Η επιστήμη του καρπουζιού - Πώς να διαλέξετε ένα καρπούζι που είναι γλυκό και ώριμο - Χρώμα, ρίγες, ήχος - iefimerida.gr

Η επιστήμη του καρπουζιού - Πώς να διαλέξετε ένα καρπούζι που είναι γλυκό και ώριμο - Χρώμα, ρίγες, ήχος

Μάθετε πώς να διακρίνετε ένα καλό καρπούζι με αυτές τις απλές συμβουλές / PEXELS
Μάθετε πώς να διακρίνετε ένα καλό καρπούζι με αυτές τις απλές συμβουλές / PEXELS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάθετε πώς να διακρίνετε ένα καλό καρπούζι με αυτές τις απλές συμβουλές.

Το να ξέρεις πώς να διαλέγεις ένα καρπούζι είναι μια δεξιότητα που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα καλοκαιρινό πάρτι, γιατί λίγα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά από το να κόβεις ένα καρπούζι που δεν έχει γεύση. Αποφύγετε λοιπόν αυτό το ενδεχομένως πικρό συναίσθημα εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές για να διαλέξετε ένα τέλεια ώριμο καρπούζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικοί απλοί οπτικοί και ακουστικοί (ναι!) δείκτες είναι το μόνο που χρειάζεστε για να φύγετε από το σούπερ μάρκετ με ένα γλυκό, γευστικό καρπούζι κάθε φορά. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε καρπούζι στο σούπερ μάρκετ ή στην λαϊκή αγορά, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε το καλύτερο καρπούζι κάθε φορά πριν το κόψετε.

Βρείτε το ειδικό αυτό σημείο 

Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της ποιότητας ενός καρπουζιού είναι το χρώμα του σημείου του χωραφιού, εκείνο το μεγάλο, αποχρωματισμένο σημείο στην επιφάνεια που δείχνει πού ακριβώς εδραζόταν και βρισκόταν το καρπούζι στο έδαφος καθώς ωρίμαζε:

  • Ένα κρεμώδες κίτρινο ή σχεδόν πορτοκαλί σημείο του χωραφιού υποδηλώνει ένα καρπούζι γεμάτο γεύση.
  • Ένα λευκό ή ανοιχτό κίτρινο σημείο του χωραφιού υποδηλώνει ένα καρπούζι που στερείται γεύσης, οπότε ίσως να θέλετε να επιλέξετε ένα άλλο.

Αν διαλέγετε καρπούζι από το χωράφι ή από τον κήπο σας, το κοτσάνι του μπορεί να σας δείξει αν έχει ωριμάσει αρκετά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ένα κοτσάνι που είναι ξηρό και κιτρινωπό σημαίνει ότι είναι ώριμο.
  • Ένα πράσινο κοτσάνι μπορεί να σημαίνει ότι το καρπούζι δεν είναι ακόμα ώριμο και θα έχει λίγη γεύση και γλυκύτητα.

Κοιτάξτε τις ρίγες και το χρώμα τους

Το χρώμα του καρπουζιού σας βοηθά να προσδιορίσετε την ωριμότητα του φρούτου. Διαλέξτε ένα καρπούζι που έχει έντονο, ομοιόμορφο μοτίβο ρίγες. Οι πράσινες ρίγες πρέπει να είναι βαθύ σκούρο πράσινο, ενώ οι ανοιχτόχρωμες ρίγες πρέπει να είναι κρεμώδες ανοιχτό κίτρινο.

Χτυπήστε το

Είναι γνωστό το ότι να χτυπήσετε το καρπούζι σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε το καλύτερο. Χτυπήστε απαλά το φρούτο και ακούστε τον ήχο που κάνει:

  • Αν ο ήχος είναι βαθύς και κούφιος, το φρούτο έχει περισσότερη νερό και είναι πιθανό να είναι ώριμο.
  • Αν ο ήχος είναι πιο υψηλός και πυκνός, μπορεί να σημαίνει ότι η φλούδα είναι πολύ παχιά και το φρούτο δεν έχει ωριμάσει πλήρως.

Ελέγξτε για πιθανές κηλίδες

Τα γκριζωπά-καφέ ξηρά σημάδια και οι φλεβώδεις γραμμές είναι εξαιρετικοί δείκτες για ένα εξαιρετικά γλυκό καρπούζι. Αυτά τα σημάδια δείχνουν τα σημεία από όπου έχει διαρρεύσει η ζάχαρη από το φρούτο, οπότε ελέγξτε όλες τις πλευρές του καρπού πριν αποφασίσετε ποιο θα αγοράσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιλέξτε το βαρύτερο αναλογικά με το μέγεθός του

Κάντε μια γρήγορη γυμναστική ενώ ψωνίζετε, σηκώνοντας τα καρπούζια για να βρείτε το τέλειο. Ένα καλό καρπούζι είναι αρκετά βαρύτερο από ό,τι φαίνεται, γιατί όσο πιο πυκνό είναι, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε νερό και τόσο πιο γλυκό είναι.

Επιλέξτε ένα πιο στρογγυλό σχήμα

Αναζητήστε ένα καρπούζι που είναι πιο στρογγυλό και ομοιόμορφο, σε αντίθεση με ένα οβάλ. Τα πιο στρογγυλά καρπούζια είναι πιο γλυκά, ενώ τα οβάλ τείνουν να είναι πιο υδαρή και λιγότερο γευστικά. Επίσης, αποφύγετε τα καρπούζια με ανώμαλα εξογκώματα στην επιφάνειά τους.

Επιλέξτε σφιχτά και στέρεα καρπούζια

Ανεξάρτητα από το μέγεθός του, επιλέξτε ένα καρπούζι με σφιχτό εξωτερικό. Ένα υπερώριμο καρπούζι μπορεί εύκολα να τρυπηθεί, οπότε αγγίξτε το εξωτερικό του για να ελέγξετε τη σφιχτότητά του. Ελέγξτε ολόκληρο το καρπούζι και, αν βρείτε μαλακά σημεία, κοψίματα, βαθουλώματα, ρωγμές ή άλλα σημάδια φθοράς, προχωρήστε σε ένα άλλο.

Επιπλέον, επιλέξτε ένα καρπούζι με θαμπό χρώμα. Μια γυαλιστερή φλούδα πιθανώς υποδηλώνει ένα καρπούζι που δεν έχει ωριμάσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συχνές ερωτήσεις περί καρπουζιών

  • Τα καρπούζια ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή;
  • Πόσο καιρό διατηρούνται τα καρπούζια από το κατάστημα;
  • Πρέπει τα καρπούζια να φυλάσσονται στο ψυγείο;
  • Μπορείτε να καταψύξετε καρπούζια;

Τα καρπούζια δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή. Η διαδικασία ωρίμανσης σταματά τη στιγμή που το καρπούζι αποκοπεί από το φυτό. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις μπανάνες και τα αχλάδια, δεν θα έχει αποτέλεσμα να αφήσετε ένα καρπούζι στον πάγκο της κουζίνας και να περιμένετε να ωριμάσει.

Τα καρπούζια που δεν έχουν κοπεί μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου για επτά έως δέκα ημέρες. Αφού κοπούν, τα καρπούζια διατηρούνται στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Για μέγιστη φρεσκάδα και διάρκεια, η καλύτερη περίοδος για να αγοράσετε καρπούζια είναι κατά τη διάρκεια της σεζόν, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η ψύξη εξαρτάται από το αν το καρπούζι είναι ολόκληρο ή κομμένo. Φυλάξτε τα ολόκληρα καρπούζια στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου για να διατηρήσουν τη γλυκύτητα και τη συνολική γεύση τους. Αφού κόψετε ένα καρπούζι, φυλάξτε το καλυμμένο στο ψυγείο για να μην ξεραθεί και χαλάσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναι, μπορείτε να καταψύξετε καρπούζι, αρκεί να τηρείτε τα παρακάτω:

  • Μην καταψύχετε ολόκληρο καρπούζι.
  • Μην καταψύχετε κομμάτια καρπουζιού με φλούδα ή σπόρους.
  • Να καταψύχετε πρώτα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και, στη συνέχεια, να τα τοποθετείτε σε σακούλες κατάλληλες για κατάψυξη.
  • Να αποθηκεύετε τη σάρκα του καρπουζιού στην κατάψυξη για έως και 1 έτος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καρπούζι γλυκό ώριμο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ