«Τελική και βιώσιμη λύση» για το ελληνικό χρέος μέσα στο μήνα - iefimerida.gr

«Τελική και βιώσιμη λύση» για το ελληνικό χρέος μέσα στο μήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για οριστική και «μόνιμη λύση» στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους που θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μίλησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την χτεσινή κρίσιμη συνάντησή τους, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα δημοσιεύματα για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος μετά την συνάντηση που είχαν χτες στο Βερολίνο δήλωσαν ότι η Έλλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης και ανακοίνωσαν πως θα παρουσιάσουν «μια περιεκτική λύση» για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και μέτρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πριν από το τέλος του μήνα.

Στην λύση αυτή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους που ενδέχεται να ξεπεράσει το 50%, μείωση των μισθών στον δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα ώστε να φτάσουμε στα επίπεδα της Πορτογαλίας και στην ουσία εκχώρηση της "δημοσιονομικής κυριαρχίας μας" στο Γερμανογαλλικό διευθυντήριο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας να διασφαλίσουμε μια ικανοποιητική παροχή πιστώσεων, καθώς αυτή είναι η βάση της καλής οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο και υπογράμμισε ότι αναμένει την έκθεση της Τρόικα, για μια "μόνιμη λύση για την Ελλάδα, ως μέλος της ευρωζώνης"

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι μια «διαρκής και σφαιρική» λύση στην κρίση της ευρωζώνης θα πρέπει να βρεθεί πριν από το τέλος του μηνός, ενώ οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Τονίζουμε και πάλι την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί δήλωσαν πως έχουν συναίσθηση της ευθύνης των χωρών τους να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι "απολύτως σύμφωνοι" για μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την εφαρμογή του μηχανισμού διάσωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο , δήλωσαν πως είναι πρόωρο να συζητηθούν λεπτομέρειες, επιμένοντας πως θα οριστικοποιηθούν σε μία σύνοδο κορυφής της ΕΕ και μια ειδική συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης αργότερα αυτό το μήνα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 (Ομάδα των Είκοσι ανεπτυγμένων οικονομιών) στις Κάννες (Γαλλία), το Νοέμβριο.

«Η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει αυτά τα προβλήματα από τώρα μέχρι τις Κάννες», είπε ο Σαρκοζί, ενώ η Μέρκελ τόνισε "η G20 στις Κάννες πρέπει να είναι μια επιτυχία για την παγκόσμια οικονομία".

Το Παρίσι ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της G20, η οποία αναμένεται να συζητήσει αλλαγές στο διεθνές οικονομικό σύστημα κατά τη σύνοδο κορυφής των Καννών.

Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ εξέφρασαν επίσης την πεποίθησή τους ότι η Σλοβακία θα εγκρίνει τις αλλαγές στο EFSF, κατά την ψηφοφορία , στο Κοινοβούλιό της , την Τρίτη.

Η Μέρκελ αναφέρε ακόμη ότι η Γαλλία και η Γερμανία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη, πιέζουν για αλλαγές των συνθηκών οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα "ακόμα στενότερη και δεσμευτική συνεργασία σε θέματα χρηματοπιστωτικής και οικονομικής πολιτικής για τα κράτη μέλη του ευρώ".

Επικοινωνία Παπανδρέου με Μέρκελ

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα εξελίσσονται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και η χτεσινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο, λίγο πριν τη συνάντησή της με το Γάλλο Πρόεδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ