Με φρέσκα σύκα και ανθότυρο, χωρίς καθόλου ζάχαρη, φτιάχνουμε το πιο ανάλαφρο γλυκό της εποχής.
Τα σύκα, ειδικά όταν είναι φρέσκα και ώριμα, είναι γλυκό από μόνα τους. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διαδικασίες και συνδυασμούς για να αναδειχθούν και να αναδείξουν. Αυτή την εποχή που τα έχουμε σε αφθονία είναι ευκαιρία να τα απολαύσουμε όχι μόνο σκέτα αλλά και σε γλυκά που γίνονται εύκολα. Όπως για παράδειγμα η συνταγή τσιζκέικ που σας προτείνουμε η οποία με ελάχιστα υλικά και σχεδόν μηδενικό κόπο δίνει ένα εντυπωσιακό γλυκό με πλούσια γεύση.

Τσιζκέικ με φρέσκα σύκα, ανθότυρο, μέλι και καρύδια
Υλικά για 6-8 μερίδες
Για τη βάση
- 100 γρ. μπισκότα τύπου Digestive, τριμμένα
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 600 γρ. ανθότυρο, φρέσκο ανάλατο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- μια πρέζα αλάτι
- 8 κ.σ. μέλι, λιωμένο (ελαφρώς ζεσταμένο σε κατσαρολάκι)
- 8 σύκα, κομμένα στα 4
- 1 χούφτα καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μπισκότα με το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα (διάμετρο 22-24 εκ.). Βάζουμε τη βάση στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το μείγμα του ανθότυρου. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο, το γιαούρτι, τον χυμό, το ξύσμα και δύο κουταλιές της σούπας μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα. Με μια σπάτουλα στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά του γλυκό, κόβουμε και γαρνίρουμε με 3-4 κομμάτια σύκο το κάθε κομμάτι. Περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με μια κουταλιά μέλι και σερβίρουμε.
Tip
Για έξτρα άρωμα μπορείτε να προσθέσετε στο γλυκό μπαχαρικά, ακόμα και μυρωδικά, που ταιριάζουν με τα σύκα και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, όπως κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ακόμα και δενδρολίβανο.