Συνταγή: Το τέλειο μείγμα για αφράτες και τραγανές βάφλες - iefimerida.gr

Συνταγή: Το τέλειο μείγμα για αφράτες και τραγανές βάφλες

Βάφλες με άχνη / Φωτογραφία: Pixabay
Βάφλες με άχνη / Φωτογραφία: Pixabay
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Γλυκές ή αλμυρές οι βάφλες θέλουν τον τρόπο τους για να γίνουν σωστά.

Οι βάφλες είναι το ιδανικό πρωινό. Τραγανές, ροδοψημένες και φουσκωτές με τυριά, αλλαντικά, σοκολατένιες κρέμες, μέλι ή φρούτα είναι ό,τι καλύτερο ειδικά για τα Σαββατοκύριακα που έχουμε χρόνο να τις φτιάξουμε και να τις απολαύσουμε με την ησυχία μας. Οι Βέλγοι που ξέρουν πολύ καλά από βάφλες τις χωρίζουν σε δύο είδη (Λιέγης: στρογγυλή και Βρυξελλών: ορθογώνια). Οι Αμερικάνοι, πληθωρικοί όπως πάντα, τις κάνουν πιο μεγάλες και πιο παχιές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τα ζητούμενα είναι κοινά: Οι βάφλες πρέπει να είναι φρέσκιες, ζεστές και αφράτες. Επίσης να είναι ανάλαφρες, να μοσχοβολάνε βούτυρο και να λιώνουν στο στόμα. Για να γίνουν όλα αυτά, εκτός από μια βαφλιέρα που θα της ψήσει σωστά δίνοντάς τους τέλειο σχήμα, πρέπει να έχετε και μια σωστή συνταγή σαν αυτή που σας δίνουμε παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βάφλες με άχνη / Φωτογραφία: Pixabay
Βάφλες με άχνη / Φωτογραφία: Pixabay

Μείγμα για βάφλες

Υλικά για 10 τεμάχια

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
  • 150 ml φρέσκο γάλα πλήρες  
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε κυβάκια (θερμοκρασία δωματίου)

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χλιάνει λίγο (όχι να κάψει). Αποσύρουμε, ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με κουτάλι και προσθέτουμε τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα και προσθέτουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ ελαφριά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, να φουσκώσει. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και σκεπάζουμε ξανά με την πετσέτα. Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά και βάζουμε στην πρίζα τη βαφλιέρα (σε μέτρια θερμοκρασία). Όταν ζεσταθεί καλά, βάζουμε ένα κομμάτι ζύμης στο κέντρο κάθε θέσης και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια της ζύμης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτάσεις παραλλαγών:

-Αν θέλετε να απολαύσετε αλμυρές βάφλες βάλε από πάνω ένα πικάντικο τυρί που λιώνει π.χ. κασέρι, ψημένο μπέικον και αυγά μάτια. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς, βάζοντας ανάμεσα σε δύο βάφλες φέτα, ντομάτα και φρέσκο σπανάκι ή καπνιστή γαλοπούλα, τσένταρ και μαρούλι.

-Για γλυκιές βάφλες συνδυάστε σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού με φρέσκιες μπανάνες, φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα ή μέλι με καρύδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ