Ανάλαφρη και νόστιμη, αυτή η σως που θυμίζει μαγιονέζα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους προσέχουν τα λιπαρά και αποφεύγουν οτιδήποτε ζωικό.
Ζούμε στην εποχή των πολλών και διαφορετικών διατροφικών φιλοσοφιών αλλά και μιας γενικότερης τάσης υιοθέτησης πιο υγιεινών συνηθειών. Αυτό δεν σημαίνει ότι από τη μία μέρα στην άλλη μπορούμε να κόψουμε τα πάντα, να απαρνηθούμε ό,τι ξέραμε και να τρώμε μόνο ωμά φρούτα και λαχανικά. Άλλωστε δεν το θέλουμε κιόλας αυτό, όχι μόνον επειδή θα μας ξεβολέψει αλλά και επειδή δεν έχει κανένα νόημα να θυσιάσουμε 100% την απόλαυση στον βωμό της υγείας και της ισορροπίας.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο γεννιέται όλο και περισσότερη ανάγκη να απολαμβάνουμε όσα μας αρέσουν σε εναλλακτικές εκδοχές και με τρόπους που μας κάνουν καλό.
Η μαγιονέζα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες παγκοσμίως. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα από τα πιο λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού ουσιαστικά φτιάχνεται από αυγά και λάδι. Η δημοφιλία της είναι λογική αφού είναι κυριολεκτικά πεντανόστιμη και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Και η σύσταση να την καταναλώνουμε με μέτρο όμως είναι εξίσου λογική, αφού όχι μόνο παχαίνει αλλά αυξάνει και τη χοληστερίνη.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά πιο υγιεινές επιλογές που μπορούν να την αντικαταστήσουν επάξια. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι κάτι τέτοιο.
    Σπιτική vegan «μαγιονέζα»
Υλικά για ένα μικρό βάζο (250 γρ.)
- 1 φλ. φυτικό γάλα (σόγιας, βρώμης ή αμυγδάλου)
 - ½ φλ. πουρέ πατάτας
 - 1 κ.σ. χυμός λεμονιού ή μηλόξιδο
 - αλάτι
 
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο βάζο και κρατάμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Tips
-Για επιπλέον γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 1 κ.γ. μουστάρδα και 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη.
-Τον πουρέ τον προσθέτουμε για να δέσει το μείγμα και να αποκτήσει σώμα. Ένας άλλος τρόπος είναι να ζεστάνουμε το γάλα με 1 κ.σ. κορν φλάουρ μέχρι να πήξει και ύστερα να το αφήσουμε να κρυώσει και να συνεχίζουμε τη διαδικασία.