Αν και ένα τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι είναι εξαιρετικό για το σοτάρισμα, το τηγάνισμα αυγών, το καραμέλωμα κρεμμυδιών και άλλα, για πολλούς ερασιτέχνες μάγειρες αυτός ο τύπος σκεύους είναι αποθαρρυντικός στη χρήση.
Ίσως φοβούνται ότι το φαγητό θα κολλήσει στην επιφάνεια ή ότι δεν θα μπορούν να το καθαρίσουν σωστά. Ωστόσο, οι επαγγελματίες σεφ βασίζονται σε αυτό το σκεύος για τα πάντα και όχι άδικα: Ένα καλό τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι είναι μη τοξικό και σχεδόν άφθαρτο.
Μια πολυάσχολη μητέρα δύο παιδιών και απόφοιτη του French Culinary Institute, με χρόνια εμπειρίας σε εστιατόρια και συγγραφή βιβλίων για φαγητό και μαγειρική, αναφέρει γιατί κάποιοι δυσκολεύονται να μαγειρέψουν με ανοξείδωτο ατσάλι. Το μυστικό για να μη σας κολλάει το φαγητό είναι να βεβαιωθείτε ότι προθερμαίνετε σωστά το τηγάνι πριν προσθέσετε λάδι ή λίπος.
Πώς να μαγειρέψετε σε τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι:
1. Προθερμάνετε το τηγάνι και κάντε το τεστ με το νερό
Το κλειδί είναι να ζεστάνετε αρκετά το τηγάνι σας ώστε, όταν ρίξετε μερικές σταγόνες νερό, να σχηματίσουν μια μεγάλη «χάντρα» που κινείται στην επιφάνεια του τηγανιού χωρίς να πετάγεται ή να κάνει πολύ θόρυβο (αν συμβαίνει αυτό, τότε το τηγάνι έχει ζεσταθεί υπερβολικά), πριν προσθέσετε το λάδι μαγειρέματος.
2. Προσθέστε λάδι ή λίπος μαγειρέματος
Σκουπίστε προσεκτικά το νερό με μια πετσέτα και μετά προσθέστε το λάδι, αφήνοντάς το να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Όταν το λάδι αρχίσει να «λαμπυρίζει» (να φαίνεται κυματιστό και να γλιστρά γρήγορα στην επιφάνεια), τότε είναι έτοιμο για τοποθέτηση φαγητού και για αντικολλητικό μαγείρεμα. Δεν είναι όλα τα λίπη κατάλληλα για όλες τις θερμοκρασίες.
Για παράδειγμα, αν μαγειρεύετε σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία (όπως για αυγά), το βούτυρο και το ελαιόλαδο είναι μια χαρά. Αν όμως χρειάζεται να μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία, αυτά τα λίπη θα καούν. Το λάδι αβοκάντο και άλλα φυτικά έλαια έχουν υψηλότερο σημείο καπνίσματος και είναι καλύτερα για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν αφήσετε το λάδι να κάψει υπερβολικά, θα καεί και θα πρέπει να πλύνετε το τηγάνι και να ξεκινήσετε από την αρχή.
3. Στεγνώστε καλά το φαγητό και μην υπερφορτώνετε το τηγάνι
Πριν βάλετε την πρωτεΐνη στο τηγάνι, σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει το φαγητό να κολλήσει. Επίσης, μην υπερφορτώνετε το τηγάνι, γιατί αυτό μπορεί να ρίξει τη συνολική θερμοκρασία της επιφάνειας μαγειρέματος και να δυσκολέψει το σωστό σοτάρισμα.
4. Κάντε υπομονή
Αν προσπαθήσετε να μετακινήσετε το φαγητό πριν προλάβει να δημιουργήσει κρούστα, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει. Όταν είναι έτοιμο, θα αποκολληθεί εύκολα μόνο του. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα με λεπτή λεπίδα για να τσεκάρετε απαλά την άκρη — αν νιώσετε αντίσταση, δεν είναι ακόμη έτοιμο να το μετακινήσετε ή να το γυρίσετε.
Tip για τον καθαρισμό του ανοξείδωτου ατσαλιού:
Θα πρέπει πάντα να πλένετε στο χέρι τις κατσαρόλες και τα τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Βέβαια, ένα περιστασιακό πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων σε μια πολύ φορτωμένη μέρα πιθανότατα δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.