Ακριβό το φοιτητικό σπίτι: 500 ευρώ για 50 τ.μ. στην Αθήνα, τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη -Αναλυτικά τιμές και περιοχές - iefimerida.gr

Ακριβό το φοιτητικό σπίτι: 500 ευρώ για 50 τ.μ. στην Αθήνα, τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη -Αναλυτικά τιμές και περιοχές

Αγγελίες για ενοίκια σπιτιών για φοιτητές
Αγγελίες για ενοίκια σπιτιών για φοιτητές / Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι Βάσεις 2022 και πλέον οι επιτυχόντες, νέοι φοιτητές, ξεκινούν την αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, φέτος θα είναι μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς η ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων και η αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb, Blueground) με τις τιμές να είναι σε απλησίαστα επίπεδα, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια για χιλιάδες οικογένειες.
Ενδεικτικό είναι πως σε κάποιες περιοχές που υπήρχαν φοιτητικές γειτονιές, πλέον δεν υπάρχουν, όπως το Κουκάκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθήνα: 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθεται με μίσθωμα έως 300€

Έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, που δημοσιεύει το iefimerida.gr, αποκαλύπτει ότι η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός».

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι κατοικίες αυτές αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21 τ.μ.-30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθεται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα.

Διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών σύμφωνα με το ζητούμενο μίσθωμα

Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων στην Αθήνα

Νέος Κόσμος

Τη φετινή χρονιά η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι μικρή. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τ.μ. στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 300€/μήνα έως και 500€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσκευές διαμέρισμα. Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ.-50 τ.μ. κυμαίνεται από 430€ έως 650€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσκευών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλλιθέα

Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40 τ.μ.-50 τ.μ. κυμαίνεται από 380€/μήνα έως και 650€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσκευές, Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. στην Καλλιθέα κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσκευών.

Κολωνάκι - Μετς

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ.-50 τ.μ., τη φετινή χρονιά, κυμαίνεται από 560€/μήνα έως 850 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη).

Κουκάκι

Στο Κουκάκι καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35 τ.μ. προς μίσθωση. Όσον αφορά κατοικίες από 40 τ.μ. έως 50 τ.μ., το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 500€ έως 930€/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσκευές διαμέρισμα.

Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια

Στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου, όπως Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια, τόσο για κατοικίες έως 35 τ.μ. όσο και για κατοικίες 40 τ.μ.-50 τ.μ. Αύξηση καταγράφεται μόνο στην ανώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης κατά 12,5% για κατοικία έως 35 τ.μ. στην περιοχή Νεάπολη-Μουσείο. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. στα Εξάρχεια κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 450€/μήνα και για κατοικία 40 τ.μ.-50 τ.μ. από 420€/μήνα έως 550€/μήνα. Στην περιοχή Νεάπολη-Μουσείο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ.-50 τ.μ. από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γουδή

Το Γουδή επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία έως 35 τ.μ. κυμαίνονται από 380€/μήνα έως 480€. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ.-50 τ.μ. διαμορφώνεται από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

Παγκράτι

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ.-50 τ.μ. κυμαίνεται από 400€/μήνα έως 600€/μήνα.

Ζωγράφου

Στην κατεξοχήν φοιτητική περιοχή το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 €/μήνα έως 420€/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ.-50 τ.μ. κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 560€/μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσσαλονίκη: 1 στις 4 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθεται με μίσθωμα έως 300€

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, στη συμπρωτεύουσα η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ αποτελούν μόλις το 25,14% επί του συνόλου των ανάλογων διαθέσιμων κατοικιών. Το 48,06%, δηλαδή περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 350€.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, βάσει της έρευνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στον Βαρδάρη, όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες. Οι περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης διαθέτουν επιλογές, ενώ οι τιμές για μη ανακαινισμένα φοιτητικά διαμερίσματα, αλλά καλοδιατηρημένα, κυμαίνονται από 220€ έως 250€ ανάλογα την περιοχή και την απόσταση από το κέντρο.

Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ