Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα επιπλωμένα ακίνητα -«Μάχη» φοιτητών για ευκαιρίες σε Αθήνα-Πειραιά [πίνακες] - iefimerida.gr

Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα επιπλωμένα ακίνητα -«Μάχη» φοιτητών για ευκαιρίες σε Αθήνα-Πειραιά [πίνακες]

Σπίτια στην Πλάκα
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Η αγορά ακινήτων δεν φαίνεται να «κλονίζεται» σημαντικά από την πανδημία, με τα ενοίκια να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα για μια ακόμη χρονιά.

Οι αυξήσεις στα ενοίκια στοχεύουν μάλιστα σε συγκεκριμένα «ταξικά» χαρακτηριστικά: Επηρεάζουν περισσότερο τους φοιτητές, τους νέους και εν γένει όλους όσοι επιλέγουν να μένουν σε -κυρίως μονόκλινα- σπίτια λίγων τετραγωνικών (30 τ.μ.-60 τ.μ.), που δεν είναι κατάλληλα για οικογένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο αυτό έχει μια συγκεκριμένη εξήγηση: τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα που «ρίχνονται» ξανά στην αγορά είναι επιπλωμένα και προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Αirbnb.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το iefimerida.gr, τα εγγεγραμμένα ακίνητα στο Airbnb παρουσίασαν μείωση της τάξης του 40%, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες στράφηκαν, ξανά, στο «παραδοσιακό», μακροχρόνιο ενοίκιο.

Την αυξητική τάση έρχεται να ενισχύσει και η «λειψυδρία» στα ακίνητα, καθώς όσο λιγότερα διαθέσιμα διαμερίσματα υπάρχουν σε μια περιοχή τόσο «αέρα» έχει ο ιδιοκτήτης να ανεβάσει το ενοίκιο.

Σημαντικές αυξήσεις στα ζητούμενα ενοίκια

Το φαινόμενο αυτό σταδιακά επεκτείνεται και σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας.

«Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές. Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης, σε πολλές περιπτώσεις, καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και κατά 43% σε σχέση με το 2020», λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί, «στο Κερατσίνι, διαμέρισμα 60 τ.μ. με 2 Υ/Δ, κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών, το 2020 κόστιζε από 300€ έως 430€/μήνα και σήμερα η ζητούμενη τιμή ξεκινάει από 430€/μήνα».

Από την έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates προκύπτει ότι η εικόνα είναι παρόμοια και σε μικρότερα διαμερίσματα (30 τ.μ.-40 τ.μ.).

Επιπλωμένα και φοιτητικές κατοικίες στον Πειραιά

«Για παράδειγμα, στο κέντρο του Πειραιά και στην περιοχή Αγία Σοφία, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης το 2020 ήταν 240€/μήνα και 250€/μήνα, αντίστοιχα, και πλέον διαμορφώνεται στα 300€ και 350€/μήνα», προσθέτει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Από τα παραπάνω δεδομένα συνάγεται ότι η συγκατοίκηση θα είναι… μονόδρομος για πολλούς φοιτητές.

«Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα», προσθέτει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι τιμές για επιπλωμένα -κυρίως ανακαινισμένα- διαμερίσματα, από τον 1ο όροφο και πάνω, και με εμβαδόν 30 τ.μ. με 40 τ.μ. στην περιοχή του Πειραιά:

Το «Μονακό» των Αθηνών -Οι απλησίαστες ζώνες για φοιτητές (και όχι μόνο)

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με τα ενοίκια όσο πλησιάζει κάποιος στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, τα ζητούμενα ενοίκια είναι πολύ υψηλά για τα ακίνητα που φεύγουν από το Airbnb και μπαίνουν σε αγγελία για μακροχρόνια μίσθωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το φαινόμενο, κατά τον κ. Μπάκα, γίνεται πιο αισθητό σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το Ζάππειο, όπου για ένα σπίτι των 40 τ.μ. ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει από 600 έως 700 ευρώ και πάνω (η τιμή τετραγωνικού φτάνει έως και τα 17 ευρώ).

Όμως και στις -πάλαι ποτέ- πιο λαϊκές περιοχές, όπως οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι ή και το Μεταξουργείο, «η ζητούμενη τιμή ενοικίου υπολογίζεται με 10 έως και 12 ευρώ το τετραγωνικό», σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας. Αυτό σημαίνει ότι για ένα παρόμοιο σπίτι 40 τ.μ. ο φοιτητής -ή ο νέος, μη οικογενειάρχης- μπορεί να κληθεί να πληρώσει από 400 έως και 480 ευρώ.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Οι πίνακες για τα επιπλωμένα στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πέρα από τη μικρή διαθεσιμότητα των ακινήτων, το «ράλι» των τιμών οδηγείται και από έναν ακόμη παράγοντα: «Τα ακίνητα που διατίθενται είναι επί το πλείστον ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο της οικοσκευής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους, έλαβαν ακόμη και δάνειο ή επένδυσαν σημαντικό τμήμα των οικονομιών τους ή και το εφάπαξ τους, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «επιθυμούν είτε να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, είτε να λάβουν μια καλή απόδοση από την επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει».

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας συμβουλεύει, πάντως, τους ιδιοκτήτες να εξετάσουν προσεκτικά τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης και να λάβουν υπ’ όψιν ότι αρκετές οικογένειες είναι αρκετά στριμωγμένες εξαιτίας της πανδημίας, και πως αρκετοί φοιτητές θα κρατήσουν στάση αναμονής, για να δουν πώς και πότε θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

Οι ζητούμενες τιμές ενοικίων για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα, μερικώς ανακαινισμένα, με το σύνολο των οικοσκευών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ