Θέλετε να φτάσετε (και να ξεπεράσετε) τα 100;-Ιδού τα μυστικά μακροζωίας ενός 97χρονου [εικόνες] - iefimerida.gr

Θέλετε να φτάσετε (και να ξεπεράσετε) τα 100;-Ιδού τα μυστικά μακροζωίας ενός 97χρονου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι 97 ετών ο Μανώλης Δαμβακεράκης, από τα Ακούμια Αγίου Βασιλείου της Κρήτης. Περπατάει χιλιόμετρα κάθε μέρα, φυτεύει όλο το χρόνο το περιβόλι του, πίνει την τσικουδιά του και το κρασάκι απαραιτήτως, κερδίζει στο τάβλι στο καφενείο, και μπαίνει μόνος του στο λεωφορείο της γραμμής για να φτάσει στην πόλη του Ρεθύμνου.

Είναι ο γηραιότερος ευρύτερα στην περιοχή και στέλνει μήνυμα στους νέους για να ζήσουν πολλά χρόνια: «Να μην κάνουν καταχρήσεις, να δουλεύουν, να μην καπνίζουν και να πηγαίνουν με τσι γυναίκες κανονικά».

Στη γειτονιά του τα «Γουμενιανά» των Ακουμίων, ο γέροντας, ο γενναίος της ζωής που ανακάτεψε τα επαγγέλματα σαν τα... πουκάμισα, κατάφερε και αυτό είναι το μεγάλο του κέρδος, εξομολογείται, που «διάθεσε τη ζωή του στη μόρφωση των πέντε του παιδιών» και δεν τα «άφησε να γίνουν γεωργοί», αλλά να φύγουν και να προκόψουν.
Ηταν αγρότης, ήταν κυνηγός «με 61 άδειες κυνηγιού», ήταν φούρναρης στο χωριό του, ήταν τσαγκάρης, ήταν καφετζής, ήταν και έμπορος και ζωέμπορος. «Είμαι βίος και πολιτεία, ούλα τα επαγγέλματα τα 'χω κάμει στο χωριό», θα πει χαριτολογώντας στο madeincreta.gr.

«Εγώ εγεννήθηκα το '16», λέει «Σηκώνομαι το πρωί στις 7.30-8.00, τρώγω μέλι με ψωμί, πίνω πορτοκαλάδα και καφέ και φεύγω για το περβόλι που το φυτεύω όλο το χρόνο, για να το ποτίσω και να το περιποιηθώ. Ερχομαι στις 12 το μεσημέρι και τρώγω ότι βρω, πατάτες, ψάρι, κρέας, ότι υπάρχει στο τραπέζι! Είμαι καλόφαγος και δεν θέλω ιδιαίτερα.
Κοιμούμαι μια-δυο ώρες το μεσημέρι, και ύστερα θα σηκωθώ και θα πάω πάλι στο περβόλι για να περβολαρέψω! Θα γυρίσω στο σπίτι και θα κατεβώ στο καφενείο για να παίξω τάβλι. Δεν με πιάνει κανείς στο τάβλι και είμαι ο καλύτερος ταβλαδόρος! Θα γυρίσω στο σπίτι στις 7.30-8.00 το βράδυ και θα φάω πάλι. Κάθε μέρα θα πιω ένα μικρό μπουκαλάκι ρακή και τέσσερα ποτηράκια κρασί, δυο το μεσημέρι και δυο το βράδυ, στο φαγητό. Μου δίνει δύναμη...».

Θέλετε να φτάσετε (και να ξεπεράσετε) τα 100;-Ιδού τα μυστικά μακροζωίας ενός 97χρονου [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Θέλετε να φτάσετε (και να ξεπεράσετε) τα 100;-Ιδού τα μυστικά μακροζωίας ενός 97χρονου [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ