ΣΕΤΕ: Σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - iefimerida.gr

ΣΕΤΕ: Σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Επαγγελματική εκπαίδευση: Ενας νεαρός σεφ φτιάχνει γαρνιτούρα σε πιάτα
Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικό «σινιάλο» στο υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έστειλε ο ΣΕΤΕ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την άμεση σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο εισάγεται μια νέα βαθμίδα, το επίπεδο 3, η οποία θα μπει «σφήνα» ανάμεσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στη σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι «τo Σχέδιο Νόμου με τίτλο “Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις” που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κινείται σε θετική κατεύθυνση.»

Ο ΣΕΤΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχει ταχθεί επανειλημμένως με δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ της αναβάθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδιαίτερα, στον τουριστικό τομέα. Η συνεχής ανάπτυξη του τομέα, με την παράλληλη ανάπτυξη νέων και περισσότερο απαιτητικών αγορών, καθώς και νέων, πιο εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων, απαιτεί όλο και περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό. Επομένως, η ποιότητα του συστήματος Τουριστικής Εκπαίδευσης της χώρας μας και, ταυτόχρονα, η αποτελεσματική σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον τουριστικό τομέα, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες για τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού, και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας».

ΣΕΤΕ: Για πρώτη φορά σε ενιαίο σύστημα η Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση

Με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου σε Διαβούλευση, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), κ. Ηλίας Κικίλιας  δήλωσε τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κινείται σε θετική κατεύνση. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η Επαγγελματική Εκπαίδευση, η Επαγγελματική Κατάρτιση και η Δια Βίου Μάθηση, αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο σύστημα, με ενιαίες οργανωτικές αρχές και θεσμικά όργανα συντονισμού. Εξαιρετικά σημαντική είναι η εφαρμογή της αρχής της διαπερατότητας σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή της πρόσβασης σε επόμενο ανώτερο επίπεδο σπουδών, όπως και η πρόβλεψη για την πρόσβαση των αποφοίτων ΙΕΚ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η ενίσχυση των συστημάτων μαθητείας. Θετικά κρίνεται και η συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στη διακυβέρνηση του συστήματος και στα κλαδικά συμβούλια». 

Ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι «η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού, απαιτεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και συντονισμένου στρατηγικού σχεδίου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του, καθώς και μεσο-μακροπρόθεσμων σχεδίων ανάπτυξης του. Ο ρόλος της τουριστικής εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Ένα αποτελεσματικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τον τουριστικό τομέα, θα πρέπει να συμβάλλει ενεργά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες του κλάδου, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο ποσότητας, ανά ειδικότητα και επίπεδο εξειδίκευσης».

Ετοιμάζει προτάσεις ο ΣΕΤΕ

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ακολούθως ο ΣΕΤΕ, στόχος είναι μέσα από τη μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης:

  • η βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • η μείωση της αναντιστοιχίας γνώσεων και δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς και
  • η διασφάλιση της προσφοράς κατάλληλα καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

«O ΣΕΤΕ, συμμετέχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσει τις αναλυτικές προτάσεις του με στόχο την διεύρυνση των θετικών προβλέψεων της νομοθετικής πρωτοβουλίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ