Στις δύσκολες σχέσεις παιδιών και γονιών όταν οι δεύτεροι κάνουν... babysitting εγγονιών επιχειρεί να απαντήσει η γαλλική Le Monde, ρωτώντας ειδικούς.
Η πρόεδρος του Ecole des grands-parents européens (EGPE) Paris Ile-de-France Régine Florin δίνει μερικές συμβουλές για... παππούδες που κρατούν τα εγγόνια τους, μιλώντας στη Le Monde.
Βρείτε έξυπνες εναλλακτικές
«Οταν τα παιδιά είναι μικρά, ζητήστε από τους γονείς να μην τηλεφωνούν το βράδυ, γιατί «το μικρό που ήταν απολύτως καλά αρχίζει να κλαίει». Αντ' αυτού, προτείνετε ένα τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα νήπια είναι πολύ δραστήρια- ή ακόμη προτείνετε να τους στέλνουν κάθε μέρα ένα βίντεο αντί για βιντεοκλήση».
Αναφερόμενη σε μια φίλη της γιαγιά που συνήθιζε να στέλνει καθημερινά φωτογραφίες των εγγονιών -όταν τα κρατούσε στο σπίτι της- στους γονείς τους. Μια μέρα, έλαβε ένα οργισμένο μήνυμα από τη μητέρα, η οποία είχε παρατηρήσει ότι ο γιος της φορούσε το ίδιο τζιν δύο συνεχόμενες ημέρες. Η γιαγιά βρήκε ένα κόλπο: Να στέλνει φωτογραφίες με πιτζάμες ή σε άλλες ώρες - αντί να χρειάζεται να σκέφτεται για... παραπτώματα που μπορεί να φανερωθούν από τις φωτό.
«Μην παρεμβαίνετε, μην κακομαθαίνετε...»
Η πρόεδρος του συλλόγου παππούδων, πρόσθεσε ακόμη ότι, πολύ συχνά, οι εντάσεις αυτές μεταξύ παππούδων και γονιών μειώνονται με την πάροδο του χρόνου: Οι γονείς έχουν περισσότερο άγχος να εμπιστευτούν το πρώτο τους παιδί παρά τα επόμενα, και τα μικρότερα παιδιά περισσότερο από τα μεγαλύτερα. Όποια κι αν είναι η ηλικία, επιμένει, υπάρχουν πολλά όρια που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται. Οι παππούδες δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους γονείς, εκείνοι είναι η υπέρτατη εξουσία. Δεν πρέπει να αγοράζουν ρούχα που δεν έχουν εγκριθεί από τους γονείς, ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προτείνεις στους γονείς να πάτε με τα εγγόνια σε ένα μαγαζί για ένα δωράκι.
Προσθέτει ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση οι παππούδες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εκπαιδευτικές επιλογές.
Γιαγιάδες και παππούδες μην κρατάτε τα ηνία
Η Marie-Claude Mietkiewicz, καθηγήτρια-ερευνήτρια ψυχολογίας μιλώντας επίσης στη Le Monde ανέφερε: «Οι παππούδες και οι γιαγιάδες βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, οπότε δεν είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν. Μπορούν να συνεισφέρουν, μπορούν να βοηθήσουν. Αν μια κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή, έχουν το δικαίωμα ή την υποχρέωση να παρέμβουν, αλλά δεν χρειάζεται να κρατούν τα ηνία. Έτσι ώστε οι σχέσεις να παραμένουν ρευστές και να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις».
Το 2012, Νεοζηλανδοί κοινωνιολόγοι παρατήρησαν τη συμπεριφορά 29 παππούδων και γιαγιάδων, οι οποίοι βρήκαν μια λεπτή ισορροπία την οποία ονόμασαν «συμμετοχή χωρίς παρέμβαση».