Φτιάξτε μακαρονάδα αματριτσιάνα σαν βέρος Ιταλός σεφ -Η διάσημη συνταγή από το ορεινό χωριό Αματρίτσε - iefimerida.gr

Φτιάξτε μακαρονάδα αματριτσιάνα σαν βέρος Ιταλός σεφ -Η διάσημη συνταγή από το ορεινό χωριό Αματρίτσε

Η συνταγήγ για την κλασική μακαρονάδα Αματριτσιάνα
Η συνταγήγ για την κλασική μακαρονάδα Αματριτσιάνα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μακαρονάδα στο λεπτό, εύκολη και πεντανόστιμη όπως οι περισσότερες συνταγές από τη γειτονική Ιταλία.

Οι μακαρονάδες γνωρίζουν καλά πως η ουσία δεν βρίσκεται στα πολλά υλικά, αλλά στην ποιότητα των διαλεχτών υλικών σε κάθε πιάτο. Έτσι, η Αματριτσιάνα ή ματριτσιάνα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ιταλικής κουζίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν το Cacio e pepe είναι πραγματικά ό,τι πιο απλό και νόστιμο έχει να επιδείξει η ιταλική κουζίνα, με μια αματριτσιάνα απολαμβάνει κανείς τον απόλυτο συνδυασμό σάλτσας τομάτας και καλού ιταλικού τυριού.

Η συνταγή από το μικρό ορεινό χωριό της Ιταλίας

Το όνομά της προέρχεται από ένα μικρό ορεινό χωριό, το Αματρίτσε, που πέρα από τα φυσικά του κάλλη και την αναγεννησιακή του αρχιτεκτονική και πολεοδομία, είναι η πατρίδα αυτής της συνταγής ιταλικών ζυμαρικών.

Τόσο ξακουστή είναι η εν λόγω συνταγή, ακόμη και στη Θεία Έδρα του Βατικανού, ώστε η Ρώμη να έχει σφετερισθεί τη μακαρονάδα και να την παρουσιάζει, στους «γαστρονομικά ανιστόρητους» τουρίστες, ως τυπικό πιάτο της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανονικά το πιάτο γίνεται με ένα αλλαντικό, το γκουαντσιάλε, που συναντάται πολύ στο ορεινό αυτό χωριό. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο περίφημο γκουαντσιάλε, το ετοιμάζουν με ένα καλό κομμάτι πανσέτα.

Υλικά

  • 100 γρ χοιρινή πανσέτα κομμένη σε κυβάκια
  • 400 γρ τομάτες πομοντόρο (1 κονσέρβα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή κόκκινη τσίλι πιπεριά
  • 50ml λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • 400 γρ ζυμαρικά (μπουκατίνι, σπαγγέτι ή ό, τι επιθυμείτε)
  • Τριμμένο πεκορίνο για το σερβίρισμα
  • 2-3 φρέσκα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία την πανσέτα με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με την καυτερή πιπεριά να μαλακώσουν
  • Όταν η πανσέτα πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το μείγμα να μειωθούν τα υγρά του
  • Προσθέτουμε την κονσέρβα τομάτας (αν είναι ολόκληρα τα τοματίνια τα ψιλοκλόβουμε) και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό. Αποσύρουμε ένα λεπτό νωρίτερα, ώστε να κρατάνε τα ζυμαρικά, στραγγίζουμε και ρίχνουμε στο σκεύος με τη σάλτσα, ανακατεύοντας να πάει παντού
  • Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο πεκορίνο και φύλλα βασιλικού
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ