Η Κύπρος βάζει στο παιχνίδι και τη Ρωσία μέσω της Gazprom - iefimerida.gr

Η Κύπρος βάζει στο παιχνίδι και τη Ρωσία μέσω της Gazprom

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τους λεονταρισμούς, ανακοινώνοντας την ισχυροποίηση του τουρκικού στόλου και την παρουσία του στην περιοχή, η Λευκωσία κρατά χαμηλούς τόνους και προσπαθεί να εντάξει και τη Ρωσία στο πλέγμα ενεργειακών συμφερόντων προκειμένου να ενισχύσει τη διεθνή της θέση. Αύριο το Ισραήλ θα στείλει δύο πολεμικά αεροσκάφη στη Μεγαλόνησο.

Επίμονη στάση κρατά η Άγκυρα στο θέμα των γεωτρήσεων ανακοινώνοντας την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού ενώ παράλληλα συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις, αν και πρακτικά έχει τραβήξει σε δεύτερο πλάνο τις δυνάμεις της στην περιοχή.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε τη ναυσιπλοΐα ως το όνειρο του τουρκικού έθνους και να το πετύχουμε σύντομα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ,

Η ύπαρξη ισχυρού πολεμικού στόλου, εγγυάται την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας και αυτό αποκαλύπτεται τώρα καλύτερα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αναφέρει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. «Για να ακουστεί ο λόγος σου, χρειάζεσαι έναν ισχυρό πολεμικό στόλο», συμπλήρωσε.

Πάντως, τώρα η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει μόνη της τα πλοία της. Στις 27 Σεπτεμβρίου το πολεμικό πλοίο Heybeliada παραδόθηκε στο πολεμικό ναυτικό, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή άλλων έξι παρόμοιων πολεμικών πλοίων.

Και η Gasprom στο παιχνίδι

Παράλληλα, η Λευκωσία συνεχίζει την πολιτική των αγωγών και προσπαθεί να εμπλέξει κι άλλους διεθνείς παίκτες στο ενεργειακό σταυρόλεξο προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις συμμαχίες της και τη διαπραγματευτική της θέση.

Στα σχέδια της Κυπριακής κυβέρνησης προβλέπεται η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου για αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων και εξαγωγή του σε μορφή LNG σε ξένες αγορές. Όμως, παρά την πρόταση της Noble Energy να αναλάβει την κατασκευή του τερματικού σε συνεργασία με την Delek, η Λευκωσία προωθεί την ιδέα για κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχει η ρωσική Gasprom, καθώς και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σε δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, αναφέρεται πως η Λευκωσία υποσχέθηκε ήδη τα δύο από τα καλύτερα τεμάχια στην Gasprom.

Οι γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί «Total» και «Gaz de France», αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα έχουν αγοράσει πάνω από 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πετρελαίων, ενώ έντονο ενδιαφέρον προκαλεί ποιο οικόπεδο θα επιλέξει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επόμενη φάση των αδειοδοτήσεων.

Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κανονικά και υπολογίζεται οτι το τρυπάνι της Noble έχει φτάσει στα 3.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και ότι απέχει μόλις 2.800 μέτρα από το σημείο που εικάζεται οτι βρίσκεται το κοίτασμα.

Την ίδια στιγμή, η «Σημερινή» αναφέρει πως η ρωσική εταιρία πετρελαίων Gazprom είναι σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Amerikan Noble Energy κατι που δικαιολογεί την κινητικότητα του ρωσικού στόλου στην περιοχή.

Η εφημερίδα στηριζόμενη σε πληροφορίες που συγκέντρωσε αναφέρει πως στις 4 Οκτωβρίου δύο μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ θα πετάξουν πάνω από την Κύπρο, και ότι υπάρχει περίπτωση να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Εθνοφρουράς ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨ στην Πάφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ