Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο σνακ, μια γλυκιά γεύση στα δημητριακά σας ή το βασικό συστατικό ενός μπισκότου βρώμης, οι σταφίδες ενδείκνυνται για ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια, που σημαίνει ότι έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι γεμάτες από απαραίτητα μέταλλα.
Ένας ειδικός αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα διατροφικά οφέλη των σταφίδων και πώς συγκρίνονται με τα σταφύλια.
Σε τι χρησιμεύουν οι σταφίδες
Οι σταφίδες είναι ωφέλιμες. Έχουν παρόμοιο διατροφικά συστατικά με άλλα είδη φρούτων, λέει η Camila Martin, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο UW Health. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, περιέχουν λίγη πρωτεΐνη και λίπος και είναι επίσης μια σχετικά καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.
Οι σταφίδες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Πάνω από το 90% των γυναικών και το 97% των ανδρών δεν πληρούν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών, σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025.
Γνωρίζουμε ότι η επαρκής ποσότητα φυτικών ινών είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και την υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Έτσι, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, η κατανάλωση σταφίδων θα μπορούσε σίγουρα να συμβάλει στην κάλυψη της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Τι είναι πιο υγιεινό; Τα σταφύλια ή οι σταφίδες;
Όταν συγκρίνετε σταφύλια και σταφίδες, ίσως αναρωτιέστε αν τα σταφύλια γίνονται λιγότερο θρεπτικά όταν μετατρέπονται σε σταφίδες.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να παρασκευάσετε σταφίδες, από την αποξήρανσή τους στον ήλιο μέχρι τη χρήση ενός αφυγραντήρα τροφίμων. Κατά την αποξήρανση, η περιεκτικότητα σε νερό εξατμίζεται και η σταφίδα ουσιαστικά γίνεται ένα υπερσυμπυκνωμένο σταφύλι.
Από διατροφικής άποψης, τα σταφύλια και οι σταφίδες διαφέρουν ελαφρώς. Οι σταφίδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες από τα σταφύλια, αλλά αποτελούν επίσης καλύτερη πηγή διαιτητικών ινών, καλίου και σιδήρου, σύμφωνα με το WebMD.
Έτσι, το ένα δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό από το άλλο και το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
Οι σταφίδες προσφέρουν ενέργεια και αποτελούν καλύτερη πηγή φυτικών ινών, αλλά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη. Επειδή τα σταφύλια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, είναι ένα σνακ που πιθανότατα θα σας χορτάσει πιο γρήγορα από τις σταφίδες.
Οι σταφίδες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα;
«Υπάρχουν τρία κύρια συστατικά που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της διατροφής μας: υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες», λέει η Martin. Οι σταφίδες, όντας φρούτο, αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.
Έτσι, η κατανάλωση σταφίδων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά επειδή περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα διαιτητικών ινών, μετάλλων και πρωτεϊνών βοηθάει στην επιβράδυνση της απότομης αύξησης, λέει ο Martin.
Για να αποτρέψετε μια πιθανή απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, οι σταφίδες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
«Κάθε φορά που τρώμε ένα σνακ ή γεύμα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, βεβαιωθείτε ότι συνδυάζεται με κάτι που έχει υγιές λίπος ή πρωτεΐνη», λέει η Martin. «Αυτό θα αποτρέψει τις αυξομειώσεις που μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν από τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ένα από αυτά τα συστατικά».
Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κατανάλωση φυσικών σακχάρων που βρίσκονται σε τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, υποστηρίζουν βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η αύξηση της ενέργειας.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με το Harvard Health.
Τελικά, εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή στην οποία καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, οι σταφίδες είναι μια εξαιρετική τροφή για να προσθέσετε στην εβδομαδιαία σας διατροφή.