Συνταγή για ψητά κυδώνια με μέλι και κανέλα -Το πιο εύκολο, comfort γλυκό - iefimerida.gr

Συνταγή για ψητά κυδώνια με μέλι και κανέλα -Το πιο εύκολο, comfort γλυκό

Ψητα κυδώνια / Φωτογραφία: Shutterstock
Ψητα κυδώνια / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Με φρέσκα κυδώνια, μέλι και κανέλα φτιάχνουμε το πιο αρωματικό γλυκό του φθινοπώρου.

Τα κυδώνια είναι το πιο σκληρό και στυφό φρούτο της εποχής γι αυτό και σπανίως τρώγονται ωμά. Όταν όμως ψηθούν μεταμορφώνονται σε ένα πραγματικό αριστούργημα αφού μαλακώνουν και λιώνουν στο στόμα. Οι πιο γνωστές συνταγές με κυδώνια είναι γλυκές, με πρώτη και καλύτερη το γλυκό του κουταλιού αφού στην Ελλάδα όλα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού άλλωστε. Πολλοί όμως ξέρουν και το παστοκύδωνο, ένα γλύκισμα με υφή ζελέ που γίνεται εύκολα και γρήγορα αφού τα κυδώνια περιέχουν άφθονη πηκτίνη με την οποία δένουν τα πάντα αμέσως. Αμέσως μετά έρχονται τα ψητά, τα οποία με ελάχιστα υλικά και αργό ψήσιμο γίνονται υπέροχο φρουτένιο γλυκό που ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι, σαντιγί, παγωτό, ακόμα και τυρί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψητά κυδώνια με μέλι και κανέλα   

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα κυδώνια, πλυμένα και κομμένα στη μέση
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 6 κ.σ. μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος  
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο τα κυδώνια και περιχύνουμε με τ λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, τα μπαχαρικά και το κονιάκ. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και φουρνίζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να δημιουργηθεί ένα αραιό σιρόπι. Σερβίρουμε ζεστά με γιαούρτι και καρυδόψιχα.

Tip

Απολαύστε τα ψητά κυδώνια με κατσικίσιο τυρί, μπλε τυρί ή παλαιωμένη γραβιέρα. Είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε ένα ωραίο κρασί.     

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ