Με φρέσκα κυδώνια, μέλι και κανέλα φτιάχνουμε το πιο αρωματικό γλυκό του φθινοπώρου.
Τα κυδώνια είναι το πιο σκληρό και στυφό φρούτο της εποχής γι αυτό και σπανίως τρώγονται ωμά. Όταν όμως ψηθούν μεταμορφώνονται σε ένα πραγματικό αριστούργημα αφού μαλακώνουν και λιώνουν στο στόμα. Οι πιο γνωστές συνταγές με κυδώνια είναι γλυκές, με πρώτη και καλύτερη το γλυκό του κουταλιού αφού στην Ελλάδα όλα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού άλλωστε. Πολλοί όμως ξέρουν και το παστοκύδωνο, ένα γλύκισμα με υφή ζελέ που γίνεται εύκολα και γρήγορα αφού τα κυδώνια περιέχουν άφθονη πηκτίνη με την οποία δένουν τα πάντα αμέσως. Αμέσως μετά έρχονται τα ψητά, τα οποία με ελάχιστα υλικά και αργό ψήσιμο γίνονται υπέροχο φρουτένιο γλυκό που ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι, σαντιγί, παγωτό, ακόμα και τυρί.

Ψητά κυδώνια με μέλι και κανέλα
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 μεγάλα κυδώνια, πλυμένα και κομμένα στη μέση
- χυμός από μισό λεμόνι
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 6 κ.σ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- μια πρέζα αλάτι
- 1 φλ. καρυδόψιχα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο τα κυδώνια και περιχύνουμε με τ λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, τα μπαχαρικά και το κονιάκ. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και φουρνίζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να δημιουργηθεί ένα αραιό σιρόπι. Σερβίρουμε ζεστά με γιαούρτι και καρυδόψιχα.
Tip
Απολαύστε τα ψητά κυδώνια με κατσικίσιο τυρί, μπλε τυρί ή παλαιωμένη γραβιέρα. Είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε ένα ωραίο κρασί.