Μάλλον το έχουμε κάνει όλοι, έστω μία φορά. Πλένουμε αρκετά ποτήρια στο χέρι, ο χώρος στεγνώματος έχει γεμίσει και τότε στρώνουμε μια πετσέτα, ακουμπώντας τα ποτήρια αναποδογυρισμένα για να στεγνώσουν.
Είναι ξεκάθαρα μια λάθος πρακτική. Παππούδες και γιαγιάδες, έχοντας μάθει στην «παλιά σχολή» της νοικοκυροσύνης, το εφάρμοζαν συχνά. Κι όμως, τα αναποδογυρισμένα ποτήρια πάνω σε πετσέτα μπορεί να γίνουν εστία ανάπτυξης μικροβίων.
Όταν τα ποτήρια και τα πιάτα μένουν ανάποδα πάνω σε μια υγρή ή βρώμικη επιφάνεια, ο αέρας δεν κυκλοφορεί σωστά μέσα σε αυτά. Η υγρασία εγκλωβίζεται στο εσωτερικό τους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, ίσως και επικίνδυνων όπως η σαλμονέλλα, «εσερίχια κόλι» ή καμπυλοβακτηρίδιο. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η πετσέτα είναι βρώμικη.
Αυτή η υγρασία μέσα στα σκεύη δεν είναι πάντα εμφανής με την πρώτη ματιά, αλλά με τον χρόνο μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία, και -το πιο σημαντικό- να μεταφέρει μικροοργανισμούς στα ροφήματα και τα φαγητά που καταναλώνουμε.
Αγοράστε τώρα «στραγγιστήρι», αν δεν έχετε
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να χρησιμοποιεί στραγγιστήρι πιάτων με καλό αερισμό, ώστε ο αέρας να ρέει ελεύθερα γύρω από τα σκεύη και να απομακρύνεται η υγρασία.
Εναλλακτικά, αν ο χώρος στραγγίσματος γεμίσει ή έχετε μια προτίμηση στην πετσέτα, τα ποτήρια και τα πιάτα θα πρέπει να μένουν με τη μία πλευρά ανασηκωμένη, ώστε το εσωτερικό τους να στεγνώνει σωστά και να μην επικρατούν συνθήκες όπου μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια.
Επιπλέον, είναι σημαντικό οι πετσέτες κουζίνας να πλένονται τακτικά ή να αντικαθίστανται, ώστε να μην αποτελούν από μόνες τους πηγή μόλυνσης για τα πιάτα και τα ποτήρια μας.