Pastel de nata: Ποιο είναι το γλυκό που τρώει η Έμμα Στόουν στο Poor Things -Ψηφίστηκε το καλύτερο στο κόσμο - iefimerida.gr

Pastel de nata: Ποιο είναι το γλυκό που τρώει η Έμμα Στόουν στο Poor Things -Ψηφίστηκε το καλύτερο στο κόσμο

Η Έμμα Στόουν στο Poor Things
Η Έμμα Στόουν στο Poor Things /Φωτογραφία: Searchlight Pictures

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ, καθώς είναι υποψήφιο σε 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α' γυναικείου ρόλου.

Η πολυβραβευμένη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη έχει αποσπάσει ήδη δύο Χρυσές Σφαίρες αλλά και τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου έγινε δεκτή με όρθιο χειροκρότημα διάρκειας 10 λεπτών!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κριτικές για την σουρεαλιστική sci-fi ταινία εποχής με πολλά κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία είναι διθυραμβικές και σπάει ταμεία στα box office τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ταινία μιλά για την ιστορία της Μπέλα Μπάξτερ, μιας γυναίκας με μυαλό νηπίου που κάνει τα πρώτα της βήματα, γνωρίζοντας από το μηδέν τον εαυτό της, το σώμα της, τους ανθρώπους, τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα αλλά και όλο τον κόσμο.

Η Έμμα Στόουν στο Poor Things
Η Έμμα Στόουν στο Poor Things /Φωτογραφία: Searchlight Pictures

Το πορτογαλικό γλυκό που λάτρεψε η Έμμα Στόουν στο «Poor Things»

Σε ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι που ξεκινά με τον εραστή της, Ντάνκαν Γουέδερμπερν (Μαρκ Ράφαλο), κάνοντας κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με ένα ουτοπικό πλοίο, σταματούν για λίγες ημέρες στη Λισαβώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί τους βλέπουμε να απολαμβάνουν ένα μικροσκοπικό γλυκό, το οποίο αποκαλούν απλώς «τάρτα». Μάλιστα, ο εραστής της της λέει ότι πρέπει να φάει μόνο ένα καθώς είναι αρκετό, με την Μπέλα να βγαίνει κρυφά για να απολαύσει περισσότερα από πλανόδιους μικροπωλητές ενώ από κάπου ακούγεται fado, η παραδοσιακή, μελαγχολική μουσική της Πορτογαλίας.

Τι είναι, όμως, αυτό το λιλιπούτειο ταρτάκι που απόλαυσε και λάτρεψε η Μπέλα Μπάξτερ; Υπάρχει στην πραγματικότητα και έχει όνομα με μεγάλη παράδοση και ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το παραδοσιακό, εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας που ακούσει στο όνομα «pastel de nata». Όπως μαρτυρά το όνομά του, πρόκειται για ένα γλύκισμα, μια τάρτα, με κρέμα από αυγά.

Είναι ατομικό γλυκό και η γεύση του μοιάζει πολύ με τη γέμιση της μπουγάτσας και των τρίγωνων Πανοράματος, λόγω της κρέμας. Οι τάρτες φτιάχνονται με ένα στρογγυλό, φύλλο σφολιάτας που είναι γεμισμένο με κρέμα από συνδυασμό γάλακτος, αυγών, βουτύρου, ζάχαρης, λεμονιού και κανέλας, που πασπαλίζεται από πάνω. Όταν ψήνεται παίρνει ένα χρυσαφένιο χρώμα και είναι ελαφρώς καμένο.

Τα pasteis de nata πωλούνται σε όλα τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία της Πορτογαλίας (confeitaria-pastelaria) και συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ εσπρέσο (bica όπως αποκαλούν τον καφέ στη Λισαβώνα). Το pastel de nata λέγεται αλλιώς και pastel de Belém, που πρόκειται για τον προκάτοχό του, ωστόσο στην ουσία πρόκειται για το ίδιο γλυκό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα το βρεις ως «pastel de Belém» στη Λισαβώνα στο ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο Antiga Confeitaria de Belém, με τις χαρακτηριστικές μπλε τέντες και τα μπλε πλακάκια azulejos, έξω από το οποίο σχηματίζονται ουρές από τους τουρίστες.

Το Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβώνα
Το Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβώνα /Φωτογραφία: Shutterstock

Μόνο οι τάρτες που παράγονται στο Fábrica Pastéis de Belém μπορούν να ονομαστούν pastel de Belém, ενώ όλες οι άλλες που παράγονται από τα άλλα ζαχαροπλαστεία ονομάζονται απλώς pastel de nata.

Belém είναι ιστορική περιοχή της πορτογαλικής πρωτεύουσας, με τον διάσημο Πύργο (Torre de Belém), από όπου ξεκινούσαν το ταξίδι τους οι μεγάλοι εξερευνητές προς την Αμερική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία των pasteis de nata

Η ιστορία των λαχταριστών γλυκισμάτων ξεκινά τον 18ο αιώνα σε ένα μοναστήρι της Λισαβώνας. Η πρώτη συνταγή για το pastel de Belém παρήχθη από τους μοναχούς του μοναστηριού του Αγίου Ιερώνυμου (Μονή των Ιερονυμιτών).

Η τάρτα φτιαχνόταν από υπολείμματα κρόκου αυγών που χρησιμοποιούνταν για το καθάρισμα των κρασιών και των ρούχων, μια συνηθισμένη τακτική των μοναχών. Αργότερα, όταν το μοναστήρι έκλεισε, οι κληρικοί συμφώνησαν να δώσουν τη μυστική συνταγή με ένα κοντινό αρτοποιείο, οι ιδιοκτήτες του οποίου άνοιξαν το 1837 το Fábrica de Pastéis de Belém, για να ξεκινήσει να τα πουλάει με το προϊόν να έχει τεράστια επιτυχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διάσημες τάρτες κρέμας είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή πορτογαλικά γλυκά και το Pastéis de Belém πουλά 20.000 κομμάτια κάθε μέρα. Η αυθεντική συνταγή του pastel de nata φυλάσσεται σε ένα μυστικό δωμάτιο και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Η διάσημη pastelaria βρίσκεται μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από τη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου.

Ψηφίστηκε ως το καλύτερο γλυκό στον κόσμο

Το pastel de Belém ψηφίστηκε από το Taste Atlas ως το καλύτερο γλυκό στον κόσμο για το 2023, ενώ το Antiga Confeitaria de Belém βρίσκεται στη λίστα με τα πιο θρυλικά γλυκοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείς στη ζωή σου.

Στη δεύτερη θέση με ισοβαθμία (4,7), βρίσκεται συνολικά το pastel de nata, που μπορείς να βρεις σε όλη την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2009, ο βρετανικός Guardian ανέδειξε το pastel de Belém ως ένα από τα 50 «καλύτερα πράγματα για φαγητό» στον κόσμο.

Η συνταγή για τα pasteis de nata

Αν θέλετε να φτιάξετε τα παραδοσιακά γλυκάκια της Πορτογαλίας η κλασσική συνταγή είναι η εξής:

Υλικά:

  • 1 πακέτο σφολιατάκια στρογγυλά
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 6 κρόκοι
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 450 ml γάλα πλήρες
  • φλούδα από λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 50 ml γάλα.
  • Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την φλούδα λεμονιού, τη ζάχαρη και το στικ κανέλας. Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το κορν φλάουρ και ανακατεύομε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε την φλούδα και την κανέλα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα το μείγμα.
  • Ρίχνουμε ξανά την φλούδα και το στικ και βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά. Το αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε τα σφολιατάκια και τα βάζουμε σε μικρές ταρτιέρες και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
  • Αφαιρούμε πάλι από την κρέμα, το λεμόνι και την κανέλα και χύνουμε το μείγμα σε μία-μία ταρτιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα ταρτάκια.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ