Επειδή σαν το σπιτικό δεν έχει, με μια απλή συνταγή φτιάχνουμε μόνοι μας το πιο ωραίο κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης μας έχει μεγαλώσει. Οι παππούδες και οι γονείς μας το είχαν σχεδόν ως μοναδική λύση street food τις περασμένες δεκαετίες, ενώ ακόμα και σήμερα, που οι επιλογές είναι άπειρες, το σουσαμένιο κουλούρι συνεχίζει να είναι μια διατροφική συνήθεια, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.
Απλό, φθηνό και χορταστικό, μοσχοβολάει ψημένο σουσάμι και μας σέρνει από τη μύτη αφού το βρίσκουμε παντού όλες τις ώρες. Μπορούμε βέβαια να το φτιάξουμε και στο σπίτι, συνδυάζοντάς το με πολλά και διαφορετικά υλικά, από τυρί, ζαμπόν και ντομάτα μέχρι μέλι και πραλίνα.

Σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης
Υλικά για 5 κομμάτια
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.σ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 125 ml χλιαρό νερό
- ½ κ.σ. μέλι, αραιωμένο σε μισό ποτήρι μέλι, για την επικάλυψη
- 100 γρ. σουσάμι για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη τα οποία ανοίγουμε σε λεπτά μπαστουνάκια (μήκους 15-20 εκ.) Ενώνουμε τις άκρες τους σε στρογγυλό σχήμα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αραιωμένο μέλι και σε ένα άλλο το σουσάμι. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και αραδιάζουμε πάνω τα κουλούρια. Σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα. Ψήνουμε τα κουλούρια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Tip
Για να διατηρήσετε φρέσκα και να έχετε και για επόμενες φορές φρέσκα και λαχταριστά κουλούρια μπορείτε μόλις κρυώσουν να καταψύξετε κατευθείαν. Έτσι κάθε φορά που θα τα βγάζετε, με λίγο ζέσταμα στην τοστιέρα θα είναι σαν να τα ξεφουρνίσατε μόλις.