Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επιτύχουν κανέναν από τους στόχους τους μέσω των νέων οικονομικών πιέσεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna, ο κ. Πεζεσκιάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τα μέτρα που προβλέπονται από τις οικονομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταφέρουν τίποτα από την οικονομική πίεσή τους σε αυτή τη φάση, όπως δεν είχαν πάρει τίποτε και κατά τη διάρκεια του πολέμου».
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την παρουσίαση, την περασμένη Δευτέρα, ενός σχεδίου από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, που στοχεύει στον "οικονομικό στραγγαλισμό" του Ιράν, μέσω της κλιμάκωσης των απειλών για κυρώσεις και της προειδοποίησης προς άλλες χώρες να μην υποστηρίξουν την ιρανική πλευρά.
«Αποκαταστήσαμε τα οπλικά μας συστήματα»
«Η αρχή μας είναι να καταλαβαίνουμε και να επιλύουμε τα προβλήματα με τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, αλλά την ίδια στιγμή θα αντισταθούμε στις οικονομικές πιέσεις όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση όλων των οπλικών συστημάτων που είχαν υποστεί ζημιές κατά την πρόσφατη πολεμική σύρραξη, καθώς και την ενσωμάτωση νέων εξοπλισμών.
«Τα συστήματα όλων των δυνάμεων που είχαν υποστεί ζημιές έχουν αποκατασταθεί, και νέα συστήματα έχουν επίσης εισαχθεί», επεσήμανε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού, Μοχαμάντ Ακραμίνια.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι νέοι εξοπλισμοί προέρχονται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τον ίδιο τον στρατό, αλλά και από εισαγωγές, τονίζοντας πως «αυτοί οι εξοπλισμοί έχουν ενισχύσει τις ικανότητές μας μάχης».
«Έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσουμε και να αναπτύξουμε και πάλι τα συστήματα που υπέστησαν ζημιές από τον εχθρό", επανέλαβε ο εκπρόσωπος του στρατού, προσθέτοντας ότι "μια προληπτική επίθεση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη (των Ηνωμένων Εθνών) είναι μια νόμιμη ενέργεια, όταν βέβαια σέβεται τις αρχές της αναλογικότητας και της ανάγκης».