Μια από τις πιο αγαπημένες σάλτσες της ιταλικής κουζίνας στην πιο αυθεντική της εκδοχή.
Τα πέστο είναι μια πολύ ειδική κατηγορία σαλτσών για τους Ιταλούς. Ουσιαστικά πρόκειται για ωμά μυρωδικά τα οποία πολτοποιούνται με τυριά και ξηρούς καρπούς και ανακατεύονται δίνοντας μια λαχταριστή κρέμα. Πλούσια σε αρώματα και γεύση ανακατεύονται επιτόπου με καυτά φρεσκοβρασμένα μυρωδικά και δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Το κλασικό πέστο Τζενοβέζε (Pesto Genovese) φτιάχνεται με βασιλικό, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, σκόρδο και παρμεζάνα, ξεκίνησε να φτιάχνεται στις αρχές του 19ου αιώνα, και είναι η πιο διάσημη εκδοχή. Υπάρχουν βέβαια και άπειρες παραλλαγές εξίσου νόστιμες οι οποίες μάλιστα κάποιες φορές ξεφεύγουν από τα ιταλικά υλικά όπως για παράδειγμα αυτές που φτιάχνουμε στην Ελλάδα που έχουν μέσα φέτα.
Σύμφωνα με τους σεφ τα πέστο έχουν 2 απλά μυστικά. Το πρώτο και το σημαντικότερο είναι τα φρέσκα υλικά και το δεύτερο είναι το γουδί. Οι επαγγελματίες του είδους επιμένουν στην παραδοσιακή μέθοδο και λένε ότι το χτύπημα είναι το σημαντικότερο στάδιο για τέλειο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Για ευκολία βέβαια στην οικιακή μαγειρική το φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας πολυκόφτες (μούλτι κλπ.). Ευτυχώς δεν πρόκειται για δύσκολη διαδικασία και δεν χρειάζεται πολλά υλικά. Αυτό που παίζει όμως σημαντικό ρόλο είναι οι αναλογίες, γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε τη συνταγή για να το φτιάξετε μόνοι σας και να το απολαύσετε.
Πέστο βασιλικού
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. σπαγγέτι Νο 6 ή Νο 10
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 χούφτα φύλλα και κορυφές φρέσκου βασιλικού
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 25 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς, να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια πηχτή πάστα. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζουμε κρατώντας 1 κουτάλα από το ζουμί τους. Ξαναρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στην ζεστή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζουμί που κρατήσαμε και το πέστο. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Μπορείτε να φτιάξετε περισσότερο πέστο και να το αποθηκεύσετε σε βαζάκι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Για να διατηρηθεί καλύτερα πριν το κλείσετε ερμητικά προσθέστε από πάνω μπόλικο ελαιόλαδο (περίπου 1 εκ.).