Ο Φρίντριχ Μερτς, υπέστη ταπεινωτικό πλήγμα στην πορεία του προς την καγκελαρία της Γερμανίας, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 316 ψήφους στην Bundestag για να εκλεγεί.
Χρειαζόταν πλειοψηφία 316 από τις 630 ψήφους σε μυστική ψηφοφορία, αλλά έλαβε μόνο 310. Η οικογένειά του αποχώρησε από τα θεωρεία αμέσως μετά την απόφαση ενώ παγωμάρα επικράτησε στις τάξεις του συνασπισμού που ήταν έτοιμος να συγκροτήσει κυβέρνηση με επικεφαλής τον νέο Καγκελάριο. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι τουλάχιστον 18 βουλευτές του συνασπισμού δεν τον υποστήριξαν. Aπό την στιγμή που η ψηφοφορία ήταν μυστική, είναι άγνωστο ποιος βουλευτής του συνασπισμού δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή. Μία ψήφος ήταν άκυρη και τρεις βουλευτές απείχαν.
Συγκεκριμένα, συνολικά από το σύνολο των 630 βουλευτών, εννιά απουσίαζαν, τρεις απείχαν και ένας έριξε άκυρο. 307 ψήφισαν κατά του Μερτς. Σύμφωνα με το άρθρο 63 του Συντάγματος θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία εντός 14 ημερών σε ημερομηνία που θα καθορίσει η ίδια η Βουλή και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η WELT επισημαίνει ότι oι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του CDU/CSU, του SPD, των Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς διαπραγματεύονται μια ημερομηνία για νέο γύρο ψηφοφορίας. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, γίνονται προσπάθειες για να διεξαχθεί η ψηφοφορία την Τετάρτη και όχι την Παρασκευή, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία σήμερα, Τρίτη φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Για το σκοπό της επιλογής ημερομηνίας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι σοσιαλδημοκράτες δεν βλέπουν «διαρροή» ψήφων στις τάξεις τους
Ο Μερτς είναι αποφασισμένος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και έχει λάβει συντριπτική υποστήριξη εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εντός της CDU/CSU, υπάρχουν υποψίες ότι οι ψήφοι που έλειψαν στην ψηφοφορία προέρχονται από το SPD, τον κυβερνητικό εταίρο.
Ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι η «διαρροή» ψήφων δεν προήλθε από τις τάξεις τους.
«Υποθέτουμε ότι υπάρχει πλήρης αποδοχή μεταξύ μας. Κανείς δεν απουσίαζε», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων dpa από πηγή προσκείμενη στον νυν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ. Προηγουμένως είχε δηλωθεί αλλού εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι η δυσαρέσκεια για την εξουσία του Κλίνγκμπεϊλ μπορεί να έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Θα διευκρινίσουμε τώρα τα επόμενα βήματα με τις άλλες δημοκρατικές παρατάξεις», δήλωσε ο Κλίνγκμπεϊλ. Πηγές που βρίσκονται κοντά του είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις διαφωνίας στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», έλεγε το SPD, πριν την ψηοφοφορία, καθώς προηγούμενη δημοσκόπηση έδινε συντριπτική υποστήριξη στην δημιουργία συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες.
Οι πράσινοι φοβούνται το χάος
Ο ηγέτης των Πρασίνων Φέλιξ Μπάνασακ γράφει στο Χ: «Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημείο καμπής, εννοώ: όχι καλό, Γερμανία και Ευρώπη χρειάζονται σταθερότητα. Πολύ σύντομα».
Και η Πράσινη, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ σχολίασε σε παρόμοιο τόνο: «Αυτό δεν είναι καλό. Ακόμη και αν δεν θέλω ή δεν υποστηρίζω αυτόν τον καγκελάριο. Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω άπαντες να μην χαίρονται με το χάος».
Η Αριστερά τα βάζει με τον Μερτς -«Δεν μπορεί να ενώσει»
Το Κόμμα της Αριστεράς θεωρεί την αναπάντεχη ήττα του Μερτς ως ψήφο δυσπιστίας προς τον ηγέτη του CDU. Αν ο Μερτς δεν μπορεί να κερδίσει ούτε την εμπιστοσύνη των δικών του ανθρώπων, «πώς μπορεί τότε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που παλεύουν με τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας;» εξήγησε ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος, Γιαν βαν Άκεν. «Δεν καταφέρνει να ενώσει, παρά μόνο να διχάσει». Η συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Ίνες Σβέρντνερ κατηγόρησε τον Mερτς ότι δεν παίρνει αρκετά σαφείς αποστάσεις από το AfD και γι αυτό υπέστη αυτή την ταπεινωτική ήττα.
«Ήταν λάθος του Μερτς από την αρχή να σπαταλήσει την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών κομμάτων και να συνάψει συμφωνία με τους φασίστες», εξήγησε η ίδια. «Κατέρριψε το τείχος προστασίας και τώρα πληρώνει το τίμημα».
Η AfD ζητάει παραίτηση και γενικές εκλογές
Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), Αλίς Βάιντελ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «καταδεικνύει τα σαθρά θεμέλια» στα οποία βασίζεται ο συνασπισμός. Το κόμμα της έχει επωφεληθεί από την απογοητευτικά μακρά διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης -από την πρωτιά σε ορισμένες δημοσκοπήσεις- και σίγουρα θα επιδιώξει να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα σημερινά γεγονότα.
Μετά την καταστροφική ψηφοφορία, η Βάιντελ κάλεσε τον Μερτς σε παραίτηση και ζήτησε την διεξαγωγή γενικών εκλογών.
«Ο Μερτς πρέπει να κάνει στην άκρη και να ανοίξει ο δρόμος για γενικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «καλή μέρα για τη Γερμανία».
Ο κοινοβουλευτικός διευθυντής του AfD Μπερν Μπάουμαν δήλωσε στο ARD ότι η πρόεδρος της Bundestag Γιούλια Κλόκνερ (CDU) πρότεινε στις κοινοβουλευτικές ομάδες να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος της ψηφοφορίας για την εκλογή καγκελαρίου την Τετάρτη. Ο Μπάουμαν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα συμφωνήσει με αυτή την ημερομηνία, ζητώντας το νωρίτερο δυνατόν νέα ψηφοφορία.
Η Μπούντεσταγκ έχει πλέον 14 ημέρες για να εκλέξει έναν υποψήφιο με απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.
Εάν και αυτό αποτύχει, το σύνταγμα επιτρέπει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει τον υποψήφιο που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους ως καγκελάριο ή να διαλύσει την Μπούντεσταγκ και να διεξάγει νέες εθνικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι to CDU/CSU υπέγραψε χθες συμφωνία συνασπισμού με το SPD, με 328 έδρες μεταξύ των δύο κομμάτων να δείχνουν ότι ο Μερτς είχε αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία. Aλλά η πορεία των γεγονότων ήταν πολύ διαφορετική, προς έκπληξη όλων.