Ακίνητα: Φεύγουν από το Airbnb και επιστρέφουν στο ενοίκιο -Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές [πίνακες] - iefimerida.gr

Ακίνητα: Φεύγουν από το Airbnb και επιστρέφουν στο ενοίκιο -Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές [πίνακες]

Πολυκατοικίες κάτω από τον Λυκαβηττό
Φωτογραφία: INTIME NEWS
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Μείωση της τάξης του 39,95%, με το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων να αριθμούν τα 4.996, όταν το 2019 την ίδια χρονική περίοδο ήταν 7.684, παρουσιάζουν τα εγγεγραμμένα ακίνητα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA.

Οι μειώσεις αγγίζουν και τις top περιοχές της Αθήνας του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα, στο Κολωνάκι από 332 εγγεγραμμένα ακίνητα τον Ιούνιο του 2019, πλέον έχουν απομείνει 179, παρουσιάζεται δηλαδή μείωση της τάξης του 46,08%. Στο Παγκράτι, από 411 το 2019, λειτουργούν 202 το 2021, μείωση της τάξης του 50,85%, ενώ μειώσεις ακόμη και κατά 60%-70% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ακινήτων καταγράφονται στις δευτερεύουσες σε επιλογή περιοχές του παρελθόντος, όπως Νέα Κυψέλη, Γούβα και Ριζούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ακίνητα μικρής επιφάνειας, από 30 τ.μ. έως 60 τ.μ., που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια. Δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, που για να καλύψει τη στεγαστική της ανάγκη απαιτούνται τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια, άρα στοχεύουν σε πολύ περιορισμένο κοινό για τα σημερινά δεδομένα», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealEstates, Θεμιστοκλής Μπάκας, που διεξήγαγε την έρευνα.

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων σε Μετς, Κουκάκι, Ακρόπολη και Ζάππειο

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των ακινήτων που έχουν επιστρέψει στις συμβατικές - μακροχρόνιες μισθώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το Ζάππειο, αγγίζουν τα 17€/τ.μ., ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την τριετή διάρκεια μίσθωσης.

H πορεία των εγγεγραμμένων ακινήτων στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb στις top περιοχές

Πηγή/Επεξεργασία: Airbnb, Airdna, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες - όχι ιδιωτικά δωμάτια
Πηγή/Επεξεργασία: Airbnb, Airdna, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες - όχι ιδιωτικά δωμάτια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις υψηλές ζητούμενες τιμές μίσθωσης που καταγράφονται στους σχετικούς πίνακες συντελεί η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση, σε συνάρτηση με την αυξανόμενη ανάγκη για ανεύρεση προς μίσθωση ακινήτων, καθώς και το γεγονός ότι τα ακίνητα που διατίθενται είναι επί το πλείστον πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών», σημειώνει ο κ. Μπάκας. Και συνεχίζει: «Πολλοί ιδιοκτήτες, για να πραγματοποιήσουν την ανακαίνιση του ακινήτου τους, είτε έχουν χρησιμοποιήσει τραπεζικό δανεισμό είτε έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους ή/και την αποζημίωσή τους ή/και το εφάπαξ τους και επιθυμούν είτε να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, είτε να λάβουν μια καλή απόδοση από την επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις ''μπερδεύεται'' με τις αποδόσεις που λάμβαναν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και τώρα ευελπιστούν μέσω των μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες - παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή.

Με τα σημερινά δεδομένα, τη εφετινή χρονιά αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής, με τη λογική ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας, και δεν θα προβούν άμεσα σε μίσθωση φοιτητικής στέγης όπως τα χρόνια προ της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαριστική βολή τα μηδενικά εισοδήματα λόγω Covid-19 το 2020

Οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δέχθηκαν τη χαριστική βολή αρχές Φεβρουαρίου του 2020 με τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα, που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ακυρώσεις από Κινέζους και Ινδούς χτύπησαν «κόκκινο», ενώ στη συνέχεια είχαμε την εκδήλωση της πανδημίας σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Τα περισσότερα ακίνητα εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealEstates, τα διαχειρίζονταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ως φυσικά πρόσωπα και δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, όπου εντάχθηκαν μόνον οι εταιρείες-νομικά πρόσωπα διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληρότητες, μπορούσαν να «ρίξουν» τις τιμές και να εφαρμόσουν την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης (μη κλειδωμένες κρατήσεις), με στόχο να «μαζέψουν» τη χασούρα.

«Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ενεργών ακινήτων, εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαβλέποντας τα αρνητικά δεδομένα της τουριστικής σεζόν, από τον Ιούνιο του 2020 είχαν εγγράψει-καταχωρίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και σε site αγγελιών, διαθέτοντάς τα προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης», σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης τον Ιούνιο του 2020

Τον Ιούνιο του 2020, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης μεγαλύτερης διάρκειας για επιπλωμένα-πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα ήταν αρκετά υψηλές, ακόμη και αν συμπεριελάμβαναν το κόστος των κοινοχρήστων και internet.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιοκτήτες σε μεγάλο ποσοστό επιθυμούσαν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και 1 έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές-μακροχρόνιες μισθώσεις. Κατ' ουσίαν, επιθυμούσαν να διατηρήσουν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν άλλαζαν τα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων ήταν επιπλωμένα, και για έναν εργένη, νέο ζευγάρι ή/και φοιτητή, που στόχευαν για ενοικιαστή, η μίσθωση επιπλωμένου ακινήτου δεν εξυπηρετεί πάντα.

«Οι ιδιοκτήτες με τις αρχικά ζητούμενες τιμές μίσθωσης είχαν ουσιαστικά ''ταυτίσει'' το μηναίο μίσθωμα-εισόδημα από τις παραδοσιακές-μακροχρόνιες μισθώσεις με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δύο δεδομένα που δεν μπορούν να συγκριθούν και παράλληλα να ταυτιστούν. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν ήθελαν-δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δύο ειδών μίσθωσης. Η βραχυχρόνια μίσθωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη -την προσωπική του εργασία (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις, που το μηνιαίο μίσθωμα αποτελεί πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και μηνιαία λειτουργικά έξοδα (internet, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό κ.λπ.)», αναφέρεται στην έκθεση.  

Η πορεία των εγγεγραμμένων ακινήτων στην πλατφόρμα Airbnb 2019-2021 στο κέντρο της Αθήνας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης τον Αύγουστο 2020

Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αντιλήφθηκαν ότι οι αρχικές ζητούμενες προϋποθέσεις μίσθωσης του ακινήτου τους (ύψος μηνιαίου μισθώματος, διάρκεια μίσθωσης) δεν είχαν τελικά την επιθυμητή ανταπόκριση από τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους όλο αυτό το διάστημα να παραμένουν μηδενικά.

Αρκετοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να προβούν αυτοβούλως σε μειώσεις των ζητούμενων μηνιαίων μισθωμάτων και ταυτόχρονα να αυξήσουν τη διάρκεια μίσθωσης στα τρία έτη, που αποτελεί νομοθετικά και τη μικρότερη διάρκεια οικιστικής μίσθωσης.
 
Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια -πριν από την πανδημία του κορωνοϊού- ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ. €, 68 εκατ. € το 2017, 176 εκατ. € το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε το 1,15 δισ. ευρώ.

Τα ακίνητα που καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2018 ήταν 72.144 (αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017) και τον Δεκέμβριο του 2019 άγγιξαν τις 94.592.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπάκας εξηγεί ότι «αν και τα παραπάνω νούμερα είναι εντυπωσιακά, ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων τους τελευταίους μήνες του 2019, και ιδιαίτερα από τον Μάιο του 2019, βρισκόταν σε ένα στάδιο αυτορρύθμισης, προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό του και να αποκτήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην κτηματαγορά και στην αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας μας».

Καθοριστικό παράγοντα για το 2020 και το 2021 αποτέλεσαν τα χαμηλά ή/και μηδενικά εισοδήματα λόγω Covid-19, ιδιαίτερα στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης διαμερισμάτων -Πλήρως επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσκευών,
στο κέντρο της Αθήνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ