Βασιλικά αδέλφια σε πόλεμο πριν από 100 και πλέον χρόνια: Εδουάρδος Η' και Γεώργιος ΣΤ' - iefimerida.gr

Βασιλικά αδέλφια σε πόλεμο πριν από 100 και πλέον χρόνια: Εδουάρδος Η' και Γεώργιος ΣΤ'

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Εδουάρδος Η' στο Μνημείο της Βασιλικής Αεροπορίας, με τον αδελφό του, τον δούκα της Υόρκης, πρίγκιπα Αλβέρτο (μετέπειτα Γεώργιο ΣΤ').
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Εδουάρδος Η' στο Μνημείο της Βασιλικής Αεροπορίας, με τον αδελφό του, τον δούκα της Υόρκης, πρίγκιπα Αλβέρτο (μετέπειτα Γεώργιο ΣΤ') / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον τελευταίο καιρό η σχέση των πριγκίπων Γουίλιαμ και Χάρι απασχολεί τον παγκόσμιο Τύπο, καθώς ο μικρός γιος του βασιλιά Καρόλου έχει αρχίσει έναν ανελέητο πόλεμο κατά της οικογένειάς του.

Δεν είναι τα πρώτα βασιλικά αδέλφια που έρχονται σε μια τόσο ραγδαία σύγκρουση, καθώς κάτι παρόμοιο είχε συμβεί 100 χρόνια πριν. Οι μελλοντικοί τότε βασιλείς Εδουάρδος Η' και Γεώργιος ΣΤ' καβγάδιζαν μεγαλώνοντας, με τον δάσκαλό τους να αναφέρει το 1907 πως η παρουσία του ενός στην αίθουσα του σχολείου λειτουργούσε ως «κόκκινο πανί» για τον άλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ οι δυο τους τα πήγαιναν καλύτερα στην ενηλικίωση, η απόφαση του Εδουάρδου να παραιτηθεί από τον θρόνο το 1936 για να μπορέσει να παντρευτεί την Αμερικανίδα διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον θεωρήθηκε από τον Γεώργιο «προσωπική προδοσία», όπως δήλωσε στη Mail Online ο βασιλικός συγγραφέας Alexander Larman.

Ο Εδουάρδος
Ο Εδουάρδος / Φωτογραφία: Getty Images

Τα δύο αδέλφια συναντήθηκαν σε λίγες μόνο περιπτώσεις μετά την παραίτηση, προτού η σχέση τους διαλυθεί ανεπιστρεπτί ύστερα από έναν «έξαλλο» διαπροσωπικό καβγά το 1949 για την άρνηση του βασιλιά Γεωργίου να χορηγήσει στη Γουόλις τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητάς της (Her Royal Highness).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυο τους περνούσαν πολύ χρόνο μαζί στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά, όπως και με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Χάρι, λέγεται πως ήταν «ξεκάθαρα κατανοητό» ότι ο πρίγκιπας Εδουάρδος αποτελούσε τον διάδοχο του θρόνου.

Γουίλιαμ, Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν
Οι σχέσεις μεταξύ Γουίλιαμ, Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν είναι τεταμένες τον τελευταίο καιρό

Η σχέση των δύο αδελφών όταν ήταν παιδιά

Ο Έντουαρντ λέγεται ότι λειτουργούσε ως «αρχιγκουβερνάντα» για τα άλλα αδέλφια του, συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου, ο οποίος ήταν γνωστός εκείνη την εποχή με το μικρό του όνομα: πρίγκιπας Αλβέρτος.

Γράφοντας χρόνια αργότερα, ο δούκας του Ουίνδσορ δήλωσε ότι μπορούσε «πάντα να διαχειριστεί» τον αδελφό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ο Γεώργιος ΣΤ' και ο Εδουάρδος Η' παιδιά
Αριστερά ο Γεώργιος ΣΤ', ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας το 1936, μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου Η' (στα δεξιά) / Φωτογραφία: Hulton Archive / Getty Images

Τον Ιανουάριο του 1907 ο δάσκαλος των αγοριών, Peter Hansell, δήλωσε ότι δυσκολευόταν να διατηρήσει την τάξη στη σχολική αίθουσα. «Είναι εκπληκτικό το πώς η παρουσία του ενός λειτουργεί ως "κόκκινο πανί" για τον άλλον», ανέφερε.

Ωστόσο, λόγω του ότι ο Γεώργιος δεν είχε αυτοπεποίθηση και τραύλιζε, αργότερα θαύμαζε τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον οποίο έβλεπε ως μια φιγούρα «μέντορα».

Η σχέση του Εδουάρδου με τη Γουόλις έφερε εντάσεις

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω εντάσεις άρχισαν να δημιουργούνται όταν, αφού έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γεωργίου Ε', ο Εδουάρδος δεν έκρυψε τη σχέση του με τη Γουόλις, η οποία πιστεύεται ότι έγινε ερωμένη του το 1934.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως η ένταση μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν με τον Γουίλιαμ και την Κέιτ, έτσι και μεταξύ του Εδουάρδου και της Γουάλις και του Γεωργίου και της συζύγου του Ελισάβετ -της μελλοντικής βασιλομήτορος- υπήρξαν σημαντικές τριβές.

Εδουάρδος και Γουάλις σε διακοπές στη Γαλλία
Εδουάρδος και Γουάλις σε διακοπές στη Γαλλία / Φωτογραφία: AP
Η Γουόλις Σίμπσον
Η Γουόλις Σίμπσον / Φωτογραφία: ΑΡ

Ο διάσημος ημερολογιογράφος Chips Channon σημείωσε τον Ιούλιο του 1936: «Το σκάνδαλο Σίμπσον μεγαλώνει και η καημένη η Γουόλις φαίνεται δυστυχισμένη. Ο κόσμος "κλείνει" γύρω της, οι κόλακες, οι συκοφάντες και η κακία...».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εδουάρδος αναστάτωσε ακόμη περισσότερο τους αυλικούς και τον Τύπο στέλνοντας τη Γουόλις στο Royal Ascot με βασιλικό αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είχε καμία επίσημη ιδιότητα.

Η βασιλική βιογράφος Sarah Bradford γράφει στο βιβλίο της «George VI: The Dutiful King»: «Η ένταση μεταξύ των Γιορκ και της Γουόλις έφθασε στο υψηλότερο σημείο της μέχρι στιγμής στο Μπαλμόραλ στα τέλη Σεπτεμβρίου 1936. Θα ήταν η τελευταία φορά που θα συναντιόντουσαν κοινωνικά, και όταν το έκαναν, η αποδοκιμασία από τη δική τους πλευρά και η αντιπάθεια από τη δική της ήταν δημόσια αισθητές».

Εδουάρδος και Γουόλις Σίμπσον την ημέρα του γάμου τους
Εδουάρδος και Γουόλις Σίμπσον την ημέρα του γάμου τους / Φωτογραφία: AP Photo/BIPPA

Οι Γιορκ λέγεται ότι ήταν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο ο Εδουάρδος είχε προσκαλέσει τη Γουάλις στο Balmoral για την πρώτη του επίσκεψη εκεί ως βασιλιάς, μόλις έξι μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ζητήματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την απόφαση του βασιλιά να συναντήσει τη Γουάλις στο Aberdeen την ίδια ημέρα που είχε κάνει τον αδελφό του και τη δούκισσα του York να αναλάβουν επίσημη υποχρέωση στην πόλη, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσε να παραστεί.

Αργότερα, σε ένα δείπνο τον Σεπτέμβριο, η δούκισσα της Υόρκης αγνόησε τη Γουάλις όταν η Αμερικανίδα αψήφησε την παράδοση και βγήκε μπροστά για να τη χαιρετήσει πριν από τον βασιλιά.

Η Γουόλις Σίμπσον
Η Γουόλις Σίμπσον / Φωτογραφία: Twitter

Από μέντορας, προδότης

Ο Larman δήλωσε στη Mail Online: «Μέχρι την παραίτηση το 1936 ο Εδουάρδος ήταν ο μέντορας. Ο Γεώργιος τον θαύμαζε. Βασιζόταν στον μεγαλύτερο αδελφό του, και γι' αυτό η παραίτηση ήταν προσωπική προδοσία γι' αυτόν. Αφού έγινε βασιλιάς, ο Γεώργιος πάντα αναφερόταν στην παραίτηση ως "εκείνη τη φριχτή μέρα".

Ένιωθε ότι είχε προδοθεί από τον μεγαλύτερο αδερφό του, αλλά ο Εδουάρδος αισθανόταν πως είχε προδοθεί από τον Γεώργιο επειδή δεν θα επέτρεπε στη Γουόλις τον τίτλο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Εδουάρδος Η' στο Μνημείο της Βασιλικής Αεροπορίας, με τον αδελφό του, τον δούκα της Υόρκης, πρίγκιπα Αλβέρτο (μετέπειτα Γεώργιο ΣΤ').
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Εδουάρδος Η' στο Μνημείο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τον αδελφό του, τον δούκα της Υόρκης, πρίγκιπα Αλβέρτο (μετέπειτα Γεώργιο ΣΤ') / Φωτογραφία: Getty Images

Η σχέση των αδελφών έγινε «πολύ σκληρή πολύ γρήγορα», σε σημείο που, όταν ο Έντουαρντ και ο Γουόλις παντρεύτηκαν το 1937 μετά την παραίτηση του πρώην βασιλιά, «ο Τζορτζ όχι μόνο δεν ήταν εκεί, αλλά δεν επέτρεπε σε κανένα άλλο μέλος της οικογένειας να παρευρεθεί», πρόσθεσε ο Larman.

Ο νέος δούκας του Ουίνδσορ δεν ξαναείδε τον Γεώργιο παρά μόνο το 1939, και όταν συναντήθηκαν η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη ένταση. Μετά από αυτό, η επόμενη συνάντησή τους ήρθε το 1945.

«Αυτό που μπορείτε να δείτε είναι ότι η σχέση μεταξύ τους ήταν πολύ τεταμένη. Στα γράμματά τους υπήρχε εχθρότητα. Ο δούκας του Ουίνδσορ ένιωσε ότι ο αδερφός του τον είχε προδώσει», είπε ο Larman. «Νομίζω ότι ο Γεώργιος τρομοκρατήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο αδερφός του ουσιαστικά όχι μόνο είχε προδώσει τη χώρα του, αλλά και την οικογένειά του».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ