Γιατί η ξύλινη κουτάλα είναι το ιδανικό εργαλείο μαγειρικής - iefimerida.gr

Γιατί η ξύλινη κουτάλα είναι το ιδανικό εργαλείο μαγειρικής

Ξύλινες κουτάλες / Φωτογραφία: Shutterstock
Ξύλινες κουτάλες / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Υπάρχουν λόγοι που η ξύλινη κουτάλα μας βολεύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε στην κουζίνα.

Τα εργαλεία κάνουν το μάστορά, όλοι το ξέρουν αυτό. Στη μαγειρική ειδικά, ό,τι και να θέλουμε να φτιάξουμε, αυτό είναι κανόνας απαράβατος. Γι αυτό εκτός από αγνά υλικά και πετυχημένη συνταγή πάντα πρέπει να δίνουμε βάση και στον εξοπλισμό μας. Το πιο γνωστό, κλασικό και αγαπημένο εργαλείο στην προκειμένη περίπτωση είναι η ξύλινη κουτάλα η οποία είναι κυριολεκτικά πασπαρτού αφού βολεύει στα πάντα: από το τηγανητό αβγό μέχρι το στιφάδο και από τον χαλβά μέχρι τον μπακλαβά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι μαγειρεύουμε καθημερινά μάλιστα έχουμε μια τόσο ασυναίσθητη εξοικείωση μαζί της που δεν συνειδητοποιούμε ότι δεν χρησιμοποιούμε τίποτε άλλο για να μαγειρέψουμε παρά μόνο εκείνη. Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Και κυρίως: Γιατί δεν πρέπει να αλλάξουμε ποτέ αυτή μας τη συνήθεια;

Αντέχει στις αλλαγές θερμοκρασίας και μας προστατεύει

Αν αφήσουμε μια ξύλινη κουτάλα μέσα σε καυτό φαγητό για ώρα, όταν την πιάσουμε δεν θα καίει. Σε αντίθεση με μια μεταλλική που αν μείνει μέσα στη σούπα μετά δεν θα αγγίζεται με τίποτα. Επειδή λοιπόν η ξύλινη κουτάλα δεν καίει τόσο εύκολα όσο μια αντίστοιχη μεταλλική μας διευκολύνει να δοκιμάζουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όσες φορές θέλουμε, χωρίς να κινδυνεύουμε να καούμε.

Ξύλινες κουτάλες / Φωτογραφία: Shutterstock
Ξύλινες κουτάλες / Φωτογραφία: Shutterstock

Φυσικό υλικό, ακίνδυνο για εμάς και το περιβάλλον

Το ξύλο δεν περιέχει χημικά τα οποία μπορεί να μείνουν στο φαγητό. Ακόμα και αν φθαρεί είναι εντελώς ακίνδυνο. Σε αντίθεση με το πλαστικό ή το μέταλλο που ειδικά αν δεν είναι καλής ποιότητας μπορεί να επηρεάσουν τα φαγητά μας. Επίσης, δεν καταστρέφει τα σκεύη, δεν χαράζει τις αντικολλητικές επιστρώσεις και είναι βιοδιασπώμενη.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντέχει στον χρόνο

Όσο πιο συμπαγής και στιβαρή είναι μια ξύλινη κουτάλα τόσο περισσότερα χρόνια θα κρατήσει. Φθείρεται και σπάει πολύ δύσκολα, αρκεί να πλένεται σωστά και γενικά να συντηρείται όπως πρέπει.   

Εύκολο καθάρισμα, μηδέν βακτήρια

Παρά το ότι το ξύλο είναι ένα υλικό με πόρους οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, αρκεί να το καθαρίζουμε σωστά με νερό ζεστό και σαπούνι. Και φυσικά να το αφήνουμε να στεγνώνει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε στο συρτάρι.

 Ξύλινη κουτάλα σε σάλτσα ντομάτας / Φωτογραφία: Shutterstock
Ξύλινη κουτάλα σε σάλτσα ντομάτας / Φωτογραφία: Shutterstock

Δεν επηρεάζει τη γεύση  

Τα μεταλλικά και τα πλαστικά εργαλεία μπορεί να αντιδράσουν με διάφορά υλικά όπως ας πούμε η οξύτητα του λεμονιού ή της ντομάτας και να αφήσουν στο φαγητό περίεργη επίγευση. Το ξύλο δεν αλλοιώνει καθόλου καμία γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βολική ακόμα και στα δύσκολα

Δεν γλιστράει με αποτέλεσμα να προσφέρει σταθερότητα στο κράτημα ακόμα και όταν θέλουμε να ανακατέψουμε κάτι γρήγορα και έντονα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κουτάλα ξύλινη μαγείρεμα κουζίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ