Συνταγή για ακαταμάχητη μανιταρόπιτα -Το μυστικό για χρυσαφένιο χρώμα και τραγανά φύλλα | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Συνταγή για ακαταμάχητη μανιταρόπιτα -Το μυστικό για χρυσαφένιο χρώμα και τραγανά φύλλα

Κομμάτι τραγανής μανιταρόπιτας
Κομμάτι τραγανής μανιταρόπιτας / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια συνταγή που θα κάνει τα μανιτάρια την αγαπημένη σας επιλογή για πίτα, με μπόλικο τυρί και αρωματικό θυμάρι.

Τα μανιτάρια είναι ένα τρόφιμο εκπληκτικό. Στολίζουν μια πίτσα, συμπληρώνουν μοναδικά ένα χυλωμένο ριζότο ή ψήνονται στη σχάρα (αν μιλάμε για πλευρότους) και γενικά δίνουν γεύση σε ό, τι συνταγή μπορεί να βάλει ο νους. Άλλοτε πάλι αποτελούν τον βασικό πρωταγωνιστή σε ένα πιάτο μανιτάρια αλα γκρεκ.

Αυτή τη φορά τα κλείνουμε ανάμεσα σε τραγανό φύλλο κρούστας και ενισχύουμε τη γεύση τους με μπόλικο τριμμένο τυρί για μια πραγματικά ακαταμάχητη πίτα.

Μερικά μυστικά της συνταγής

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κλασικά μανιτάρια, τα button, όπως τα αποκαλούν οι Βρετανοί, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα εδώ. Μπορείτε όμως να επιλέξετε όποια ποικιλία εσείς επιθυμείτε, με εξαίρεση ίσως τα πλευρότους. Στη συνταγή προτείνουμε και ένα μιξ αποξηραμένων που θα απογειώσουν τη γεύση.

Για να ψηθούν τα φύλλα σε μια συνταγή για πίτα χρειάζεται ελαιόλαδο. Αν λαδώσουμε καλά κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο, τότε το «χρατς» της ευτυχίας είναι δεδομένο σε κάθε δαγκωματιά.

Τέλος, το μυστικό των παλιών νοικοκυρών για να πάρει ωραίο χρώμα η πίτα δεν είναι (πάντα) το αυγό. Λίγο φρέσκο γάλα και λάδι θα κάνει την πίτα ακαταμάχητα λαχταριστή.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 γρ λευκά μανιτάρια
  • 100 γρ μιξ αποξηραμένων μανιταριών
  • 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ κασέρι τριμμένο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 ποτηράκι του καφέ γάλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε βραστό νερό να μουλιάσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Ίσως χρειαστεί να τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις για να ψηθούν ωραία. Αποσύρουμε από το τηγάνι
  • Προσθέτουμε στο ίδιο σκεύος ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο να μαραθούν. Γυρίζουμε σε μπολ μαζί με τα μανιτάρια, στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το θυμάρι, αλατοπίπερο και τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύουμε
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα, φροντίζοντας να τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πριν τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνουμε τη μισή γέμιση ομοιόμορφα και στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο, διπλώνοντάς το στις άκρες του ταψιού
  • Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τρία ακόμη φύλλα, λαδώνοντας πάντα ενδιάμεσα. Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια
  • Χτυπάμε μαζί το γάλα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα πριν τη βάλουμε στο φούρνο
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, τσεκάρωντας πως έχει ψηθεί το φύλλο από κάτω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φύλλα φύλλο μανιτάρια πίτα τυρί συνταγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ