Υπάρχουν λόγοι που η ξύλινη κουτάλα μας βολεύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε στην κουζίνα.
Τα εργαλεία κάνουν το μάστορά, όλοι το ξέρουν αυτό. Στη μαγειρική ειδικά, ό,τι και να θέλουμε να φτιάξουμε, αυτό είναι κανόνας απαράβατος. Γι αυτό εκτός από αγνά υλικά και πετυχημένη συνταγή πάντα πρέπει να δίνουμε βάση και στον εξοπλισμό μας. Το πιο γνωστό, κλασικό και αγαπημένο εργαλείο στην προκειμένη περίπτωση είναι η ξύλινη κουτάλα η οποία είναι κυριολεκτικά πασπαρτού αφού βολεύει στα πάντα: από το τηγανητό αβγό μέχρι το στιφάδο και από τον χαλβά μέχρι τον μπακλαβά.
Όσοι μαγειρεύουμε καθημερινά μάλιστα έχουμε μια τόσο ασυναίσθητη εξοικείωση μαζί της που δεν συνειδητοποιούμε ότι δεν χρησιμοποιούμε τίποτε άλλο για να μαγειρέψουμε παρά μόνο εκείνη. Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Και κυρίως: Γιατί δεν πρέπει να αλλάξουμε ποτέ αυτή μας τη συνήθεια;
Αντέχει στις αλλαγές θερμοκρασίας και μας προστατεύει
Αν αφήσουμε μια ξύλινη κουτάλα μέσα σε καυτό φαγητό για ώρα, όταν την πιάσουμε δεν θα καίει. Σε αντίθεση με μια μεταλλική που αν μείνει μέσα στη σούπα μετά δεν θα αγγίζεται με τίποτα. Επειδή λοιπόν η ξύλινη κουτάλα δεν καίει τόσο εύκολα όσο μια αντίστοιχη μεταλλική μας διευκολύνει να δοκιμάζουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όσες φορές θέλουμε, χωρίς να κινδυνεύουμε να καούμε.
Φυσικό υλικό, ακίνδυνο για εμάς και το περιβάλλον
Το ξύλο δεν περιέχει χημικά τα οποία μπορεί να μείνουν στο φαγητό. Ακόμα και αν φθαρεί είναι εντελώς ακίνδυνο. Σε αντίθεση με το πλαστικό ή το μέταλλο που ειδικά αν δεν είναι καλής ποιότητας μπορεί να επηρεάσουν τα φαγητά μας. Επίσης, δεν καταστρέφει τα σκεύη, δεν χαράζει τις αντικολλητικές επιστρώσεις και είναι βιοδιασπώμενη.
Αντέχει στον χρόνο
Όσο πιο συμπαγής και στιβαρή είναι μια ξύλινη κουτάλα τόσο περισσότερα χρόνια θα κρατήσει. Φθείρεται και σπάει πολύ δύσκολα, αρκεί να πλένεται σωστά και γενικά να συντηρείται όπως πρέπει.
Εύκολο καθάρισμα, μηδέν βακτήρια
Παρά το ότι το ξύλο είναι ένα υλικό με πόρους οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, αρκεί να το καθαρίζουμε σωστά με νερό ζεστό και σαπούνι. Και φυσικά να το αφήνουμε να στεγνώνει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε στο συρτάρι.
Δεν επηρεάζει τη γεύση
Τα μεταλλικά και τα πλαστικά εργαλεία μπορεί να αντιδράσουν με διάφορά υλικά όπως ας πούμε η οξύτητα του λεμονιού ή της ντομάτας και να αφήσουν στο φαγητό περίεργη επίγευση. Το ξύλο δεν αλλοιώνει καθόλου καμία γεύση.
Βολική ακόμα και στα δύσκολα
Δεν γλιστράει με αποτέλεσμα να προσφέρει σταθερότητα στο κράτημα ακόμα και όταν θέλουμε να ανακατέψουμε κάτι γρήγορα και έντονα.