Πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Το λάθος που κάνετε, το οποίο δεν τα απολυμαίνει πραγματικά - iefimerida.gr

Πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Το λάθος που κάνετε, το οποίο δεν τα απολυμαίνει πραγματικά

Πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Το λάθος που κάνετε, το οποίο δεν τα απολυμαίνει πραγματικά
Πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Το λάθος που κάνετε, το οποίο δεν τα απολυμαίνει πραγματικά / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι παραμένει μια καθημερινή συνήθεια σε πολλά νοικοκυριά.

Παρά την απλότητά του, συχνά κρύβει παγίδες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της καθαριότητας και θέτουν σε κίνδυνο την υγιεινή των σκευών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικοί προειδοποιούν πως μια απλή πλύση με ζεστό νερό και σαπούνι δεν αρκεί για να απομακρύνει πλήρως ταμικρόβια και τα υπολείμματα τροφών.

Η σωστή θερμοκρασία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η χρήση χλιαρού νερού. Όταν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 60°C, το απορρυπαντικό δεν δρα αποτελεσματικά και τα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν. Το καυτό νερό, αντίθετα, βοηθά στη διάλυση των λιπαρών ουσιών και ενισχύει τη δράση του σαπουνιού.

Ο ρόλος του απορρυπαντικού

Δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια. Για πιάτα με έντονα λιπαρά υπολείμματα απαιτούνται ισχυρά απορρυπαντικά με συστατικά κατά των λιπών, ενώ για γενική χρήση συνιστώνται προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση. Η σωστή επιλογή βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο απολύμανσης.

Ο τρόπος στεγνώματος

Το στέγνωμα αποτελεί καθοριστικό στάδιο για την υγιεινή των σκευών. Τα βρεγμένα πιάτα που αφήνονται εκτεθειμένα στον αέρα μπορούν να προσελκύσουν σκόνη και μικρόβια. Οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετούνται ανάποδα πάνω σε καθαρή πετσέτα ή να σκουπίζονται με καθαρό πανί, ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σφουγγάρια και ειδικά εργαλεία

Τα σφουγγάρια αποτελούν εστίες μικροβίων, αν δεν ανανεώνονται τακτικά. Η απολύμανσή τους μπορεί να γίνει είτε με ξύδι και νερό είτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, οι βούρτσες και τα ειδικά εργαλεία καθαρισμού προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά σε μαγειρικά σκεύη με δύσκολα υπολείμματα.

Πρακτικές για καθημερινή χρήση

  • Ξύστε πρώτα τα μεγάλα κομμάτια τροφών πριν το πλύσιμο.
  • Ξεκινήστε με τα λιγότερο λερωμένα σκεύη (ποτήρια, μαχαιροπίρουνα) και αφήστε για το τέλος τις κατσαρόλες.
  • Δώστε χρόνο στο τρίψιμο και στο ξέβγαλμα για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
  • Σε περιπτώσεις όπως τραπέζια με καλεσμένους, προτιμήστε τη χρήση ειδικών απολυμαντικών προϊόντων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πιάτα πλύσιμο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ