Το μεγαλύτερο κομμάτι μετεωρίτη από τον Άρη που βρέθηκε ποτέ στη Γη πουλήθηκε σε δημοπρασία σπάνιων γεωλογικών και αρχαιολογικών αντικειμένων του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια.
Ο βάρους 25 κιλών βράχος NWA 16788 ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στην έρημο Σαχάρα στον Νίγηρα από έναν κυνηγό μετεωριτών, αφού είχε εκτοξευτεί από την επιφάνεια του Άρη μετά από μια τεράστια πρόσκρουση αστεροειδούς και είχε διανύσει απόσταση 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μέχρι τη Γη, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's.
Η εκτιμώμενη τιμή πώλησης πριν από τη δημοπρασία ήταν 2-4 εκατ. δολάρια και η τελική προσφορά ήταν 4,3 εκατ. δολάρια. Προσθέτοντας διάφορα τέλη και έξοδα, η επίσημη τιμή πώλησης του βράχου από τον Άρη ήταν περίπου 5,3 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για τον πιο ακριβό μετεωρίτη που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, ανέφερε ο οίκος Sotheby's, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή.
Σπάνιο εύρημα ο μετεωρίτης από τον Άρη
Ο βράχος, κόκκινου, καφέ και γκρι χρώματος και διαστάσεων 375 χιλιοστά επί 279 χιλιοστά επί 152 χιλιοστά, είναι περίπου 70% μεγαλύτερος από τον επόμενο μεγαλύτερο μετεωρίτη από τον Άρη που έχει βρεθεί στη Γη και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% όλου του αρειανού υλικού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας.
Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, καθώς στη Γη έχουν βρεθεί μόνο 400 βράχοι από τον Άρη, επί συνόλου άνω των 77.000 επίσημα αναγνωρισμένων μετεωριτών στον πλανήτη μας.
«Αυτός ο μετεωρίτης του Άρη είναι μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι του που έχουμε βρει ποτέ» δήλωσε η Κασάντρα Χάτον, αντιπρόεδρος του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας του οίκου Sotheby's.
«Έχει παραπάνω από το διπλάσιο μέγεθος σε σύγκριση με αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στη Γη».
Πώς ταυτοποιήθηκε ο μετεωρίτης από τον Κόκκινο Πλανήτη
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς εκτοξεύτηκε ο μετεωρίτης από την επιφάνεια του Άρη, αλλά έρευνες έδειξαν ότι αυτό συνέβη πιθανότατα τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο Sotheby's.
Η Χάτον δήλωσε ότι ένα εξειδικευμένο εργαστήριο εξέτασε ένα μικρό κομμάτι και επιβεβαίωσε ότι προερχόταν από τον Άρη, αφού το συνέκρινε με τη διακριτή χημική σύνθεση των μετεωριτών του Άρη που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης του διαστημικού σκάφους Viking στον Κόκκινο Πλανήτη το 1976.
Η εξέταση διαπίστωσε ότι πρόκειται για «ολιβίνη-μικρογαββρικό σεργοτίτη», έναν τύπο αρειανού πετρώματος που σχηματίστηκε από την αργή ψύξη του αρειανού μάγματος. Έχει μια κοκκώδη υφή και περιέχει τα ορυκτά πυροξένιο και ολιβίνη, λέει ο Sotheby's. Έχει επίσης μια υαλώδη επιφάνεια, πιθανώς λόγω της υψηλής θερμότητας που το έκαψε όταν έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης, είπε η Χάτον.