Συνταγή για ακαταμάχητη, σπιτική μαγιονέζα -Ετοιμη σε 30 δευτερόλεπτα, με ασύγκριτη γεύση | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Συνταγή για ακαταμάχητη, σπιτική μαγιονέζα -Ετοιμη σε 30 δευτερόλεπτα, με ασύγκριτη γεύση

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα με λεμόνι
Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα με λεμόνι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαζί με την κέτσαπ και τη μουστάρδα, η μαγιονέζα είναι μια από τις πιο διάσημες συνοδευτικές σάλτσες στον κόσμο. Εδώ, έχουμε την απόλυτη συνταγή για να την ετοιμάσετε με επιτυχία στο σπίτι.

Αέρινη γεύση με απολήξεις λεμονιού και πικάντικες υφές μουστάρδας. Η μαγιονέζα είναι μια συνταγή σκέτη αποκάλυψη. Φυσικά και προέρχεται από τη Μέκκα της μαγειρικής, τη Γαλλία, παρότι όπως διαβάζουμε, οι εκδοχές για τον τρόπο που δημιουργήθηκε ποικίλουν.

Πώς γεννήθηκε η συνταγή για τη μαγιονέζα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια εκδοχή είναι η σος να πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα Μαόν, του νησιού Μινόρκα. Το μικρό νησάκι ήταν υπό αγγλική κατοχή το 1756, όταν το κατέλαβε ο Δούκας του Ρισελιέ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή, η μαγιονέζα ήταν μια τοπική σπεσιαλιτέ-σος που έφτιαχναν οι ντόπιοι με ελαιόλαδο, κρόκους αυγών, λεμόνι και διάφορα μυρωδικά.

Ανατρέχοντας πάλι στην ιστορία και στην περίοδο της μάχης της Αρκ πίσω στο 1589, οι αναφορές λένε πως πρόκειται για τη σος που δεν χόρταινε να απολαμβάνει ο Δούκας της Μαγιόν και βασικός αντίπαλος του βασιλικού στρατού και του ίδιου του Βασιλιά Ερρίκου Ε’. Ο Δούκας περνούσε περισσότερη ώρα ξαπλωμένος κάτω από τα δέντρα, μετά από λουκούλλεια γεύματα με μαγιονέζα παρά πάνω στο άλογό του. Η μαγιονέζα γεννιέται και η μάχη χάνεται φυσικά για τον Δούκα.

Υπάρχουν σίγουρα και άλλες εκδοχές, όπως άλλωστε και δύο γαλλικές πόλεις η Μπαγιόν (εξ’ ου και η σος μπαγιονέζ/bayonnaise) και η Μαγιόν που διεκδικούν την πατρότητα της διάσημης σος.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Στην εκδοχή που θα δείτε παρακάτω είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να αγοράσετε ολόφρεσκα, πολύ ποιοτικά αυγά. Καθώς το αυγό μπαίνει ωμό στη σάλτσα, πρέπει να είναι ολόφρεσκο και καλής ποιότητας. Φροντίστε επίσης να έχετε βγάλει το αυγό από το ψυγείο και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν και οι φήμες λένε πως η αυθεντική μαγιονέζα γίνεται με ελαιόλαδο, θα δείτε πως το ηλιέλαιο είναι πιο φίνο και δίνει πολύ πιο ελαφρύ αποτέλεσμα στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε ένα μέρος ελαιόλαδο, αν προτιμάτε τη γεύση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μπίμερ θα σας λύσει τα χέρια για να έχετε σπιτική μαγιονέζα σε χρόνο μηδέν
Το μπίμερ θα σας λύσει τα χέρια για να έχετε σπιτική μαγιονέζα σε χρόνο μηδέν / Φωτογραφία: Shutterstock

Ένα μπίμερ, ένα μίξερ χειρός, θα κάνει όλη τη δουλειά για εσάς. Χρησιμοποιήστε μια κανάτα ή άλλο μπολ με στενό άνοιγμα ώστε να χτυπηθούν όλα τα υλικά μονομιάς και να γίνουν μια ομοιόμορφη μαγιονέζα. Η σπιτική μαγιονέζα είναι ασύγκριτη στη γεύση, όμως δεν αντέχει όσο εκείνη του εμπορίου και καλό είναι να την καταναλώσεις το πολύ σε 4 με 5 ημέρες.

Υλικά

  • 300ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 κουταλιές στυμμένο χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 αυγό
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το λάδι, το αυγό, το στυμμένο λεμόνι και τη μουστάρδα στο δοχείο. Αλατοπιπερώνουμε
  • Βυθίζουμε το μπαστούνι του μίξερ χειρός στο μπολ ως τον πάτο και ξεκινάμε τη λειτουργία του, ανεβάζοντας το σταδιακά και όσο αναδεύονται τα υλικά και γίνονται ένα. Ώσπου να ανεβάσουμε το μπίμερ ως την επιφάνεια, τα υλικά θα πρέπει να έχουν γίνει μαγιονέζα
  • Δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι και διορθώνουμε ανάλογα.
  • Αποθηκεύουμε τη μαγιονέζα σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά και βάζουμε στο ψυγείο.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ