Κύπρος: Και οι κινέζοι μπαίνουν στο παιχνίδι των ερευνών για το αέριο - iefimerida.gr

Κύπρος: Και οι κινέζοι μπαίνουν στο παιχνίδι των ερευνών για το αέριο

αεροπορία
Γιώργος Κοκκόλης

Με αυξημένη αυτοπεποίθηση, η Λευκωσία σχεδιάζει το νέο γύρο των αδειοδοτήσεων για έρευνες ώστε να ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους παρά το κλίμα πόλωσης που επιδιώκει η Αγκυρα. Την ίδια ώρα, πολυεθνική ναυτική δύναμη πλησιάζει την Κύπρο.

Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε πως το θέμα των αδειοδοτήσεων συζητείται στην υπουργική επιτροπή και οι ενέργειες προχωρούν με ταχύ ρυθμό.

Το διεθνές ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς εμπλέκονται πλέον εταιρείες αμερικανικών, ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων. Μέχρι τώρα περίπου 40 εταιρείες έχουν πληρώσει από ένα ως δύο εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσουν τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών μελετών.

Μένει να δούμε με τι κριτήριο θα γίνει η επιλογή των εταιρείων για το β' γύρο, καθώς η Λευκωσία δεν θα επιλέξει με βάση μόνο την καλύτερη οικονομική προσφορά αλλά και την εθνικότητα της εταιρίας ώστε να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες και να διασφαλίσει έτσι τα συμφέροντά της.

Τουρκικές προκλήσεις στο ζενίθ

Δεν σταματά τις προκλήσεις η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και διαρκώς αυξάνει την ένταση προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την αποκάλυψη πως η Τουρκία έχει μετατρέψει σε ναύσταθμο για τα πολεμικά της πλοία το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, χθες η Άγκυρα έφτασε ακόμα πιο κοντά στο να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης. Πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, τα οποία μετά την άσκηση που πραγματοποίησαν έπρεπε να έχουν επιστρέψει, βρίσκονται μαζί με το Πίρι Ρέις πολύ κοντά στην πλατφόρμα, στο «οικόπεδο 12».

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος έχει παραδόσει ήδη τα δεδομένα από την πρώτη έρευνα που διενέργησε. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσει είτε η ίδια η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, είτε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πολυεθνική «απάντηση» στην Άγκυρα

Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας δεν μένουν αναπάντητες. Ήδη τα πολεμικά της σκάφη παρακολουθούνται στενά από τον ισραηλινό στρατό, ενώ πολυεθνική ναυτική δύναμη καταφθάνει στην περιοχή. Στη δύναμη αυτή, ηχηρή αναμένεται να είναι η παρουσία τόσο της Ρωσίας όσο και της Γαλλίας.

Οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου, πράγμα που η Λευκωσία εκμεταλλεύεται προς το συμφέρον της, ώστε να δώσει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και να ενισχύσει το διεθνές της κύρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ