Αυτό είναι το πιο αφράτο κέικ που δοκιμάσατε ποτέ -Ψήνεται στον ατμό | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Αυτό είναι το πιο αφράτο κέικ που δοκιμάσατε ποτέ -Ψήνεται στον ατμό

Αφράτα κέικ ψημένα στον ατμό
Αφράτα κέικ, ψημένα στον ατμό / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γίνεται το κέικ στον ατμό; Φυσικά και γίνεται και έτσι αποκτά ακόμη πιο αέρινη, αφράτη υφή, την οποία δεν μπορείτε να πετύχετε με τον συμβατικό τρόπο ψησίματος.

Ένα κέικ είναι λίγο... πολύ λίγο. Ένα άλλο σοκολατένιο είναι λίγο, τι να πω... Γι’ αυτό σας δίνουμε επιλογές για ξεχωριστά κέικ που μπορείτε να ετοιμάσετε. Γιατί, αν το σκεφτείτε λίγο πιο προσεκτικά, τι είναι εκείνο που μας ελκύει σε ένα καλό κομμάτι κέικ; Φυσικά, η μυρωδιά του βούτυρου που ψήνεται, αλλά και το επίπεδο «αφρατοσύνης».

Ανακαλύψαμε λοιπόν πως αντί να το ψήσετε σε υψηλή θερμοκρασία και να το… μαυρίσετε, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα κέικ ατμιστό. Το κέικ ατμού είναι διάσημο στο διαδίκτυο, καθώς έχει ολόλευκο χρώμα και ακαταμάχητα βελούδινη υφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά μυστικά της συνταγής

Βρήκαμε πολλές συνταγές για κέικ ατμού στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πιστεύουμε πως η καλύτερη γίνεται με μπόλικο βραστό νερό στον φούρνο και χαμηλή θερμοκρασία.

Ένα άλλο μυστικό για να πάρετε την υφή που θέλετε είναι να χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Μια καλοχτυπημένη μαρέγκα θα δώσει τον απαραίτητο αέρα που χρειάζεται το κέικ για να γίνει σούπερ αφράτο.

Στην ίδια λογική και η απαραίτητη διαδικασία κοσκινίσματος του αλευριού, όπως θα κάναμε για ένα υγρό, πεντανόστιμο σουφλέ. Προσοχή, όμως, το κέικ ατμού είναι σούπερ βελούδινο, αλλά ξεραίνεται στον μισό χρόνο από ένα συμβατικό κέικ.

Υλικά

  • 4 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 8 κουταλιές γάλα
  • 4 κουταλιές ζάχαρη και 8 κουταλιές ακόμη για τη μαρέγκα
  • 12 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι, ώσπου να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην κάψει. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα με σύρμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο, μαζί με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε καθαρό μπολ στο δυνατό ενός μίξερ χειρός και προσθέτουμε, αφού έχουν αρχίσει να αφρατεύουν, τη ζάχαρη σταδιακά. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει μια σφιχτή, λεία μαρέγκα.
  • Περνάμε το μείγμα των κρόκων από σήτα, κάτι που θα προσφέρει πιο βελούδινο αποτέλεσμα στο κέικ. Ρίχνουμε μια γενναία κουταλιά από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα «διπλώνοντας» το μείγμα με μια σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω, προσπαθώντας να το κρατήσουμε αφράτο.
  • Στρώνουμε δύο στρογγυλά βαθιά ταψάκια 15 εκατοστών περίπου, με λαδόκολλα, και μοιράζουμε το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130 βαθμούς.
  • Βράζουμε νερό και γεμίζουμε ένα βαθύ ταψί κουζίνας. Τοποθετούμε τα ταψάκια σε δεύτερο μεταλλικό δοχείο, ώστε να μην έρχονται απευθείας σε επαφή με το καυτό νερό και μέσα στο μεγάλο ταψί. Προσέχουμε να μη φτάνει η στάθμη του νερού πάνω από το δοχείο όπου έχουμε τοποθετήσει τα κέικ.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν 10 με 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αν το επιθυμούμε.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ