Με μια εύκολη και γρήγορη συνταγή ψήνουμε στο τηγάνι ζουμερά φιλέτα γαλοπούλας με λεμονάτη σάλτσα.
Η γαλοπούλα δεν είναι το αγαπημένο μας πουλερικό στην Ελλάδα. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα βέβαια τόσο περισσότερο κάποιοι τη σκέφτονται στον φούρνο και ψάχνουν τρόπους για να την ψήσουν χωρίς να στεγνώσει και να βγει άνοστη. Επίσης, οι πιο πολλοί από εμάς όταν λέμε γαλοπούλα αναφερόμαστε στο αλλαντικό το οποίο χρησιμοποιούμε σαφώς περισσότερο από τη νωπή εκδοχή. Ωστόσο, η φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό πουλερικό (30% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και 7% σε λιπαρά) με σχετικά οικονομική τιμή (περίπου 6 ευρώ το κιλό η ολόκληρη και περίπου 10 ευρώ το κιλό τα φιλέτα στήθους). Γι αυτό και αξίζει να τη συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο ακόμα κι αν δεν ακολουθούμε κάποια από τις σύγχρονες, ειδικές πρωτεϊνικές διατροφές στις οποίες συνήθως πρωταγωνιστεί.
Επιλέξτε εκείνες που εκτρέφονται στις ελληνικές φάρμες ή προτιμήστε ιταλικές και γαλλικές που είναι εξίσου ποιοτικές και νόστιμες. Όσο για το αν θα βγουν άνοστες, θα στεγνώσουν ή θα κάνουν πολύ ώρα να ψηθούν, με τη συνταγή που σας δίνουμε δεν διατρέχεται κανέναν τέτοιο κίνδυνο. Ιδού ο τρόπος για να σας βγει ζουμερό και λαχταριστό ακόμα και το πιο «δύσκολο» κομμάτι της γαλοπούλας, δηλαδή το φιλέτο από στήθος.
Φιλέτα γαλοπούλας στο τηγάνι με σάλτσα λεμονιού
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας (περίπου 500 γρ. το καθένα)
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 1 ποτήρι κρασιού, λευκό ξηρό κρασί
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- χυµός και ξύσμα από 1 λεµόνι (ακέρωτο)
- 1 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο βάζουμε τα φιλέτα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τα φιλέτα με το μείγμα και μαγειρεύουμε για 4-5 ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστά.