Μπέρμποκ-γερμανικές αποζημιώσεις: Να συζητήσουμε για επενδύσεις στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή - iefimerida.gr

Μπέρμποκ-γερμανικές αποζημιώσεις: Να συζητήσουμε για επενδύσεις στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή

Η Γερμανίδα ΥΠΕΧ Αναλένα Μπέρμποκ
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για επενδύσεις στα χωριά που επλήγησαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μίλησε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, απαντώντας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος έθεσε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων.

Η κυρία Μπέρμποκ τόνισε πως η Γερμανία φέρει για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μια οδυνηρή ενοχή.

«Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Ως νέα κυβέρνηση προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε βάσεις και να λάβουμε μέτρα προς όφελος των ανθρώπων, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική νομική άποψη», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει ότι «για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό. Η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Μπέρμποκ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων, είπε:

«Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερα. Και μάθαμε περισσότερα για τα τραύματα. Μια βαθιά τομή μεταξύ των χωρών μας είναι η ναζιστική εποχή.

Η Γερμανία φέρει για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μια οδυνηρή ενοχή. Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε καθαρή βάση, και μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο. Για εμένα, σημαντικό είναι τη δική μας ευθύνη να τη γνωρίζουμε και να μην έχει τέλος. Και μάλιστα αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος. Εγώ ανήκω σε διαφορετική γενιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες, όταν απομακρυνόμουν από το μνημείο, συνάντησα μία κυρία και μου είπε ότι τότε ήταν βρέφος 6 μηνών, οι γονείς της την έκρυψαν και ήταν χαρούμενη που μίλησε μαζί μου. Αυτό είναι σημαντικό να το δούμε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γιατί η συμφιλίωση δεν είναι αυτονόητο.

Ως νέα κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε βάσεις και να λάβουμε μέτρα προς όφελος των ανθρώπων, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική νομική άποψη.

Θα μπορούσαμε να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους βρίσκονται εν ζωή ή να κάνουμε προγράμματα για τους νεότερους.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα.

Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική για εμάς, για να γνωρίσουμε τα θέματα. Επιδιώκουμε ειλικρινή συζήτηση, γνωρίζοντας ότι δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που ζητάτε και τα όσα διεπράχθησαν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ