Έσβησαν τα φώτα σε 200 μνημεία στο Βερολίνο! Για να εξοικονομήσουν ενέργεια λόγω της κρίσης, απίστευτα βίντεο - iefimerida.gr

Έσβησαν τα φώτα σε 200 μνημεία στο Βερολίνο! Για να εξοικονομήσουν ενέργεια λόγω της κρίσης, απίστευτα βίντεο

Στο σκοτάδι ο καθεδρικός του Βερολίνου!
Στο σκοτάδι ο καθεδρικός του Βερολίνου στη Γερμανία / Φωτογραφία: Getty-Ideal images

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ενόψει της ρωσικής κρίσης φυσικού αερίου, πόλεις στη Γερμανία σταματούν τη φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων, κλείνουν συντριβάνια και επιβάλλουν κρύο ντους σε δημοτικές πισίνες και γυμναστήρια.

Ενώ η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, το Ανόβερο έγινε την Τετάρτη η πρώτη μεγαλούπολη της χώρας που ανακοίνωσε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ άλλων με τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στις ντουζιέρες των δημοτικών κτιρίων και κέντρων αναψυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δημοτικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας θα θερμαίνονται από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητών μονάδων air condition και ανεμιστήρων. Μόνον τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και οι οίκοι ευγηρίας εξαιρούνται των μέτρων.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο δήμαρχος της γερμανικής μεγαλούπολης, Μπελίτ Ονάι από το κόμμα των Πρασίνων. «Κάθε κιλοβατώρα μετρά και πρέπει να είναι προτεραιότητα η προστασία των κρίσιμων υποδομών», πρόσθεσε. Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15% του Ανόβερου συμβαδίζει με τις μειώσεις που εισηγήθηκε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν στα κράτη μέλη για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κι η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζεται να δείξει το καλό παράδειγμα.

Τέλος η φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων στο Βερολίνο

Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, περίπου 200 ιστορικά μνημεία και δημόσια κτίρια περιβλήθηκαν από πέπλο σκοταδιού καθώς ο δήμος σταμάτησε τη φωταγώγησή τους για να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών απειλών της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος γερουσιαστής του Βερολίνου, Μπετίνα Γιάρας.

Ούντερ ντεν Λίντεν, επίσης στο σκοτάδι
Ούντερ ντεν Λίντεν, επίσης στο σκοτάδι
Στο σκοτάδι και το παλάτι Charlottenburg
Στο σκοτάδι και το παλάτι Charlottenburg
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Στήλη της Νίκης βυθισμένη στο σκοτάδι
Η Στήλη της Νίκης βυθισμένη στο σκοτάδι

Κλείνουν τα συντριβάνια τις νύχτες στο Μόναχο

Στη νότια Γερμανία ο δήμος του Μονάχου ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα σταματήσει τη φωταγώγηση του ιστορικού κτιρίου του δημαρχείου στη φημισμένη πλατεία Marienplatz και θα διαθέτει μόνον κρύο νερό στα δημοτικά κτίρια, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία των συντριβανιών τις νύχτες.

Η Νυρεμβέργη στο μεταξύ κλείνει τρεις από τις τέσσερις δημοτικές πισίνες.

Γερμανία: Έκτακτη επιβάρυνση στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Η Γερμανία χρησιμοποιεί τις μεγαλύτερες ποσότητες του εισαγόμενου φυσικού αερίου στις βιομηχανίες της και για τη θέρμανση των κατοικιών. Αν και τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο επιτρέπουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου, τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα πληρώνουν προκαταβολικά τους λογαριασμούς και δεν έχουν ακόμη βιώσει δραματικές αυξήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά χθες η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση στους λογαριασμούς των καταναλωτών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου, ώστε να αποτραπεί μια χρεοκοπία τους επόμενους μήνες των εταιρειών ενέργειας.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες το χρόνο το κόστος θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από που προκύπτει η νέα επιβάρυνση

Όταν η Ρωσία άρχισε να κλείνει την στρόφιγγα οι εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως ο ενεργειακός κολοσσός Uniper, αναγκάστηκαν να προμηθευθούν ακριβότερο φυσικό αέριο από αλλού. Βάσει των συμβολαίων ωστόσο δεν τους επιτρέπονταν να μετακυλήσουν τις οικονομικές τους ζημιές στους καταναλωτές. Με την απόφαση ωστόσο της κυβέρνησης μπορούν να το πράξουν από τον Οκτώβριο. Η επιβάρυνση είναι απαραίτητη, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, για να διασφαλιστεί η παροχή αερίου τον ερχόμενο χειμώνα. Χωρίς αυτή οι πάροχοι φυσικού αερίου θα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση οι πάροχοι φυσικού αερίου αποκτούν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν στους πολίτες το 90% του επιπλέον κόστους και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό ανά κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο έχουν υπογράψει συμβόλαιο.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Φράτσερ υπολογίζει με τριπλασιασμό του κόστους θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το 2021 και τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης οικονομικά ασθενέστερων. Σημειωτέον ότι πρόσφατα ο καγκελάριος Σολτς είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει κανέναν πολίτη στην τύχη του. Το Βερολίνο σχεδιάζει εκτός από την αύξηση του επιδόματος ενοικίου, εφ΄ άπαξ καταβολή 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο το Σεπτέμβριο καθώς και την καταβολή 100 ευρώ για κάθε παιδί μέσα στον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ