Ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τη Δυτική Ελλάδα η επέλαση του διήμερου κύματος κακοκαιρίας, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής.
Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα από τη νύχτα της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης και θα διαρκέσει έως το μεσημέρι της Παρασκευής.
Προειδοποιητικά 112 για νησιά Ιονίου, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία
Λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης εστάλη μήνυμα του 112, προειδοποιώντας τους πολίτες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τις βραδινές ώρες απόψε έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
Μήνυμα 112 και σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία
Λίγα λεπτά μετά, 112 έλαβαν και οι κάτοικοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία με προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης έως και το απόγευμα.
«Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στις περιοχές Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία από τις πρωινές ώρες της 02/10/2025 έως τις απογευματινές ώρες της 02/10/2025. Προσοχή στις μετακινήσεις σας.
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.
Κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη Ζάκυνθο, κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη
Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» απόψε τη Ζάκυνθο και να διαρκέσει έως αύριο το βράδυ.
Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία του νησιού θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη 02/10 εξαιτίας της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή αύριο το πρωί, με έντονα φαινόμενα όπως βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ.
Έντονη βροχόπτωση στην Κέρκυρα -Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε ζευγάρι Βρετανών
Σύμφωνα με το ertnews.gr, έντονη είναι η βροχόπτωση αυτή την ώρα στην Κέρκυρα. Λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή ακρωτήρι Δράστης, στη βόρεια Κέρκυρα, αυτοκίνητο με οικογένεια Βρετανών κόλλησε στη λάσπη σε ανηφορικό χωματόδρομο και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο στον κεντρικό δρόμο των Περουλάδων. Το ζευγάρι και το παιδί τους είναι καλά στην υγεία τους.
Κολυδάς για κακοκαιρία: Αρχικά, τα πιο έντονα φαινόμενα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δυτική και νότια Πελοπόννησο
Όπως υπογραμμίζει ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, τα πιο έντονα φαινόμενα στην αρχική φάση της κακοκαιρίας αναμένεται να εκδηλωθούν σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, καθώς επίσης και στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, περισσότερο στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.
Όπως σημειώνει ο έμπειρος μετεωρολόγος, το σύστημα θα κινηθεί προς τα ανατολικά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους νομούς Πιερίας και στα βορειότερα τμήματα του νομού Λάρισας και της Χαλκιδικής.
Όσο το σύστημα θα κινείται θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Ανατολική Θράκη, με τα πιο έντονα φαινόμενα στους νομούς Ξάνθης και Κομοτηνής.
Καιρός: Βροχές στην Αθήνα από το απόγευμα της Πέμπτης -Πιθανότητες για έντονα φαινόμενα
Στην Αττική, ο κ. Κολυδάς αναφέρει πως από αύριο το απόγευμα προς το βράδυ, παρόλο που τα μοντέλα δεν δείχνουν μεγάλα ύψη βροχής, δεν αποκλείεται να έχουμε μεγάλη ραγδαιότητα των φαινομένων.
Ο κ. Κολυδάς επισημαίνει πως η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της χώρας θα είναι πολύ σημαντική, έως και 10 βαθμούς Κελσίου, και το κρύο θα παραμείνει για τρεις ημέρες.
Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής η κακοκαιρία αναμένεται να εξασθενήσει.
Σχετικά με τις χιονοπτώσεις ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως αφορά υψόμετρα άνω των 1.500 μέτρων.
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού -Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία περιοχή-περιοχή
Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο
Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπεται στη χώρα μας το διήμερο Πέμπτης (2-10-25) - Παρασκευής (3-10-25).
Από ισχυρά φαινόμενα θα επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα:
α. Στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στις περιοχές Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς) και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο την Πέμπτη μέχρι νωρίς το απόγευμα
β. Στην κεντρική Μακεδονία από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής
γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι
δ. Στα Δωδεκάνησα την Παρασκευή από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα.
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται :
Α. Την Πέμπτη (2-10-25)
α. Μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου
β. Από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
γ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία
δ. Από τις προμεσημβρινές ώρες και κατά διαστήματα μέχρι και το βράδυ στη Θεσσαλία
ε. Από το μεσημέρι και κατά διαστήματα μέχρι και το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη, την Εύβοια και τις Σποράδες
στ. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία
ζ. Από αργά τη νύχτα στη Θράκη.
Β. Την Παρασκευή (3-10-25)
α. Από την αρχή της ημέρας μέχρι και το απόγευμα στα Δωδεκάνησα
β. Μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
γ. Μέχρι και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία.
Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας από το Windy.com
Τσατραφύλλιας: Ύπουλη και επικίνδυνη κακοκαιρία
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας για την επερχόμενη κακοκαιρία μέσα από ανάρτηση στο Facebook.
Ο κ. Τσατραφύλλιας χαρακτηρίζει την κακοκαιρία που έρχεται «ύπουλη και επικίνδυνη» εξαιτίας, όπως σημειώνει, της «ζεστής θάλασσας».
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου -Σε ποιες περιοχές θα έχει έντονα φαινόμενα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, την οποία συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα είναι έντονα, αλλά ιδιαιτέρως έντονα και με μεγαλύτερη επικινδυνότητα θα είναι την Πέμπτη σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Κεντρική Μακεδονία, και την Παρασκευή σε Αν. Μακεδονία, Θράκη, στα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) έχει επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, τα σώματα ασφαλείας κ.λπ., προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα και να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία -Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.