Ενα κλειστοφοβικό διαμέρισμα 70 τ.μ. του 1970 στην Κυψέλη, μετατράπηκε σε ψαγμένο loft -Δείτε τη μεταμόρφωση - iefimerida.gr

Ενα κλειστοφοβικό διαμέρισμα 70 τ.μ. του 1970 στην Κυψέλη, μετατράπηκε σε ψαγμένο loft -Δείτε τη μεταμόρφωση

κόκκινο δάπεδο κουζίνα ασημί κουρτίνα διαμέρισμα Κυψέλη
Η αναπάντεχη κουζίνα αυτού του μεταμοντέρνου διαμερίσματος στην Κυψέλη, με το κόκκινο δάπεδο και την ασημί κουρτίνα / Φωτογραφίες: Βάσω Παράσχη
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Η έξυπνη μεταμόρφωση ενός κλειστοφοβικού αθηναϊκού διαμερίσματος της δεκαετίας του '70 στην καρδιά της πόλης: την ανανεωμένη δημιουργικά Κυψέλη. 

Ένα διαμέρισμα στην οδό Τροίας, στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1970 στην Κυψέλη, απέκτησε νέο στυλ χάρη στις δημιουργικές παρεμβάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρίχνοντας όλους του ενδιάμεσους τοίχους στο εσωτερικό του σπιτιού, οι αρχιτέκτονες Γιώργος Κατσάνος και Στεφανία Τσιγκούνη, ιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου threshold, με έδρα την Αθήνα, έσπασαν παράλληλα και όλα τα κλισέ και τις κοινοτοπίες του seventies στυλ διαβίωσης στην αθηναϊκή πολυκατοικία, με τα ανήλιαγα σπίτια που ήταν κατατμημένα σε πολλά μικρά δωμάτια-κουτάκια, με κάτι θηριώδεις αμήχανους διαδρόμους και μια αλληλουχία από χολάκια, μικρά σαλόνια, βαρετές κουζίνες και υπνοδωμάτια κλουβιά. 

Το μπάνιο με τα υαλότουβλα τοποθετείται στην καρδιά της κάτοψης 

«Η αρχική του διαρρύθμιση του διαμερίσματος αυτού, με έναν μακρύ και σκοτεινό διάδρομο, διέσπαζε το χώρο σε μια ακολουθία ασύνδετων δωματίων. Η παρέμβαση της πρότασης είναι λιτή και καθαρή. Όλοι οι μη φέροντες τοίχοι αφαιρούνται, ενώ προστίθεται ένα δεύτερο, σχεδόν κρυφό WC» , εξηγούν οι δύο δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου threshold.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κυρίως λουτρό τοποθετείται στο κέντρο της κάτοψης, δηλώνοντας την παρουσία του. Όπου απαιτείται ιδιωτικότητα, τοποθετούνται διαφανή ή ημιδιαφανή διαχωριστικά στοιχεία, επιτρέποντας στο φυσικό φως να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα. Το βράδυ, το λουτρό μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό γυάλινο κουτί—μια ήσυχη σκηνοθεσία σκιών», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Το κόκκινο δάπεδο κάνει statement στην κουζίνα

Η λακαρισμένη εντυπωσιακή κόκκινη επιφάνεια, που καλύπτει μέρος του δαπέδου στην κουζίνα, κλέβει την παράσταση, αποτελώντας ένα έξυπνο στιλιστικό παιχνίδι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα δάπεδα και οι οροφές αντιμετωπίζονται με ίση προσοχή. Τα ξύλινα πατώματα αποκαθίστανται, ενώ η κουζίνα ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικές επιφάνειες. Στο δάπεδο, ένα κόκκινο “χαλί” ορίζει το κέντρο της επέμβασης και υποχωρεί στην είσοδο για να αποκαλύψει το αρχικό μωσαϊκό. Στην οροφή, τα ίχνη από τους αφαιρεθέντες τοίχους παραμένουν, ως διακριτική υπενθύμιση της παλιάς κάτοψης», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. 

Όμως τα αναπάντεχα στοιχεία που συνθέτουν ένα πρωτότυπο σκηνικό εδώ συνεχίζονται. Ο χώρος τς εστίασης δεν είναι απλώς το σημείο στο οποίο μαγειρεύουμε, αλλά ένα ατελιέ γεύσεων, ένας χώρος επικοινωνίας και δημιουργικότητας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή, αιωρούμενα φωτιστικά, ένα υπερμεγέθες “σπίτι” για έναν μικρό απορροφητήρα και μια κουρτίνα από γυαλιστερό ασημί ύφασμα, δημιουργούν παιχνίδια αντανακλάσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας», λένε ο Γιώργος Κατσάνος και η Στεφανία Τσιγκούνη.

Η αποδόμηση της καθημερινότητας σε μια τυπική αθηναϊκή πολυκατοικία 

«Το διαμέρισμα διαμορφώνεται ως μια ακολουθία στοιχείων, μέσα από έναν ελάχιστο αριθμό επεμβάσεων - κάποιες αναγκαίες, κάποιες απλώς δυνατές. Μια επιμελώς επιλεγμένη παλέτα υλικών συνθέτει τη συνοχή του χώρου. Στο τέλος, το διαμέρισμα γίνεται ένα διακριτικό πλαίσιο για την καθημερινή ζωή - προσεκτικά αποσυναρμολογημένο, αθόρυβα επανατοποθετημένο», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, σε έναν χώρο όπως αυτόν η καθημερινότητα δεν μπορεί παρά να είναι μια έκπληξη, ένα παιχνίδι, μια διαρκής δημιουργική οπτική για την ζωή, έξω από το πλαίσιο της ρουτίνας, της συνήθειας και του εφησυχασμού σε μια πραγματικότητα που απλώς υπάρχει για να υπάρχει.

Άλλωστε, για τους δύο ταλαντούχους αρχιτέκτονες με την ενδιαφέρουσα φιλοσοφία και αστική ματιά, αυτό είναι και το ζητούμενο: «Η διαδικασία σχεδιασμού μας χαρακτηρίζεται από το ενδιαφέρον μας για την αναγνώριση, την αποδόμηση και τη συνεχή επανερμηνεία της τοπικής καθομιλουμένης γλώσσας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην αρχιτεκτονική με βάση τα συμφραζόμενα. Μέσω της έρευνας, των μεθόδων κατασκευής, του σχεδιασμού και της γραφής, επιδιώκουμε να εξερευνήσουμε τις κρυφές αφηγήσεις που βρίσκονται γύρω μας», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: thres-hold.gr
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: threshold
Επίβλεψη κατασκευής: threshold
Φωτογραφίες: Βάσω Παράσχη
Κεραμικά: chryssavgie ceramics
Ξυλουργικά: Ανδρέας Μουτσανάς
Είδη υγιεινής: Βώκος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ