυτά έχουν γίνει μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών με τα πρόσωπα να ανακυκλώνονται και κοινή συνισταμένη τα δάνεια που έδωσε η Proton και για τα οποία απολογείται αύριο ο κ. Λαυρεντιάδης, ενώ ακολουθούν και οι πρώην και νυν συνεργάτες του. Ηδη, ορισμένοι από αυτούς όπως ο κ. Φράνς Σεκούλα και ο κ. Κώστας Χρηστίδης είναι κατηγορούμενοι για υποθέσεις που αφορούν στην Γερολυμάτος Cosmetics. Ο κ. Κώστας Μπαλλής είναι συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση της Proton.

Η τράπεζα πλέον δεν του ανήκει καθώς με παρέμβαση του κράτους ιδρύθηκε η Νέα Proton Bank που ήδη κινεί τις διαδικασίες να μαζέψει πίσω όσα από τα χρήματα των δανείων – μαϊμού μπορεί. Βεβαίως ο κ. Λαυρεντιάδης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το αίτημα να ακυρωθούν οι αποφάσεις και να του επιστραφεί όλη η Τράπεζα.

Η Alapis, φορτωμένη με δάνεια βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το χρηματιστήριο και οι μετοχές της διαπραγματεύονται κάτω από το μισό ευρώ.

Συνολικά, με υπολογισμούς κορυφαίων οικονομικών παραγόντων το δανειακό άνοιγμα -χωρίς τα δάνεια της Proton- του κ. Λαυρεντιάδη προσεγγίζει αν δεν ξεπερνά τα 2 δισ. Ευρώ. Σε περίπου 200 εκατομμύρια υπολογίζονται τα δάνεια στην Royal Bank of Scotland και 100 στην BNP Paribas. Από εκεί και πέρα δεκάδες εκατομμύρια οφείλονται σε ελληνικές τράπεζες μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εμπορική Τράπεζα (τα 50 εκατ. ευρώ είναι προς τη μητρική Societe Generale), η Τράπεζα Αττικής και η Τράπεζα Κύπρου.

Σε αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ανέρχονται αθροιστικά και τα χρήματα τα οποία οφείλονται σε προμηθευτές και συνεργαζόμενες εταιρείες.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά η επιτυχία» δήλωνε πριν λίγα χρόνια, όταν και μεσουρανούσε επιχειρηματικά, ο κ. Λαυρεντιάδης, ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες.
Η εταιρία Alapis ιδρύθηκε το 2005 όταν ο σημερινός μεγιστάνας και των media και τραπεζίτης λόγω Proton Bank, αποφασίζει να εισέλθει και στο χώρο του φαρμάκου. Συγχωνεύει τέσσερις μικρές εταιρείες (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma) και δημιουργεί την Alapis. Το 2007 «σηκώνει» με ευκολία 800 εκατ. ευρώ από την αγορά και επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Μέσα σε τρία χρόνια η Alapis είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου σε τζίρο (1 δισ. ευρώ το 2008) και καθαρά κέρδη στα 160 εκατ. ευρώ. Περί τις 19 εξαγορές σε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες και δίκτυα (Μαρινόπουλος, Γερολυμάτος κ.α.) έφεραν την Alapis στην πρώτη θέση του δύσκολου αυτού κλάδου. Σήμερα, όμως, 1.700 εργαζόμενοι της εταιρίας αγωνιούν για το μέλλον τους.

Το 2008 ο κ. Λαυρεντιάδης πίστευε ότι η εταιρεία το 2012 θα είχε τζίρο 1 δισ. Ευρώ.

Σήμερα, ο επιχειρηματίας έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα και ζει μόνιμα μεταξύ Λονδίνου και Ζυρίχης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ