Στρες και διαταραχές του άγχους: Η μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και πώς αντιμετωπίζεται - iefimerida.gr

Στρες και διαταραχές του άγχους: Η μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και πώς αντιμετωπίζεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλο και πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες σχετικά με την ψυχοβιολογία του άγχους και τους παράγοντες που το πυροδοτούν, καθώς και με τους τρόπους αντιμετώπισής του – κάτι απολύτως φυσικό δεδομένης της καλπάζουσας εξάπλωσης των διαταραχών του άγχους και του σωματοποιημένου στρες στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ένα σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες μελέτες είναι το εξής: η έντονη φυσική δραστηριότητα αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αμβλύνεται η ανταπόκρισή του στο στρες, μην επιτρέποντάς του να εμπλέκεται στις κανονικές εγκεφαλικές λειτουργίες.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν και οι έρευνες ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Σύμφωνα με έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου στην Επιθεώρηση Νευροεπιστημών, πειράματα τα οποία διεξήχθησαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η τακτική σωματική εκγύμνασή τους τα έκανε λιγότερο επιρρεπή στην εκδήλωση συμπτωμάτων στρες: συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως η φυσική άσκηση εντείνει τη δραστηριοποίηση εκείνων των νευρώνων που αμβλύνουν την υπερδιέγερση στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το άγχος.

Ο αντίκτυπος της σωματικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς, υποστηρίζει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πρίνστον, Ελίζαμπεθ Γκουλντ. Αναλαμβάνοντας, λοιπόν, εκείνη και η ομάδα της να καλύψουν αυτό το κενό στην επιστημονική γνώση και έρευνα, φιλοδοξούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των ανθρώπινων διαταραχών του άγχους.

Η επιστημονική εργασία έχει τίτλο "Physical Exercise Prevents Stress-Induced Activation of Granule Neurons and Enhances Local Inhibitory Mechanisms in the Dentate Gyrus" και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Διανοητικής Υγείας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ