Για περισσότερο από μία δεκαετία, στο ανδρικό τένις κυριαρχούσαν οι Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς.
Οι δύο πρώτοι έχουν πλέον αποσυρθεί, ο Τζόκοβιτς ωστόσο συνεχίζει ακάθεκτος και στα 38 του εξακολουθεί να διεκδικεί τίτλους απέναντι στη νέα γενιά, αν και κανείς δεν έχει καταφέρει να σπάσει το σερί των 428 εβδομάδων του στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης ATP.
Ο Σέρβος αθλητής, γνωστός για τον εξουθενωτικό τρόπο που παίζει, αποδίδει «σε μεγάλο βαθμό» την ενέργεια, την αντοχή και την ανθεκτικότητά του στη διατροφή του, η οποία δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, γλουτένη και ραφιναρισμένη ζάχαρη. «Δεν θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό μυστικό της επιτυχίας μου, αλλά είναι πολύ ψηλά στη λίστα», δήλωσε στο Business Insider.
Ωστόσο, τονίζει πως δεν ακολουθεί μια δογματική προσέγγιση και προτρέπει τον καθένα να ανακαλύψει τι λειτουργεί καλύτερα για τον ίδιο. Ο ίδιος γνωρίζει πόσο ωφελεί η κατανάλωση ολόκληρων τροφών και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παράγονται τα προϊόντα, καθώς και πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση του ύπνου, του στρες, των συναισθημάτων, της ενυδάτωσης - «όλων αυτών των πτυχών της ευεξίας και της καλής φυσικής κατάστασης». Σύμφωνα με τον Τζόκοβιτς η ουσία βρίσκεται στο να κατανοήσει ο καθένας πώς όλα αυτά τα βασικά στοιχεία ταιριάζουν στο δικό του σώμα, τρόπο ζωής και στις ανάγκες του, και στη συνέχεια να αρχίσει να προσαρμόζει τις λεπτομέρειες.
Όταν ο Τζόκοβιτς ανακάλυψε ότι έχει δυσανεξία στη γλουτένη
Η οικογένεια του Τζόκοβιτς διατηρούσε ιταλικά εστιατόρια, οπότε η γλουτένη ήταν ένα τεράστιο μέρος της διατροφής του. Κάποια στιγμή όμως εξετάσεις έδειξαν ότι έχει δυσανεξία στη γλουτένη. «Δεν είχα καν ακούσει για τη γλουτένη πριν από το 2009», είπεο τενίστας. Ο γιατρός του τον συμβούλεψε επίσης να κόψει τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά. «Μέσα σε τρεις μήνες από την διακοπή της γλουτένης, των γαλακτοκομικών και της ραφιναρισμένης ζάχαρης, ένιωσα τεράστια αλλαγή και δεν κοίταξα ποτέ πίσω», είπε ο Τζόκοβιτς που έχει επενδύσει στην Cob, εταιρεία που παράγει σνακ από σόργο, ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη.
Καλύτερη αναπνοή και ύπνος
Πριν αλλάξει τη διατροφή του, ο Τζόκοβιτς αντιμετώπιζε προβλήματα με συμφόρηση στα ιγμόρεια και δεν κοιμόταν καλά. Ο ίδιος είχε μιλήσει για το πώς αυτά τα «αναπνευστικά προβλήματα» τον ανάγκαζαν συχνά να εγκαταλείπει αγώνες. Ο σταρ του τένις αντιμετώπιζε επίσης αλλεργίες στη γύρη, κάτι που δυσκόλευε τον ύπνο του συγκεκριμένους μήνες μέσα στον χρόνο. Η μείωση της γλουτένης και των γαλακτοκομικών βελτίωσε δραστικά την αναπνοή και τον ύπνο του, γεγονός που με τη σειρά του ενίσχυσε την ανάρρωσή του. «Ένιωσα αμέσως μια τεράστια αύξηση ενέργειας και ζωντάνιας», είπε. «Όταν μπορείς να αναπνέεις σωστά και δεν νιώθεις ότι έχεις συμφορημένο αεραγωγό, τότε προφανώς αναπνέεις καλύτερα, παίζεις καλύτερα στο γήπεδο, έχεις περισσότερη φυσική κατάσταση, περισσότερη ενέργεια, κοιμάσαι καλύτερα».
Προτεραιότητα στη συναισθηματική υγεία
Παράλληλα, ο Τζόκοβιτς δίνει προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Τη χαρακτηρίζει «μια ατελείωτη διαδικασία», υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να διαχωρίσει την προσωπική του ζωή από την απόδοσή του στο γήπεδο. Η ενσυνειδητότητα και η καλύτερη κατανόηση του εαυτού του τον βοηθούν να διαχειρίζεται το άγχος και να φροντίζει την ψυχική και συναισθηματική του υγεία. «Είναι πραγματικά μια ολιστική, πολυεπιστημονική προσέγγιση», είπε ο Τζόκοβιτς και τόνισε: «Θα έλεγα ότι όλα είναι πραγματικά συνδεδεμένα όσον αφορά το σώμα, το μυαλό και την ψυχή».
Πηγή: Business Insider