Ο σολομός είναι ένα αγαπημένο ψάρι με ιδιαίτερη γεύση και με πολλούς φανατικούς θαυμαστές.
Μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους, τρώγεται καλύτερα με πολλούς τρόπους, σαν πιάτο έχει από μόνο του έντονη και ιδιαίτερη γεύση και φυσικά ο τρόπος που κάθε φορά μαγειρεύεται το απογειώνει.
Θεωρείται επίσης ένα ιδιαίτερα υγιεινό γεύμα, καθώς ο σολομός είναι πλούσιος σε υγιή λίπη και πρωτεΐνες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Υγιεινή τροφή ωστόσο δεν σημαίνει και άγευστη τροφή, πόσο μάλλον ο σολομός που μπορεί να γίνει ακόμη πιο νόστιμος με τα κατάλληλα καρυκεύματα. Με λίγα μπαχαρικά και βότανα μπορεί να αναδείξει κανείς τη γεύση του και... ειδήμονες ορκίζονται στο κύμινο ως το κατάλληλο μπαχαρικό.
Κύμινο: Το μπαχαρικό πριν το ψήσιμο για καλύτερη γεύση
Η Blue Glacier, μια εταιρεία έμπειρων παραγωγών σολομού, θεωρεί ότι ένα από τα καλύτερα μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε στον σολομό είναι το κύμινο. «Υπάρχουν λίγα φαγητά που απολαμβάνεις τόσο, όσο ένα ζεστό πιάτο με φιλέτα σολομού πασπαλισμένα με κύμινο», όπως λένε.
«Το καλό είναι ότι ετοιμάζεται γρήγορα. Αν μαγειρέψετε τον σολομό σε τηγάνι, σε μπερίπου 15 λεπτά είναι έτοιμος. Απλώς ψεκάστε λίγο ελαιόλαδο σε ένα προθερμασμένο τηγάνι, πασπαλίστε τα φιλέτα σας με τριμμένο κύμινο και αφήστε το για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε χρόνο μηδέν, έχετε φτιάξει ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο».
Mια ακόμη πρόταση είναι ένα λάδι κύμινου, το οποίο αποτελείται από κύμινο, ελαιόλαδο και πάπρικα και μπορείτε να αλείψετε τα φιλέτα σολομού.
Στη συνέχεια, ψήστε το ψάρι στο φούρνο, 8 έως 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανός. Αν τον προτιμάτε πιο καλοψημένο, μπορείτε να το αφήσετε περισσότερο.
Όσον αφορά το άρωμα του σολομού, οι επιλογές είναι πολλές. Τα βότανα που συνιστά το Blue Glacier είναι, μεταξύ άλλων, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και ο κόλιανδρος. Επίσης κάρυ, σπόροι μουστάρδας, αλάτι και πιπέρι με χυμό λεμονιού, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και garam masala, είναι μερικές ακόμη προτάσεις.