Το ιδανικό αντίδοτο στον χειμώνα και στο κρύο είναι ένα σοκολατένιο ρόφημα με πλούσια γεύση και δυνατά αρώματα.
Η σοκολάτα είναι ένα υλικό που λαχταράμε σε κάθε μορφή. Από μια απλή πλάκα που θα πάρουμε από το περίπτερο ή μια πάστα του ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς μέχρι το πιο φίνο γλυκό ενός καλού εστιατορίου, όλες οι εκδοχές είναι ευπρόσδεκτες, ανάλογα με την όρεξη και την περίσταση.
Υπάρχει όμως και μια ξεχωριστή βερσιόν, την οποία απολαμβάνουμε περισσότερο αυτήν την εποχή που οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν και οι γιορτές πλησιάζουν. Είναι τα σοκολατένια ροφήματα που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Μοσχοβολιστά και γαλατένια, μας ζεσταίνουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση, ειδικά όταν συνδυάζονται με καλή παρέα, αναμμένο τζάκι και κάποια αγαπημένη ταινία ή σειρά.
Κι αν έχετε βαρεθεί την κλασική συνταγή, παρακάτω σας δίνουμε τρεις παραλλαγές για να την κάνετε πιο ενδιαφέρουσα και απολαυστική, εύκολα και γρήγορα.
Ζεστή σοκολάτα (βασική συνταγή)
Υλικά για 2 κούπες
- 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 100 γρ. μαύρη κουβερτούρα, τριμμένη
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, λευκή ή καστανή
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα μαζί τα υλικά σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα και όταν λιώσουν η σοκολάτα και η ζάχαρη αποσύρουμε (πριν κοχλάσει). Μοιράζουμε σε δύο κούπες και σερβίρουμε.
3 απολαυστικές παραλλαγές
Με καραμέλα γάλακτος: Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε 2 κ.σ. καραμέλα γάλακτος και μια πρέζα αλάτι παραπάνω ώστε να δώσουμε γεύση αλατισμένης καραμέλας, η οποία ταιριάζει τέλεια με την κουβερτούρα, ειδικά τη μαύρη.
Με ρούμι: Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο έντονη, αρωματική και γευστική πινελιά στο ρόφημα μπορούμε να ρίξουμε ένα σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ σε κάθε κούπα. Τα συγκεκριμένα ποτά συνδυάζονται ιδανικά με τη σοκολάτα.
Με τσίλι: Ένα πιο τολμηρό πάντρεμα είναι η κουβερτούρα με την κόκκινη πιπεριά, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν τα πικάντικα στοιχεία. Μια πρέζα τσίλι σε σκόνη σε κάθε κούπα αρκούν για να απογειώσουν τη βασική συνταγή. Ωστόσο, πηγαίνουν και τα πιο ήπια μπαχαρικά, όπως η κανέλα ή το γαρίφαλο.