Πώς να μην κολλάνε οι πατάτες στο τηγάνι - iefimerida.gr

Πώς να μην κολλάνε οι πατάτες στο τηγάνι

Τηγανητές πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash
Τηγανητές πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Οι τέλειες τηγανητές πατάτες θέλουν μπόλικο λάδι και μεγάλο σκεύος.

Οι τηγανητές πατάτες είναι το πιο λατρεμένο φαγητό του πλανήτη. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τις τσακίζει, ειδικά αν είναι σωστές, δηλαδή τραγανές έξω και μαλακές μέσα. Είτε είναι λεπτές, είτε χοντρές, ροδέλες, στικς, με φλούδα ή χωρίς, αυτό που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί είναι να κολλήσουν στο τηγάνισμα. Γιατί αν κολλήσουν θα σπάσουν, θα λιώσουν και δεν θα είναι έτσι όπως τις θέλουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπόλικο λάδι και μεγάλη κατσαρόλα

Οι πατάτες για να γίνουν σωστές θέλουν μπόλικο λάδι και μεγάλη κατσαρόλα. Πριν από αυτά όμως θέλουν καλό στράγγισμα ώστε να μην πέσουν στο καυτό λάδι με νερά από το πλύσιμο και αρχίζουν να πετάγονται έξω σταγόνες. Αφού λοιπόν πλύνουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες και ύστερα τις στραγγίξουμε αφήνοντάς τες σε σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί πολύ καλά τις ρίχνουμε μέσα για να τις τηγανίσουμε.

Οι πατάτες όχι μόνο πρέπει να καλύπτονται εντελώς από τη στάθμη του λαδιού αλλά να κολυμπάνε μέσα στο λάδι για να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Αν το λάδι είναι λίγο θα κολλήσουν στον πάτο του σκεύους και μεταξύ τους. Επίσης, αν το πάνω μέρος τους είναι εκτός λαδιού και χρειαστεί να τις ανακατέψουμε για να πάρουν χρώμα από παντού και πάλι θα κολλήσουν και θα σπάσουν.

Αν το σκεύος σας είναι μικρό είναι καλύτερα να τηγανίσετε τις πατάτες σε δόσεις ώστε να βγουν όπως πρέπει. Γιατί αν τις βάλετε όλες μαζί και τις στρυμώξετε θα ρίξουν απότομα τη θερμοκρασία του λαδιού, κι έτσι αντί να τραγανίσουν θα μείνουν μαλακές και ενδεχομένως να λιώσουν κιόλας αν τις ανακατέψετε ή τις ανακινήσετε απότομα.

Τηγανητές πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash
Τηγανητές πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξομείωση θερμοκρασίας και δίχτυ «ασφαλείας»

Το μεταλλικό δίχτυ για τηγάνισμα (σαν αυτό που έχουν οι φριτέζες) είναι το τέλειο εργαλείο για τις τηγανητές πατάτες καθώς τις στραγγίζει τέλεια αμέσως μετά το τηγάνισμα με αποτέλεσμα να μένουν τραγανές. Για να μείνουν όμως τραγανές πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί με τις θερμοκρασίες.

Στην αρχή λοιπόν ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά βάζουμε τις πατάτες μέσα στο δίχτυ και το προσαρμόζουμε στην κατσαρόλα ώστε να βυθιστούν εντελώς στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξει το χρώμα τους και να γίνουν σχεδόν λευκές εξωτερικά. Έτσι θα δημιουργηθεί απ’ έξω μια κρούστα η οποία θα τις εμποδίσει από το να κολλήσουν και στην πορεία θα γίνει πιο τραγανή και θα ροδίσει.   

Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για 10 λεπτά ακόμα. Έτσι οι πατάτες θα μαλακώσουν μέσα και θα γίνουν χρυσαφένιες εξωτερικά.

Extra tip:Αν δεν έχετε κατσαρόλα με δίχτυ βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν καλά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ