Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έπεσε μπροστά στις κάμερες η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ.
Το συμβάν εκτυλίχθηκε καθώς η πρόεδρος περπατούσε χθες στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού.
Βίντεο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει τη Μεξικανή πρόεδρο από το πλάι, να την αγκαλιάζει και να προσπαθεί να τη φιλήσει. Στη συνέχεια ο άνδρας προσπαθεί να πιάσει το στήθος της, πριν τον απωθήσει αστυνομικός της φρουράς της.
Δείτε το βίντεο με το συμβάν
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση.
Το περιστατικό έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της προέδρου, καθώς ο άνδρας φαινόταν να πλησιάζει τη Σέινμπαουμ με ευκολία.
Όπως και ο προκάτοχός της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η Σέινμπαουμ δεν χρησιμοποιεί τη στρατιωτική μονάδα που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του/της προέδρου της χώρας.
Συμπαράσταση από τη δήμαρχο της πόλης του Μεξικού, Κλάρα Μπρουγάδα: Αν αγγίζουν την πρόεδρο, αγγίζουν όλους μας
«Αν αγγίζουν την πρόεδρο, αγγίζουν όλους μας» έγραψε η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλάρα Μπρουγάδα, με ανάρτηση στο X. «Σήμερα, όταν η πρόεδρος πέφτει θύμα παρενόχλησης μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα, παρενοχλούμαστε όλοι», πρόσθεσε.
Η 63χρονη Σέινμπαουμ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού.
Σύμφωνα με έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, σχεδόν οι μισές γυναίκες στο Μεξικό έχουν βιώσει σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αριστερή πρόεδρο.