Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο -7 μαγαζιά που το φτιάχνουν στην Αθήνα - iefimerida.gr

Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο -7 μαγαζιά που το φτιάχνουν στην Αθήνα

Καφές και pastel de nata στη Λισαβώνα
Καφές και pastel de nata στη Λισαβόνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Τo Taste Atlas αποκάλυψε τις καλύτερες κουζίνες, τα πιάτα (αλμυρά και γλυκά), τα ποτά αλλά και τις περιοχές για φαγητό στον κόσμο, όπως και κάθε χρόνο.

Ο γαστρονομικός οδηγός ανέδειξε φέτος την ιταλική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο, ενώ η ελληνική έπεσε στη δεύτερη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κουζίνα της χώρας μας ήταν αυτή που βρέθηκε στην κορυφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός, όμως, από την τοπ κουζίνα, το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου.

Το πορτογαλικό γλυκό που αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο

Στην κατηγορία των γλυκών, το πορτογαλικό pastel de Belém ή πιο απλά pastel de nata αναδείχθηκε και φέτος το καλύτερο του κόσμου.

Το απίθανο μικρό, γλυκό ταρτάκι, που μοιάζει με γαλατοπιτάκι (με γεύση που μοιάζει με μπουγάτσα), αποτελείται από τραγανό φύλλο σφολιάτας και είναι γεμιστό με κρέμα, κρόκους αυγών, ζάχαρη και γάλα, που ψήνεται μέχρι να κάνει τις χαρακτηριστικές «καμένες» κηλίδες στην επιφάνειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ψήσιμο. Ο φούρνος πρέπει να είναι σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε η κρέμα να φουσκώσει και το φύλλο να γίνει τραγανό.

Σερβίρεται συνήθως ζεστό ή χλιαρό, πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη άχνη και πάει τέλεια με τον καφέ.

Η συνταγή γεννήθηκε στο μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στο Μπελέμ της Λισαβόνας τον 18ο αιώνα. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τα ασπράδια των αυγών για το κολλάρισμα των ράσων τους και τους περίσσευε ο κρόκος. Έτσι, άρχισαν να φτιάχνουν τάρτες και να τις πουλούν. Από εκεί προέρχονται και τα διάσημα Pastéis de Belém, η πιο αυθεντική εκδοχή του γλυκού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα, όταν το μοναστήρι έκλεισε, οι κληρικοί συμφώνησαν να δώσουν τη μυστική συνταγή σε ένα κοντινό αρτοποιείο, οι ιδιοκτήτες του οποίου άνοιξαν το 1837 το Fábrica de Pastéis de Belém, για να ξεκινήσει να τα πουλάει, με το προϊόν να έχει τεράστια επιτυχία.

Pasteis de nata
Pasteis de nata / Φωτογραφία: Unsplash

Οι διάσημες τάρτες κρέμας είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή πορτογαλικά γλυκά και το Pastéis de Belém πουλά 20.000 κομμάτια κάθε μέρα. Η αυθεντική συνταγή του pastel de nata φυλάσσεται σε ένα μυστικό δωμάτιο και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Η διάσημη pastelaria βρίσκεται μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από τη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου.

Το Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα /Φωτογραφία: Shutterstock
Το Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα /Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μικροσκοπικό πορτογαλικό γλύκισμα έχει ψηφιστεί ξανά το καλύτερο του κόσμου, ενώ έκανε καριέρα... στον κινηματογράφο, όταν η Έμμα Στόουν εμφανίστηκε να τρώει μανιωδώς pasteis de nata στην ταινία «Poor Things», του Γιώργου Λάνθιμου.

Για φέτος, στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα τρίγωνα Πανοράματος και στην πέμπτη η μπουγάτσα, ενώ πιο κάτω, στην 24η θέση, βρίσκεται το γαλακτομπούρεκο.

Συνταγή για pasteis de nata

Αν θέλετε να φτιάξετε τα παραδοσιακά γλυκάκια της Πορτογαλίας, η κλασική συνταγή είναι η εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά:

  • 1 πακέτο σφολιατάκια στρογγυλά
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 6 κρόκοι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 450 ml γάλα πλήρες
  • φλούδα από λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 50 ml γάλα.
  • Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη φλούδα λεμονιού, τη ζάχαρη και το στικ κανέλας. Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το κορν φλάουρ και ανακατεύομε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη φλούδα και την κανέλα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα το μείγμα.
  • Ρίχνουμε ξανά τη φλούδα και το στικ και βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά. Το αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε τα σφολιατάκια και τα βάζουμε σε μικρές ταρτιέρες και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
  • Αφαιρούμε πάλι από την κρέμα, το λεμόνι και την κανέλα και χύνουμε το μείγμα σε μία-μία ταρτιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα ταρτάκια.

Πού θα βρεις Pastéis de nata στην Αθήνα

Αν, πάλι, δεν θέλετε να παιδευτείτε στην κουζίνα, υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία και bakeries στην Αθήνα, όπου μπορείτε να βρείτε το πορτογαλικό ταρτάκι με κρέμα.

Sweet Nolan

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απόλλωνος 6Β, Αθήνα

Kaya - Bon Bon Fait Maison

Βουλής 7, Αθήνα & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

Temps Perdu

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καραΐσκου 114, Πειραιάς / Αξαρλιάν 2, Αθήνα

Μονόκερος

Φαίδρου 4, Παγκράτι

Amandine’s Bagels

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νίκης 13, Αθήνα

Zillion’s

Αρχιμήδους 2-4, Παγκράτι / 28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό / Διονύσου 69, Κηφισιά

Le Pain Quotidien

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιοφώντος 31, Αθήνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ PASTEL DE NATA γλυκό πορτογαλία TASTE ATLAS
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ