Τι απαγορεύεται να κάνετε αν συναντήσετε ποτέ από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι απαγορεύεται να κάνετε αν συναντήσετε ποτέ από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ [εικόνες]

Η βασίλισσα Ελισάβετ με lime καπέλο
Η βασίλισσα Ελισάβετ/ Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πιθανότητες να συναντήσει ποτέ από κοντά ένας κοινός θνητός τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, είναι ελάχιστες.

Εκτός αν είναι πολύ διάσημος ή αν πρόκειται να τιμηθεί με το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Σε περίπτωση όμως που έχετε την ευκαιρία να τη δείτε και να συνομιλήσετε με την βασίλισσα Ελισάβετ, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι θα πείτε και τι θα πράξετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση στην βασίλισσα Ελισάβετ, οφείλετε να ακολουθήσετε τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Από την πλευρά του, το επίσημο σάιτ της βασιλικής οικογένειας ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κανόνες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κανείς όταν πρόκειται να συναντήσει τη βασίλισσα ή ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας. Όσοι όμως θέλουν να τηρήσουν την παράδοση, υπάρχουν επιλογές».

Ωστόσο, κάποιες από αυτές, είναι κάπως περίεργες.

1. Μην αγγίζετε την βασίλισσα Ελισάβετ

Αυτός ο κανόνας έρχεται από τον Μεσαίωνα όταν, όπως λέει η ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς, «οι μονάρχες διορίστηκαν θεϊκά για να κυβερνήσουν από τον Θεό, επομένως θεωρούνταν θεοί και έτσι απαίτησαν να αντιμετωπίζονται ως θεοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχώς, η έννοια του θεϊκού δικαιώματος των βασιλιάδων έχει χαλαρώσει στις μέρες μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε να αγγίξετε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτό που επιτρέπεται μόνο, είναι μια επίσημη χειραψία.

Θυμηθείτε τον χαμό που είχε γίνει, το 2009, όταν η Μισέλ Ομπάμαέβαλε το χέρι της στην πλάτη της βασίλισσας Ελισάβετ, σε μια ζεστή χειρονομία. Η κίνησή της αυτή είχε προκαλέσει διφορούμενα σχόλια από τους ειδικούς στο πρωτόκολλο.

Η Μισέλ Ομπάμα αγκαλιάζει τη βασίλισσα Ελισάβετ
Η κίνηση της Μισέλ Ομπάμα προς τη βασίλισσα που συζητήθηκε πολύ / Φωτογραφία: AP/Daniel Hambury, pool

Μια άλλη περίπτωση που κάποιος «κοινός θνητός» άγγιξε μέλος της βασιλικής οικογένειας, ήταν όταν το 2014, ο διάσημος μπασκετμπολίστας ΛεΜπρον Τζέιμς, αγκάλιασε τη δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον. Σύμφωνα με μία εκπρόσωπο της βασιλικής οικογένειας, ο αθλητής δεν παραβίασε κανένα πρωτόκολλο, οπότε αυτό ίσως να ισχύει μόνο για τη βασίλισσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς αγκαλιάζει την Κέιτ Μίντλετον
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς αγκαλιάζει την Κέιτ Μίντλετον / Φωτογραφία: AP /Neilson Barnard, Pool

2. Μην εμφανιστείτε μπροστά στην βασίλισσα Ελισάβετ με άδεια χέρια

Και τι να πάρεις σε μία γυναίκα που τα έχει όλα; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα. Σίγουρα από τη βασίλισσα Ελισάβετ δεν λείπει σχεδόν τίποτα, αλλά πρέπει να της πας ένα δώρο, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο για την περίσταση. Εάν δηλαδή η μονάρχης επισκέπτεται την περιοχή ή τη χώρα σας, κάτι που αντανακλά την τοπική κουλτούρα θα ήταν το ιδανικό δώρο.

3. Σταθείτε σε στάση προσοχής

Μπορεί κατά τη συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ να είστε τόσο κουρασμένος που το μόνο που θέλετε είναι να κάθεστε, ωστόσο, όταν η βασίλισσα κάνει την εμφάνισή της σε έναν χώρο, όλοι πρέπει να σηκώνονται όρθιοι και να στέκονται προσοχή.

Επιτρέπεται να καθίσετε μόνο εφόσον καθίσει πρώτα αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Να υποκλιθείτε όταν πλησιάσετε την βασίλισσα Ελισάβετ

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ έρχεται προς το μέρος σας, ή όταν είστε ο επόμενος στη σειρά για να τη συναντήσετε, είναι σημαντικό να υποκλιθείτε.

Η Τερέζα Μέι υποκλίνεται στη βασίλισσα Ελισάβετ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, υποκλίνεται στη βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: ΑΡ / Dominic Lipinsk

Εάν πάλι είστε Αμερικανός πολίτης, αυτό που έχετε μόνο να κάνετε είναι να δώσετε απλά το χέρι σας. Όχι όμως να την αγκαλιάσετε.

5. Μην αγνοήσετε τον dress code (κανόνας ένδυσης)

Ανεξάρτητα από το πόσο έχετε αργήσει να ετοιμαστείτε ή από το πόσο δελεαστικό είναι να παραμείνετε μέσα στα άνετα σας ρούχα, φροντίστε να ντυθείτε κατάλληλα όταν συναντήσετε την βασίλισσα Ελισάβετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ντυθείτε επίσημα και να ακολουθήσετε τον dress code που πιθανόν να αναγράφεται στην πρόσκληση που θα έχετε λάβει.

6. Μην την αποκαλέσετε με το μικρό της όνομα

Ούτε φυσικά με κανένα ψευδώνυμό της. Ενώ τα πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας μπορεί να είναι εξαιρετικά οικεία σε εμάς και να τους έχουμε βάλει ψευδώνυμα, όμως σαν κοινοί θνητοί δεν έχουμε την απαιτούμενη οικειότητα για να τους απευθυνθούμε με αυτά.

Έτσι, όταν συναντάει κανείς τη Βασίλισσα Ελισάβετ για πρώτη φορά, θα πρέπει να της απευθυνθεί λέγοντας «Μεγαλειοτάτη» και στη συνέχεια να την αποκαλέσει «Ma'am». Όταν φύγει, ωστόσο, πρέπει να την αποκαλέσει ξανά «Μεγαλειοτάτη».

Η Κέιτ Μίντλετον περιμένει να βγει από το αυτοκίνητο, αφού έχει βγει η βασίλισσα Ελισάβετ
Η Κέιτ Μίντλετον ακολούθησε το πρωτόκολλο, περιμένοντας τη βασίλισσα να βγει πρώτη από το αυτοκίνητο / Φωτογραφία: AP / Alastair Grant
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Να μιλήσετε μόνο εάν σας μιλήσει η βασίλισσα Ελισάβετ

Θυμάστε όταν ήσασταν μικρό παιδί και οι μεγαλύτεροι σας έλεγαν μην μιλάτε εάν πρώτα δε σας απευθύνουν τον λόγο; Το ίδιο ισχύει και για την συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Αυτός ο κανόνας υπάρχει έτσι ώστε η Αυτού Μεγαλειότητά της να μπορεί να ελέγχει κάθε πτυχή της συνομιλίας και να «ξεγλιστρήσει» από αυτή, όποτε επιθυμεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ