Γιατί τα βίντεο με τα χαριτωμένα ζωάκια κάνουν καλό σε όποιον τα βλέπει - iefimerida.gr

Γιατί τα βίντεο με τα χαριτωμένα ζωάκια κάνουν καλό σε όποιον τα βλέπει

ένα ζωάκι κουόκα χαμογελαστό
Το κουόκα θεωρείται «το πιο χαρούμενο ζώο» / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας, να χαζεύετε το ένα μετά το άλλο, χαριτωμένα και αστεία βίντεο με διάφορα ζωάκια, ενώ μπαίνετε στο διαδίκτυο για κάποιον άλλο λόγο;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το κόλλημα που έχει πολύς κόσμος να παρακολουθεί τέτοιου είδους βίντεο, είναι καλό για την υγεία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες της μελέτης, παρακολούθησαν βίντεο από τα αξιαγάπητα ζωάκια Κουόκα της Δυτικής Αυστραλίας, που είναι γνωστά ως τα «πιο ευτυχισμένα ζώα στον κόσμο» - για 30 λεπτά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα στρες μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% σε μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε από υψηλές σε υγιείς μετρήσεις.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λιντς σε συνεργασία με την Tourism Western Australia, περιελάμβανε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν 15 φοιτητές, που επρόκειτο να λάβουν μέρος σε εξετάσεις 90 λεπτά μετά τη συνεδρία και τέσσερα άτομα από το προσωπικό του Πανεπιστημίου, που δήλωσαν ότι αισθάνονταν άγχος στη δουλειά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση παρακολουθήθηκαν για να ληφθεί υπόψη η φυσιολογική επίδραση βλέποντας οι εθελοντές το περιεχρόμενο.

Αποκαλύφθηκε ότι η μέση αρτηριακή πίεση της ομάδας μειώθηκε από 136/88 σε 115/71 κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ενώ ο καρδιακός ρυθμός ενός συμμετέχοντος μειώθηκε από 90bpm σε 68 bpm - πτώση 24,4% σε μόλις 30 λεπτά.

Εν εν τω μεταξύ, τα επίπεδα άγχους εντός της ομάδας, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 35%, με ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν πτώση σχεδόν 50%.

Ένας συμμετέχων χαλάρωσε τόσο πολύ, που σχεδόν κοιμήθηκε και ένας άλλος σχολίασε επίσης πώς το «χαμογελαστό» Κουόκα, τον βοήθησε να αισθανθεί ήρεμος.

χαμογελαστό κουόκα
Σημαντική μείωση στην πίεση και το άγχος σημείωσαν όσοι παρακολούθησαν βίντεο με τα αξιολάτρευτα ζωάκια κουόκα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Andrea Utley, ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Ήταν σαφές ότι οι φοιτητές ήταν ανήσυχοι πριν από τις εξετάσεις τους, με τους καρδιακούς ρυθμούς και την αρτηριακή πίεση για τους περισσότερους συμμετέχοντες να είναι ελαφρώς αυξημένοι πριν από τη συνεδρία μας. Πράγματι, σε ορισμένα άτομα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση ήταν ακόμη υψηλότερα, υποδηλώνοντας υψηλότερο επίπεδο στρες για αυτούς τους συμμετέχοντες».

«Καθ 'όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση έπεσαν σε όλα τα άτομα, σε ένα επίπεδο που θα θεωρούνταν υγιές και ενδεικτικό περιορισμένου στρες ή άγχους».

Διαπιστώθηκε ότι το περιεχόμενο που δείχνει την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα, ήταν η πιο πτυχή της μελέτης που μείωνε περισσότερο το στρες, υποδηλώνοντας ότι το να βλέπεις χαριτωμένα και τρυφερά πλάσματα όπως τα Κουόκα στην άγρια φύση θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.

Οι αναζητήσεις για βίντεο ζώων στο YouTube εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου, όταν άρχισαν τα μέτρα lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο από τότε, σύμφωνα με το Google Trends, υποδηλώνοντας ότι φυσικά έχουμε την τάση να αναζητούμε χαριτωμένα βίντεο ζώων κατά τη διάρκεια περιόδους αβεβαιότητας και αναταραχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας τα αποτελέσματα της μελέτης, οι Singapore Airlines και Tourism Western Australia δοκιμάζουν το «Quokka TV» στο διαδίκτυο, προσφέροντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να βελτιώσει τη διάθεσή του παρακολουθώντας το περιεχόμενο με τα συγκεκριμένα ζωάκια.

Το Πανεπιστήμιο του Λιντς θα προσφέρει επίσης στους φοιτητές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο σε ελεγχόμενο περιβάλλον πριν από τις εξετάσεις.

ανθρώπινο χέρι κρατά χέρια ζώου κουόκα
Να βλέπετε βίντεο με χαριτωμένα ζωάκια, κάνει καλό / Φωτογραφία: Shutterstock

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μια φανταστική υπενθύμιση ότι επωφελούμαστε μαζικά από την εξερεύνηση και την απόλαυση του φυσικού κόσμου. Η τεράστια βελτίωση που παρατηρείται στη διάθεση και την υγεία των συμμετεχόντων είναι αξιοσημείωτη και ένα σαφές σημάδι ότι οι εμπειρίες της άγριας ζωής είναι σημαντικές για την ευημερία μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δυτική Αυστραλία προσφέρει στους επισκέπτες πολλές απίστευτες δραστηριότητες στην άγρια φύση, από το κολύμπι με φαλαινοκαρχαρίες, μέχρι και ηλιοθεραπεία με τα καγκουρό στην πιο λευκή παραλία της χώρας, το Lucky Bay.

Ποια είναι τα ζωάκια Κουόκα

To κουόκα (Setonix brachyurus), το μοναδικό μέλος του γένους Setonix, είναι ένα μικρό μακρόποδο περίπου στο μέγεθος μιας εξημερωμένης γάτας. Όπως και τα άλλα μαρσιποφόρα στην οικογένεια των μακρόποδων (όπως τα καγκουρό και τα γουάλαμπι), το κουόκα είναι φυτοφάγο και κυρίως νυκτόβιο.

Τα κουόκα τα συναντάμε σε μερικά μικρά νησιά στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας. Το κουόκα ζυγίζει 2,5 έως 5 κιλά και έχει μήκος από 40 έως 54 εκατοστά με μια ουρά 25 έως 30 εκατοστών, η οποία είναι αρκετά μικρή για ένα μακρόποδο. Έχει στιβαρό σώμα, καλά ανεπτυγμένα πίσω πόδια, στρογγυλεμένα αυτιά και ένα μικρό, ευρύ κεφάλι. Το μυοσκελετικό του σύστημα προσαρμόστηκε αρχικά για χερσαία δίποδα άλματα, αλλά κατά την εξέλιξή του το σύστημά του προσαρμόστηκε στη μετακίνηση στα δέντρα. Αν και μοιάζει μάλλον σαν ένα πολύ μικρό καγκουρό, μπορεί να αναρριχηθεί σε μικρά δέντρα και θάμνους με ύψος μέχρι 1,5 μέτρο. Η παχιά γούνα του έχει ένα φαιόχρωμο καφέ χρώμα, που ξεθωριάζει στο κάτω μέρος. Το κουόκα είναι γνωστό ότι ζει, κατά μέσο όρο, δέκα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ