Η πρώτη «βόμβα» στο παλάτι από βασιλική συνέντευξη: Οταν ο βασιλιάς Εδουάρδος και η σύζυγός του μίλησαν για την παραίτησή του το 1936 - iefimerida.gr

Η πρώτη «βόμβα» στο παλάτι από βασιλική συνέντευξη: Οταν ο βασιλιάς Εδουάρδος και η σύζυγός του μίλησαν για την παραίτησή του το 1936

Εδουάρδος και Γουόλις Σίμπσον την ημέρα του γάμου τους
Εδουάρδος και Γουόλις Σίμπσον την ημέρα του γάμου τους / Φωτογραφία: AP Photo/BIPPA
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Τον Ιανουάριο του 1970, περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν από την εκρηκτική συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ, ο πρώην βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου Εδουάρδος Η' και η Αμερικανίδα σύζυγός του Γουόλις Σίμπσον έδωσαν μια παρόμοια συνέντευξη στο BBC, με σκοπό «να τα πουν όλα» και να παρουσιάσουν τη δική τους πλευρά στην ιστορία του αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μια σκληρή, αμήχανη στιγμή, αλλά ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία, καθώς ο πρώην βασιλιάς της Βρετανίας μιλούσε για τη σκανδαλώδη παραίτησή του δίπλα από τη γυναίκα για την οποία παράτησε τη βασιλική ζωή.

Τη συνέντευξη, την οποία έδωσε το ζευγάρι στον δημοσιογράφο Κένεθ Χάρις, παρακολούθησαν 12 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο -ο ίδιος αριθμός Βρετανών που συντονίστηκαν στο ITV για να παρακολουθήσουν όσα είπαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, από τις ΗΠΑ όπου μένουν πλέον, μετά την παραίτηση από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Όταν παραιτήθηκε ο Εδουάρδος - Η σύγκριση των δύο συνεντεύξεων

Η παραίτηση του Εδουάρδου, τον Δεκέμβριο το 1936, έπληξε τη μοναρχία και τη χώρα στον πυρήνα της -όπως και η αποχώρηση του Χάρι και της Μέγκαν από τη βασιλική οικογένεια και οι επακόλουθες αποκαλύψεις τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και παντρεύτηκε τη Γουόλις, στην πόλη Τουρ της Γαλλίας, έναν χρόνο αφότου εγκατέλειψε τον θρόνο και έπαψε να είναι βασιλιάς, ο Εδουάρδος φέρεται να εμποδίστηκε από τον αδερφό του, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ', από το να επιστρέψει και να ζήσει στη Βρετανία.

Σε αυτό που αργότερα θα ακουγόταν από το στόμα του πρίγκιπα Χάρι στη συνομιλία του με την Όπρα, όπου είπε ότι μπόρεσε να «εγκαταλείψει το σύστημα», ο Εδουάρδος μίλησε για το πώς δεν ένιωθε ποτέ μέρος του «καθεστώτος», επειδή ήταν «ανεξάρτητος».

Ερωτηθείς εάν η «σύγκρουσή» του με την κυβέρνηση και τα μέλη της οικογένειάς του θα είχε συμβεί ακόμη και αν είχε «παραμείνει εργένης», ο Εδουάρδους απάντησε «ναι, σίγουρα».

Και σε αντίθεση με τον Χάρι και τη Μέγκαν, που εμφανίστηκαν σχετικά άνετοι απέναντι από την Όπρα, τόσο ο δούκας όσο και η δούκισσα εμφανίστηκαν να νιώθουν πολύ άβολα τότε.

Μάλιστα, λέγεται ότι o Εδουάρδος ήταν πολύ αγχωμένος και φοβισμένος το βράδυ πριν μαγνητοσκοπηθεί η συνέντευξη, στα τέλη του 1969, και προσπάθησε να τη ματαιώσει. Αλλά ήταν πολύ αργά και έτσι η συνέντευξη έγινε κανονικά, με το ζευγάρι να στριφογυρίζει στις καρέκλες του.

Ακριβώς όπως αναφέρθηκε ότι η Όπρα προσπαθούσε να πάρει συνέντευξη από τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και όταν η τελευταία ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο Χάρις πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να πείσει τον Εδουάρδο να του μιλήσει.

Και σε αντίθεση με το πώς η Μέγκαν Μαρκλ μίλησε πρώτη μόνη με την Όπρα Γουίνφρεϊ πριν εμφανιστεί ο πρίγκιπας Χάρι, ο Εδουάρδος και η Γουόλις Σίμπσον μίλησαν μαζί στον Χάρις, πριν ο δημοσιογράφος ρωτήσει τον πρώην βασιλιά μόνο του.

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ κατά τη συνέντευξη τους στην Όπρα Γουίνφρεϊ
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ κατά τη συνέντευξή τους στην Όπρα Γουίνφρεϊ / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα που πολλοί Βρετανοί θα ήθελαν να απευθύνουν στο ζευγάρι ήταν: άξιζε ο πόνος της εγκατάλειψης του θρόνου και των προνομίων για τη ζωή που είχαν τότε;

Το ζευγάρι ζούσε σε μια πολυτελή ιδιοκτησία στο Παρίσι και είχε επίσης εξοχική κατοικία στη γαλλική ύπαιθρο. Περνούσαν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και κάποιες εβδομάδες το καλοκαίρι στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, είχαν επίσης αποκοπεί από κάθε πιθανό ρόλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Εδουάρδος είχε αποξενωθεί με τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαρία, επιλέγοντας να παραιτηθεί και να παντρευτεί τη Γουόλις Σίμπσον.

Ο χωρισμός με τη μητέρα του ήταν τόσο άσχημος, που η Σίμπσον αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της, ότι δεν έλαβε απάντηση όταν έγραψε στη βασίλισσα Μαρία για να εκφράσει τη λύπη της για το ότι ήταν «η αιτία οποιουδήποτε χωρισμού μεταξύ μητέρας και γιου».

Η σχέση του Εδουάρδου με τη Σίμπσον, η οποία είχε παντρευτεί δύο φορές πριν από τον γάμο της μαζί του, ήταν ένα σκάνδαλο όταν μαθεύτηκε. Η πρότασή του να την παντρευτεί -ενώ οι διαδικασίες διαζυγίου με τον δεύτερο σύζυγό της ήταν ακόμη σε εξέλιξη- πυροδότησε μια κρίση που κατέληξε στην απόφαση του Εδουάρδου να παραιτηθεί.

Εδουάρδος και Γουόλις Σίμπσον την ημέρα του γάμου τους
Εδουάρδος και Γουόλις Σίμπσον την ημέρα του γάμου τους / Φωτογραφία: AP Photo/BIPPA
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σίμπσον περιέγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι λάμβανε γράμματα μίσους από άτομα που ενοχλήθηκαν από τη σχέση της με τον Εδουάρδο.

Μετά την παραίτησή του, ο Εδουάρδος έγινε ο δούκας του Ουίνδσορ από τον αδελφό του, ο οποίος του παραχώρησε τον τίτλο «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα» (His Royal Highness). Ωστόσο, μετά τον γάμο τους το 1937 και την απόφασή τους να εγκατασταθούν στη Γαλλία, ο Εδουάρδος αναστατώθηκε από την απόφαση του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' να εκδώσει επιστολή αναγνώρισης δικαιώματος, στην οποία αρνιόταν στη Γουόλις τον τίτλο Her Royal Highness.

Ο Εδουάρδος έλαβε ένα αφορολόγητο επίδομα από τον αδελφό του, το οποίο τον βοήθησε να διατηρήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του ιδίου και της Γουόλις. Έβγαλε επίσης χρήματα από το παράνομο εμπόριο νομισμάτων.

Δείτε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Εδουάρδου και της Σίμπσον:

Η δύσκολη σχέση που είχε ο Εδουάρδος με την οικογένειά του μετά την παραίτησή του, απεικονίστηκε εκτενώς στο δράμα του Πίτερ Μόργκαν στο Netflix, The Crown.

Όταν ρωτήθηκε από τον Χάρις αν είχε τύψεις, η Σίμπσον απάντησε: «Ω, για ορισμένα πράγματα ναι. Μακάρι να μπορούσε να ήταν διαφορετικό, αλλά είμαι εξαιρετικά χαρούμενη. Φυσικά είχα κάποιες δύσκολες περιόδους, αλλά ποιος δεν έχει; Απλά πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό».

Και όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό της που φαίνεται τόσο νέα, η Σίμπσον απάντησε: «Νομίζω ότι η ευτυχία είναι ένα μεγάλο μυστικό για το πώς φαίνεσαι και νιώθεις ίσως. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι». Αφού το είπε αυτό, ο Εδουάρδος άρπαξε αδέξια το χέρι της και το κράτησε σφιχτά.

Μιλώντας για την περίοδο που ο σύζυγός της ήταν βασιλιάς, η Γουόλις Σίμπσον είπε: «Νομίζω ότι ήταν μπροστά από την εποχή του, νομίζω ότι είχε πολλή ζωντάνια και ήταν μπροστά από την εποχή του. Νομίζω ότι ήθελε να δημιουργήσει πράγματα... ίσως να μην ήταν έτοιμοι γι' αυτά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίσως απογοητευτικό για τους θεατές, ωστόσο ο Εδουάρδος παρέμεινε αρκετά σιωπηλός για το σκάνδαλο του 1936 και τις οικογενειακές του σχέσεις.

Ερωτηθείς εάν ήταν μεταρρυθμιστικός βασιλιάς, ο δούκας απάντησε: «Είχα πολλές πολιτικές αντιλήψεις, αλλά τις κράτησα για τον εαυτό μου, αυτή είναι η παράδοση της βασιλικής οικογένειας».

Το 1940, ο Εδουάρδος διορίστηκε κυβερνήτης στις Μπαχάμες -έναν ρόλο που κατείχε μέχρι το 1945. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να είχε άλλη δουλειά μετά, είπε ότι «πρόσφερα τις υπηρεσίες μου», αλλά δεν του δόθηκε ποτέ νέος ρόλος.

Όταν ρωτήθηκε γιατί έγινε αυτό, απάντησε: «Θα έπρεπε να ρωτήσετε... Οι περισσότεροι άνθρωποι που με εμπόδισαν φοβάμαι πως έχουν πεθάνει. Ω, δεν ξέρω, είναι δύσκολο να πω».

Και όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για το πότε «συγκρούστηκε» για πρώτη φορά με την κυβέρνηση στη Βρετανία, ο δούκας διηγήθηκε ότι, πριν γίνει βασιλιάς, ο τότε πρωθυπουργός Στάνλεϊ Μπάλντουιν αμφισβήτησε την απόφασή του να επισκεφθεί το Νορθάμπερλαντ.

«Είπε “γιατί πηγαίνετε εκεί, δεν υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνετε;”. Είπα “όχι, κύριε Μπάλντουιν, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς... δεν μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους απασχόληση. Μερικοί από αυτούς είναι εκτός αγοράς εργασίας εδώ και δέκα χρόνια”».

Η Γουόλις Σίμπσον
Η Γουόλις Σίμπσον / Φωτογραφία: ΑΡ

«Ο κ. Μπάλντουιν ξαφνικά συνειδητοποίησε το γεγονός, ότι αυτός και η κυβέρνησή του είχαν πράξει πολύ λίγα για να ανακουφίσουν τους ανέργους. Που ήταν χιλιάδες εκείνη την εποχή. Όταν έφυγα... σκέφτηκα ότι άρχισε να με παρασύρει πιο βαθιά στην πολιτική. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η πολιτική είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να αποφύγει η βασιλική οικογένεια, ακόμα κι αν τα μέλη της θέλουν να εκφράζουν τις απόψεις τους», πρόσθεσε ο δούκας.

Ο Χάρις ρώτησε επίσης τον Εδουάρδο για το πώς αρνήθηκε να ταξιδέψει σε Rolls-Royce για να επισκεφτεί ένα φτωχό μέρος της Βρετανίας. «Δεν πίστευα ότι ήταν κατάλληλο όχημα για αυτό», είπε. «Πήγα με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο, ήταν πιο κατάλληλο».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Εδουάρδου και της συζύγου του:

Ερωτηθείς πώς τα πήγαινε με τον πρωθυπουργό των Φιλελευθέρων, Λόιντ Τζορτζ, ο Εδουάρδος απάντησε: «Τα πήγα καλά με αυτόν. Ήταν ένας πολύχρωμος, υπέροχος άνθρωπος. Μου έμαθε πολύ λίγες λέξεις στα ουαλικά, που έπρεπε να μιλήσω στην τελετή ανακήρυξής μου ως πρίγκιπας στο Carnarvon, το 1911».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ρωτήθηκε για άλλους πολιτικούς, ο Εδουάρδος περιέγραψε πώς τον βοηθούσε στις ομιλίες του ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο περιέγραψε ως «σπουδαίο φίλο».

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του ζευγαριού στο BBC
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του ζευγαριού στο BBC

Αλλά για το πιο δύσκολο θέμα της παραίτησής του, ο Εδουάρδος μίλησε πιο αποκαλυπτικά όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε με τον όρο «Καθεστώς».

«Το καθεστώς ήταν μια νέα λέξη για μένα πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν την άκουσα και ζήτησα από τους ανθρώπους να μου την εξηγήσουν. Δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις. Είναι μάλλον μια σκοτεινή λέξη. Αλλά πρέπει να υπήρχε πάντα. Νομίζω ότι σημαίνει εξουσία, εξουσία του νόμου, της εκκλησίας, του μονάρχη σε κάποιο βαθμό».

Στη συνέχεια, ο Εδουάρδος μίλησε για το πώς διάβασε μια περιγραφή του πρίγκιπα Φιλίππου ότι «δεν ήταν πραγματικά μέλος του κατεστημένου», στο οποίο, λίγο πιο κάτω, πρόσθεσε ότι ούτε κι αυτός ήταν.

«Νομίζω ότι είναι πολύ αλήθεια», πρόσθεσε. Είπε ότι ο πατέρας του, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε', «σίγουρα ήταν», όπως και ο αδελφός του, Αλβέρτος, ο οποίος έγινε Γεώργιος ΣΤ' μετά την παραίτηση του Εδουάρδου. Ο Εδουάρδος παραδέχτηκε ότι «συγκρούστηκε» με το καθεστώς, αν και «όχι πολύ βίαια».

Ο Εδουάρδος δήλωσε, πως ακόμη κι αν δεν είχε ερωτευτεί τη Σίμπσον -που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο μισητή γυναίκα της Αγγλίας»- και αντίθετα παρέμενε μόνος, η «σύγκρουσή» του θα ήταν «αναπόφευκτη».

«Αλλά όχι με άσχημο τρόπο», είπε. «Νομίζω ότι ίσως, δεν ξέρω, ίσως είμαι υπερόπτης, αλλά νομίζω ότι ίσως βοήθησε και το καθεστώς. Το καθεστώς έχει μια συντηρητική πτυχή νομίζω. Νομίζω ότι αναζωογονείται από μόνο του. Αλλά νομίζω ότι μάλλον χρειάζεται λίγο καθοδήγηση από τον μονάρχη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέντευξη δεν υπήρξε καμία αναφορά στην επίσκεψη του Εδουάρδου και της Γουόλις για να συναντήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία το 1937 -όπου φωτογραφήθηκε κάνοντας τον χαιρετισμό των Ναζί.

Ο Εδουάρδος περιόδευσε επίσης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη ναζιστική Γερμανία, αλλά και σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, του οποίου οι πύργοι φρουράς λέγεται ότι του είχαν αναφερθεί ως κρεοπωλεία.

Ο πρώην βασιλιάς φέρεται να είπε το 1941, ότι ο Χίτλερ ήταν «ο σωστός και λογικός ηγέτης του γερμανικού λαού».

Μετά τον πόλεμο, ο δούκας και η δούκισσα επέστρεψαν στο σπίτι τους στη Γαλλία και πέρασαν μεγάλο μέρος του χρόνου τους διοργανώνοντας πάρτι και ταξιδεύοντας μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης.

Το ζευγάρι σε διακοπές του στη Γαλλία
Το ζευγάρι σε διακοπές του στη Γαλλία / Φωτογραφία: AP

Η υγεία του δούκα, ο οποίος ήταν καπνιστής, επιδεινώθηκε τη δεκαετία του 1960 και προς το τέλος του 1971 διαγνώστηκε με καρκίνο στον λάρυγγα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γουόλις είχε πει στον Χάρις στη συνέντευξη στο BBC πως πίστευε ότι το κάπνισμα του συζύγου της ήταν «βρώμικη συνήθεια», την οποία «αποδοκιμάζει».

Το The Crown του Netflix απεικόνισε πώς τον Μάιο του 1972 -δέκα ημέρες πριν από τον θάνατό του- ο Εδουάρδος επισκέφθηκε τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Εκείνη μίλησε μόνη μαζί του, πριν εμφανιστεί μόνο με τη δούκισσα για μια φωτογραφία. Ο δούκας πέθανε στις 28 Μαΐου 1972, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τα 78α γενέθλιά του.

Η σορός του επέστρεψε στη Βρετανία, όπου μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Κάστρου του Ουίνδσορ πριν από την κηδεία του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ