Η ανθρώπινη νοημοσύνη παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια της επιστήμης.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα, να σκέφτονται πιο καθαρά και να λύνουν προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία; Τι είναι αυτό που κάνει ένα μυαλό πιο αποδοτικό από ένα άλλο;
Επιστήμονες του εγκεφάλου ερευνούν με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια τις βιολογικές και λειτουργικές βάσεις της σκέψης, και τα ευρήματα αλλάζουν τον τρόπο που κατανοούμε την ίδια τη νοημοσύνη.
Η επιστήμη αποκάλυψε τι σημαίνει να μείνουμε με το μυαλό «άδειο»
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι διαφορές στις γνωστικές επιδόσεις προκύπτουν από δύο βασικούς παράγοντες: τη δομή και τη συνδεσιμότητα των νευρικών κυττάρων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η ευφυΐα, όπως φαίνεται, δεν εδράζεται σε ένα μόνο σημείο του εγκεφάλου, αλλά αποτελεί συνδυαστικό αποτέλεσμα της λειτουργίας όλης της εγκεφαλικής μάζας - περίπου 1,4 κιλά πολύπλοκης βιολογίας μέσα στο κρανίο μας.
Ανθρώπινη νοημοσύνη: Οι ευφυείς άνθρωποι μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το εξής: ένα έξυπνο μυαλό δεν λειτουργεί απλώς πιο γρήγορα. Λειτουργεί και πιο «έξυπνα», επιβραδύνοντας ορισμένες διεργασίες. Ναι, καλά διαβάσατε. Η υψηλή νοημοσύνη φαίνεται να σχετίζεται και με την ικανότητα του εγκεφάλου να φρενάρει τις άσχετες ή αποσπασματικές σκέψεις - εκείνες που μας οδηγούν σε αφηρημάδα ή ονειροπόληση. Οι ευφυείς άνθρωποι μπορούν έτσι να συγκεντρώνονται καλύτερα και να παραμένουν αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν.