Φοιτητική κατοικία: Πού υπάρχουν ευκαιρίες για ενοίκιο, ποιες ζώνες είναι απλησίαστες -Πίνακες για 67 περιοχές - iefimerida.gr

Φοιτητική κατοικία: Πού υπάρχουν ευκαιρίες για ενοίκιο, ποιες ζώνες είναι απλησίαστες -Πίνακες για 67 περιοχές

Ενοικιαστήρια κολλημένα σε πυλώνα της δεη
Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Το «σαφάρι» για την αναζήτηση της φοιτητικής κατοικίας βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, και αναμένεται να κορυφωθεί μετά την ανακοίνωση των Βάσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το iefimerida.gr, λόγω της επαναφοράς ακινήτων από το Airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση, οι αυξήσεις των ενοικίων είναι σημαντικές. Και το χειρότερο: Εστιάζονται στα μικρά σπίτια των 30 έως 60 τ.μ., που δεν είναι κατάλληλα για οικογένεια, αλλά έρχονται «κουτί» για τους φοιτητές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι «οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταγράφουν αυξητικές τάσεις σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας». Η τάση αυτή έχει συμπαρασύρει και τα επιπλωμένα ακίνητα (σ.σ.: δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και τιμές εδώ) που προσφέρονται για φοιτητές.

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι «σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στις περιοχές που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό, όπως ο Κορυδαλλός και η Νίκαια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα».

Φοιτητική κατοικία: Οι τιμές «σπρώχνουν» τους πρωτοετείς μακριά από τις σχολές

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί -και λόγω του Airbnb- στα «μικρά» ακίνητα της Αθήνας αναμένεται να αναγκάσει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους στο να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν θα είναι λίγοι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους αλλά κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.
Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Όταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγξει στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη, τη διασύνδεση των μέσων μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του και να λάβει υπόψιν ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό που προσφέρουν εύκολη και οικονομική μετακίνηση.

Εναλλακτικές περιοχές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

«Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν στάση του μετρό. Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω» αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Μπάκας και προσθέτει:

«Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση. Ας μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020 . Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις παραπάνω περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα»

Διέξοδοι: Υμηττός, Δάφνη, Βύρωνας και Ηλιούπολη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη. «Η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες.  Επιπλέον, από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε στάση του μετρό» σημειώνει ακολούθως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πίνακας ζητούμενων ενοικίων (φοιτητικής κατοικίας) για τις εναλλακτικές περιοχές της Αθήνας:

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο
E-Real Estates / Διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Συγκατοίκηση και… 500 ευρώ για όσους επιμείνουν για κέντρο

Οι φοιτητές που θα επιμείνουν στο κέντρο της Αθήνας όμως θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τσουχτερές τιμές και για… συγκατοίκηση. «Οι φοιτητές που θα θελήσουν να διαμείνουν στο κέντρο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια, άνω των 60τμ, με το ζητούμενο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές 450€-500€ είναι το ζητούμενο μίσθωμα για μικρά δυαράκια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα του μετρό και του ηλεκτρικού» τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, υπογραμμίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας, οι φοιτητές θα πρέπει να προτιμούν ακίνητα άνω του 1ου ορόφου.

Δείτε τον «χάρτη» με τις τιμές ενοικίων για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την υπόλοιπη Ελλάδα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπάκας: Γονείς θα τηρήσουν στάση αναμονής προτού κλείσουν φοιτητική κατοικία

Ο κ. Μπάκας εκτιμά ότι η πανδημία του κορωνοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, «θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στην φοιτητική κατοικία, ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς πλέον έχουν τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχομένων lockdown και δεν θα είναι διατεθειμένοι να “ρισκάρουν” με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές».

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates πιστεύει ότι «ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες την δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown. Η κινητικότητα διερεύνησης από τους γονείς όσον αφορά την διαθεσιμότητα ακινήτων και των τιμών ενοικίασης πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή/όχι, θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα υγειονομικά δεδομένα και τα εν δυνάμει μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτεία» τονίζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ