Πολλοί, μετά το σκούπισμα, κρεμούν το πανί της κουζίνας πάνω στη βρύση για να στεγνώσει, όμως αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
Μετά το πλύσιμο των πιάτων ή τον καθαρισμό της κουζίνας, τα πανιά είναι αρκετά βρεγμένα. Αν δεν τα αποθηκεύσετε σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές εστίες μικροβίων.
Η υγρασία δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν βακτήρια, ιοί και μύκητες, που στη συνέχεια μεταφέρονται στις επιφάνειες ή ακόμα και στον αέρα του χώρου.
Πώς δεν πρέπει να στεγνώνετε τα πανιά
Πάνω στη βρύση:
Αν και φαίνεται πρακτικό, είναι μια κακή επιλογή. Τα μικρόβια από το πανί μεταφέρονται στον αεριστήρα ή στη λαβή της βρύσης και μπορεί αργότερα να περάσουν στο πόσιμο νερό ή στα χέρια σας.
Πάνω στο καλοριφέρ:
Η ζέστη πράγματι επιταχύνει το στέγνωμα, αλλά η υγρασία που εξατμίζεται διασπείρει τα μικρόβια στην ατμόσφαιρα, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει άτομα με αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Πάνω στον πάγκο ή σε γάντζο:
Αν το πανί είναι διπλωμένο ή ακουμπάει επίπεδα δεν αερίζεται σωστά. Έτσι η υγρασία παγιδεύεται μέσα στις ίνες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια και μούχλα.
Ο σωστός τρόπος
Για να στεγνώνουν τα πανιά γρήγορα και υγιεινά χρειάζεται καλή κυκλοφορία αέρα.
- Στύψτε καλά το πανί μετά τη χρήση.
- Μην το διπλώνετε - απλώστε το όσο γίνεται για να εξατμιστεί η υγρασία.
- Επιλέξτε σημείο με αερισμό, όπως μια απλώστρα, ένας γάντζος σε ύψος ή ειδική βάση για πανιά κουζίνας.
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τα πανιά της κουζίνας
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Niederrhein συνιστούν να αλλάζετε τα πανιά καθημερινά. Αν έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικά ή χώμα, πρέπει να αντικαθίστανται αμέσως. Αν τα χρησιμοποιείτε μόνο για στέγνωμα καθαρών ποτηριών μπορούν να αντέξουν λίγο περισσότερο.
Πλύσιμο και απολύμανση
Για να απομακρύνετε τα μικρόβια αποτελεσματικά μπορείτε να πλύνετε τα πανιά στους 60°C και άνω, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό με λευκαντικό. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των μικροβίων και διατηρεί τα υφάσματα καθαρά και ασφαλή για χρήση.